Білий наліт на язиці: причини та як від цього позбутися

Білий наліт на язиці: причини та як від цього позбутися

Білий язик – це термін, який використовується для опису будь-якої ділянки язика, на якій є сірувато-білий наліт. Наліт може покривати весь язик або з’являтися плямами. Існує кілька різних причин виникнення білого нальоту на язика, і кожна з них має специфічне лікування.

Білий наліт на язиці зазвичай є нешкідливим, але в рідкісних випадках він може свідчити про серйозний стан. У цій статті ми розглянемо поширені причини виникнення білого язика та домашні засоби, які допоможуть позбутися цієї проблеми.

Найпоширеною причиною появи білого нальоту на язиці є погана гігієна ротової порожнини. При недостатньому догляді, невеликі горбочки на язику, які називаються сосочками, червоніють та запалюються. Велика кількість мікробів, часточки їжі та мертвих клітин може застрягти між цими сосочками. Це призводить до того, що у міру їх накопичення язик стає білим. Проблеми з гігієною рота та захворювання, які можуть призвести до виникнення білого язика, включають:

  • сухість у роті, викликана диханням через рот або сном з відкритим ротом;
  • неправильне чищення зубів або використання зубної нитки;
  • зневоднення;
  • подразнення від гострих країв зубів, брекетів або зубних протезів;
  • регулярне вживання алкоголю;
  • куріння,
  • жування тютюну.

Гігієна порожнини рота є важливою для всіх, але інколи білий наліт на язиці виникає навіть у людей, які приділяють гігієні ротової порожнини достатню та належну увагу. Серед можливих причин:

Червоний плоский лишай у роті

Червоний плоский лишай у роті - це хронічне запальне захворювання, яке може вражати ротову порожнину та язик. Захворювання також може вплинути на губи, внутрішню частину щік і ясна. Дослідники не впевнені, що його викликає, але це може бути пов’язано з імунною відповіддю або генетичними факторами.

Симптоми червоного плоского лишаю включають:

  • білі, схожі на мереживо плями;
  • виразки;
  • біль, включаючи дискомфорт;
  • хворобливість або відчуття печіння;
  • набряк;
  • почервоніння.

Лікування

Червоний плоский лишай у роті є хронічним захворюванням, і в багатьох випадках лікар або стоматолог просто контролює його, щоб переконатися, що ураження належним чином загоюються. У важких випадках лікар може призначити місцеві або пероральні кортикостероїди.

Лейкоплакія

Такі подразники, як тютюн і алкоголь, можуть призвести до лейкоплакії. Вона також може бути результатом запальних станів і подразнень від зубних протезів. Лейкоплакія може вражати всі ділянки рота, включаючи язик, щоки та ясна і може проявлятися у вигляді товстих білих плям, які неможливо зіскоблити. Іноді плями можуть бути червоними. Плями, які викликають лейкоплакію, самі по собі нешкідливі, проте інколи лейкоплакія може перерости в рак, тому при її появі краще відразу звернутися до лікаря.

Лікування

Лейкоплакія – захворювання, що повинне бути під постійний наглядом лікаря, щоб переконатися, що вона не погіршується. Лікар також може порекомендувати кинути палити та зменшити кількість вживаного алкоголю, яке людина п’є.

Молочниця ротової порожнини

Молочниця ротової порожнини - це ще одне захворювання, яка може призвести до того, що язик стане білим. Молочниця порожнини рота - це грибкова інфекція, викликана дріжджами Candida. Симптоми включають:

  • білі або майже білі плями в роті та на язику;
  • неприємний запах із роту;
  • втрата смаку; біль, особливо під час їжі або пиття;
  • почервоніння.

Люди з ослабленою імунною системою можуть мати більшу ймовірність розвитку молочниці ротової порожнини. Це стосується людей, які нещодавно приймали антибіотики або проходили хіміотерапію. Погана гігієна порожнини рота або носіння погано підігнаних зубних протезів є іншими факторами ризику. Окрім того, застосування інгаляційних кортикостероїдів при астмі також може викликати молочницю в порожнині рота. Деякі стани, включаючи діабет та ВІЛ, можуть підвищити ризик зараження.

Лікування

Лікування молочниці ротової порожнини зазвичай включає протигрибкові препарати. Людина наносить ці ліки на внутрішню частину рота протягом 1-2 тижнів, поки молочниця не зникне. У важких випадках лікар може призначити пероральні або внутрішньовенні протигрибкові препарати.

Сифіліс

Сифіліс - це інфекція, що передається статевим шляхом (ІПСШ), яка може призвести до виникнення неприємних симптомів у ротовій порожнині. Симптоми включають:

  • білі плями на язиці;
  • червоні та білі виразки, відомі як шанкр, на язиці або губах;
  • тверді, утворення в роті.

Ці симптоми зазвичай виникають через 10–90 днів після контакту з інфікованою людиною. Шанкр з часом може зникнути самостійно, але хвороба може залишитися в організмі і прогресувати без лікування.

Лікування

Сифіліс вимагає медикаментозного лікування антибіотиком. Зменшення впливу подразників таких як алкоголь і тютюн, також може допомогти полегшити перебіг захворювання.

Інші причини

Більш рідкісні, але іноді серйозні захворювання можуть призвести до появи білих плям на язику. Наприклад, рак ротової порожнини або язика. Поширеними причинами цього типу раку є хронічне вживання тютюну або алкоголю та інфекції вірусу папіломи людини (ВПЛ). Крім того, інші хронічні запальні захворювання також можуть провокувати виникнення білого нальоту на язиці.

Коли звертатися до лікаря

Якщо білий наліт на язиці не зникає при відповідному догляді ротової порожнини або його появу супроводжують інші неприємні симптоми, слід поговорити з лікарем.

Джерело:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/319814#home-remedies