Приречені діти мають надію

Приречені діти мають надію

Вартість курсу лікування лімфогранулематозу може сягати 150 тис. євро. Навіщо лікуватися за кордоном, якщо безкоштовну висококваліфіковану допомогу можна отримати в Україні?

Підготував Андрій Ковтун

16 березня 2006 року на території клінічної лікарні «Феофанія» було закладено капсулу у фундамент Національного центру охорони здоров'я матері та дитини, який створюється за ініціативи та сприяння Міжнародного благодійного фонду «Україна 3000». У церемонії закладання капсули брали участь голова Міжнародного благодійного фонду «Україна 3000» пані Катерина Ющенко, віце-прем'єр-міністр В'ячеслав Кириленко, міністр охорони здоров'я України Юрій Поляченко, керівник Державного управління справами Ігор Тарасюк. У рамках закладання капсули були підписані угоди з інвесторами на будівництво Центру.

Метою будівництва Національного центру є створення сучасного європейського рівня багатопрофільного (на 300 ліжок) дитячого лікувального закладу. Це дасть змогу вдосконалити медичне обслуговування дітей з усіх регіонів України та розвивати високоспеціалізовані види педіатричної допомоги. У Центрі будуть сконцентровані найкращі професійні та інтелектуальні ресурси медичної галузі, впроваджені високоефективні лікувально-діагностичні технології. Тут надаватимуть медичну допомогу дітям з найскладнішими патологіями: онкогематологічними захворюваннями, солідними пухлинами, складними соматичними та хірургічними станами, перинатальними ураженнями. Передбачається надання медичної допомоги вагітним і породіллям (відділення патології вагітних, передчасних пологів), упровадження допоміжних репродуктивних, медико-генетичних технологій. Нині в Україні є патології, при яких немає можливості надавати високоспеціалізовану медичну допомогу. Чимало проблем у пластичній та судинній хірургії, реконструктивній ортопедії, онкологічній нейрохірургії. Маємо складнощі з трансплантацією нирок у дітей, перинатальною діагностикою ендокринних, імунологічних, генетичних хвороб. Отже, Центр охорони здоров'я матері та дитини в майбутньому повинен вирішувати саме такі складні питання.

Було підписано угоди з приватними інвесторами, на кошти яких споруджуватиметься Центр, Протокол про наміри між Фондом «Україна 3000» та компанією «Генезис Євразія Корпорейшн» (США), Протокол про наміри і попередню угоду між Фондом «Україна 3000» та акціонерним товариством «Трансбанк». Будівництво триватиме впродовж трьох років.

Під час святкової церемонії закладання капсули у фундамент Центру міністр охорони здоров'я України Юрій Поляченко зазначив: «Стоячи в черзі на операцію з приводу лімфогранулематозу, пересадки кісткового мозку або іншого тяжкого захворювання, маленька дитина повинна очікувати роками. Адже кількість дітей з тяжкими патологіями в Україні щороку зростає. Центр зменшить ці черги, крім того, висококваліфікована медична допомога, безсумнівно, надаватиметься безкоштовно. Ми маємо чимало висококваліфікованих спеціалістів, які будуть тут плідно працювати. Цей заклад не дублюватиме Республіканську клінічну лікарню «Охматдит». «Охматдит» – це високоспеціалізований заклад, а Центр охорони здоров'я матері та дитини передусім буде високотехнологічним закладом європейського рівня. На цю подію багато років очікували діти, батьки, лікарі. Мрія поступово стає реальністю...».

Голова Міжнародного благодійного фонду «Україна 3000» пані Катерина Ющенко наголосила на необхідності створення такого Центру: «Щодня наш Фонд отримує листи від батьків хворих дітей з проханням про допомогу. Адже лікування в цих випадках – тільки за кордоном і потребує коштів у сотні тисяч доларів. Не кожна родина спроможна на це. Для найтяжчих патологій треба побудувати сучасний, за європейським зразком, Центр. В усьому світі інвестування медицини здійснюється не лише з державного фонду. До цього долучаються приватні особи, страхова медицина. Створюючи такий Центр, ми рятуємо життя жінки, дитини, піклуємося про здоров'я нашої нації у майбутньому. Тому до цієї справи буде заохочено висококласних майстрів. Запрошено також іноземних дизайнерів, архітекторів та інших фахівців. Багатьох з них уже зацікавив цей проект. Це – національна акція».

Залишається порадіти, що Україна в медичній галузі поступово виходить на європейський рівень. Справді, нині з гордістю можна сказати, що і в Україні надаватимуть високотехнологічну, високоспеціалізовану медичну допомогу вкрай важким хворим. Отже, очікуємо на відкриття Національного центру охорони здоров'я матері та дитини.