Персоналізований підхід до терапії онкозахворювань покращує результати лікування при запущених формах раку

Персоналізований підхід до терапії онкозахворювань покращує результати лікування при запущених формах раку

Пацієнти, які потребують лікування з приводу метастатичного раку, мають більше шансів на одужання або на більш тривалий період життя без прогресування хвороби, якщо вони отримуватимуть персоналізовану терапію онкологічного захворювання, повідомляють дослідники.

Пацієнти, які отримують медичну допомогу з приводу запущеного раку в онкологічному центрі Мура при університеті штату Каліфорнія у місті Сан-Дієго, мають більше шансів вижити або прожити довший період без прогресування захворювання у разі застосування персоналізованого підходу до терапії їхнього раку, повідомляють дослідники з цього університету.

Для реалізації такого підходу до лікування раку була створена мультидисциплінарна комісія з молекулярного аналізу пухлин на чолі з Рейзел Курцрок (Razelle Kurzrock), дипломованим лікарем, директором Центру персоналізованої терапії раку в онкологічному центрі Мура та старшим автором дослідження. Ця комісія консультує лікарів щодо вибору метода лікування з використанням даних про унікальні молекулярні особливості пухлини кожного пацієнта, що допомагає у виборі стратегій точної медицини.

«Серед пацієнтів, яким була проведена терапія, рекомендована цією комісією, проводився більш точний відбір методу лікування у відповідності до геномних особливостей їхніх пухлин. Такі хворі мали поліпшені результати лікування», – каже Курцрок. «Показник трирічної виживаності для пацієнтів з найвищим ступенем відповідності, які отримували персоналізовану терапію раку, становив приблизно 55 відсотків у порівнянні з 25 відсотками у пацієнтів, що отримували терапію без урахування індивідуальних особливостей пухлин або терапію з низьким ступенем відповідності».

З 429 пацієнтів, дані яких були оцінені комісією з молекулярних пухлин, 62 відсотки відповідали критеріям призначення принаймні одного препарату, повідомляють дослідники в онлайн-випуску Nature Communications від 2 жовтня 2020 року. Двадцять відсотків пацієнтів відповідали критеріям для призначення всіх рекомендованих лікарських засобів, включаючи комбіновану терапію.

Комісія з питань терапії метастатичних пухлин виконувала дорадчу роль, і лікарі у медичних закладах доходили висновку не використовувати рекомендовану нею стратегію у 38 відсотках випадків, замість цього обравши стандартний підхід до терапії, яка могла не відповідати особливостям генетичних змін у пацієнтів або мати низький ступінь такої відповідності. Ці пацієнти мали нижчий рівень виживаності без прогресування та нижчий загальний рівень виживаності.

Використання методів секвенування наступного покоління дозволяє визначити нові потенційні мішені для хворих на рак для поліпшення результатів, але існують певні перешкоди на шляху широкого застосування цього методу, коментує Шумей Като (Shumei Kato), дипломований лікар, доцент медицини в Медичній школі при університеті штату Каліфорнія в Сан-Дієго і провідний автор цього дослідження.

«Однією з таких перешкод є те, що практично кожний хворий на певну форму раку, скоріше за все, має свої унікальні, індивідуальні молекулярні та геномні характеристики пухлини, незважаючи на те, що тип раку є одним і тим же», – каже Като, лікар з онкологічного центру Мура, який спеціалізується на лікуванні рідкісних онкологічних захворювань та пухлин шлунково-кишкового тракту. «Це може бути достатньо складною проблемою, оскільки ми визначаємо метод терапії на основі унікальної геномної картини, яку мають пацієнти, через що важко передбачити відповідь на лікування заздалегідь. Крім того, цей підхід вимагає мультидисциплінарної експертизи, а також доступу до ліків або клінічних випробувань, які не завжди є доступними в невеликих лікувальних закладах».

Джерело:

https://www.sciencedaily.com/releases/2020/10/201002141905.htm