Проблеми із зором у зрілому віці

Проблеми із зором у зрілому віці

Певні зміни зору у середньому та похилому віці є нормальним фізіологічним явищем. При правильному догляді за очима ви забезпечите собі можливість обмежити вплив цих змін на ваше повсякденне життя. Можливо, вам знадобляться нові окуляри, контактні лінзи або краще освітлення.

Загальні зміни зору, пов'язані з віком, включають:

Пресбіопія

У вас починають виникати проблеми із чіткістю об’єктів, які розташовані на близькій відстані – процес, який майже завжди починається після досягнення віку 40 років. Лікарі називають це пресбіопією.

Симптоми включають:

  • Проблема з читанням тексту, надрукованого дрібним шрифтом.
  • Головний біль.
  • Надмірне напруження очей.

Що викликає пресбіопію? З часом кришталик ока твердне. М’язи навколо кришталика також змінюються з віком. Ці зміни ускладнюють роботу лінзи кришталика ока.

Лікар-офтальмолог може діагностувати пресбіопію і виправити її за допомогою окулярів або контактних лінз. Біфокальні окуляри – це окуляри з більшою силою фокусування в нижній частині лінзи. Якщо окуляри для корегування зору вдалину вам не потрібні, вам можуть знадобитися лише окуляри для читання.

Крім того, ваш лікар може запропонувати контактні лінзи, які також можуть покращити ваш зір та у більшості випадків ефективно замінити окуляри. При нормальному зору вдалину контактні лінзи здатні покращити зір на ближній відстані. У вас буде вибір, який включає біфокальні контактні лінзи або моновізуальні. В останньому випадку для домінантного ока, яке ви використовуєте для зору вдалину, і для іншого ока використовуються контактні лінзи з різними діоптріями, але це ніяк не позначається на відчутті комфорту.

Мультифокальні контактні лінзи дозволяють добре бачити як віддалені об’єкти, так і ті, що знаходяться дуже близько.

Катаракта

Катаракта викликає затуманення зору. Це захворювання часто асоціюються зі старінням. Симптоми катаракти можуть включати:

  • Помутніння зображення або тьмяний зір.
  • Двоїння зображення в одному оці.
  • Погіршення зору вночі або при слабкому освітленні.
  • Ореоли навколо джерел світла.
  • Чутливість до світла та відблисків.
  • Бляклість кольорів або домінування жовтого кольору, а також труднощі з визначенням відтінків синього і зеленого кольорів.
  • Проблеми із розрізненням предмета на тлі такого самого кольору.

На ранніх стадіях хвороби вам буде потрібно просто змінити окуляри чи контактні лінзи на ті, які порекомендує лікар. Також може допомогти використання для читання яскравого освітлення або лупи. Якщо ореоли або відблиски стають серйозною проблемою, їзда на авто поночі може бути утрудненою. Сонцезахисні окуляри та тоновані лінзи можуть покращити комфорт під час керування авто протягом дня. У будь-якому випадку поява проблем із зором є приводом для того, щоб якомога скоріше відвідати кабінет офтальмолога.

Якщо катаракта стає серйозною проблемою у вашому повсякденному житті, офтальмолог, що спеціалізується на хірургії катаракти, може видалити помутнілу лінзу природного кришталика і замінити її на імплантат із прозорого штучного матеріалу.

«Мушки» перед очима

Зазвичай це нешкідливе природне явище, пов’язане із старінням організму. Такі «мушки» є тінями змінених ділянок склоподібного тіла (желеподібної прозорої речовини, що заповнює око), які відбиваються на сітківці ока під час проходження через нього світла.

«Мушки» перед очима можуть з’являтися у вигляді плям, «ниток» або кривих ліній, які плавають у полі зору, навіть тоді, коли ваше око перестає рухатися. Вони найбільш помітні на яскравому тлі, наприклад при погляді на блакитне небо. Такі мушки найчастіше спостерігаються у людей з сильною короткозорістю, а також у пацієнтів, які перенесли хірургічну операцію на очах з приводу катаракти.

Якщо ви раптом помітите багато «мушок», це може означати, що частина склоподібного вікна відірвалася від сітківки; іноді це явище може супроводжуватися розривом сітківки. Якщо у вас також спостерігається втрата бокового зору і в очах вникають спалахи світла, це може свідчити про те, що сітківка змістилася зі свого нормального положення. Це явище має назву відшарування сітківки. Воно може спричинити постійну втрату зору і навіть повну сліпоту, якщо не почати відповідне лікування. У подібних випадках слід негайно звернутися по медичну допомогу. Можливо, що для лікування знадобиться мікрохірургічна операція на очах.

Сухість очей (синдром сухого ока)

Сльози зволожують очі, зменшують ризик їх інфікування, а також підтримують гладкою та чистою поверхню очей (рогівки).

Іноді слізні залози виявляються не в змозі виробляти сльози у достатній кількості і достатньої якості. Це ускладнює підтримання здоров’я очей. Сухість очей може траплятися в будь-якому віці, але частіше зустрічаються у людей старше 65 років. Гормональні зміни в менопаузі можуть також підвищувати ризик появи синдрому сухого ока у жінок. Інші фактори, які можуть сприяти появі сухості очей – це приймання деяких лікарських засобів, користування контактними лінзами та вплив певних медичних та екологічних факторів, наприклад, перебування у сухому кліматі.

Симптоми синдрому сухого ока включають наступні ознаки:

  • Відчуття печіння в очах.
  • Відчуття подразнення або «піску в очах».
  • Сльозотеча.
  • Помутніння зору.

При виражених симптомах рогівка може зазнати ушкодження, що супроводжується погіршенням зору.

Якщо симптоми сухості очей є незначними, покращення можна досягти за допомогою очних крапель типу «штучна сльоза», які продаються в аптеках без рецепта, а також за допомогою підвищення вологості повітря у приміщеннях.

Для більш важких випадків синдрому сухого ока знадобиться лікування з використанням рецептурних очних крапель або спеціальна терапія.

Слід негайно звернутися до лікаря-офтальмолога, якщо краплі без рецепта не забезпечують полегшення симптомів синдром сухого ока, оскільки сухість очей може бути сигналом про наявність інших офтальмологічних захворювань.

Інші зміни зору, пов’язані з старінням

Нижче наведений перелік деяких інших порушень зору, що найчастіше спостерігаються у людей похилого віку

  • Зіниці стають меншими і не розширюються так добре, як раніше.
  • Повіки постійно опущені або в них спостерігається запалення. Це іноді впливає на зір.

Для подолання наслідків таких змін можна вдатися до певних методів, як-от:

  • Використання більш яскравих джерел світла з їх затіненням.
  • Використання люмінесцентних ламп з підвищеною інтенсивністю світлового потоку («High Color») з індексом якості кольоропередачі 80 або більше.
  • Використання окулярів з антивідбивним покриттям.
  • Підвищена увага під час перебування за кермом автомобіля.
  • Медичний огляд у офтальмолога принаймні раз на рік.
  • Регулярні заняття фізкультурою і спортом, відмова від тютюнопаління, захист очей від ультрафіолетового випромінювання та травм.

Джерело:

https://www.webmd.com/eye-health/senior-years#1