Актуальні проблеми дитячої фтизіатрії

Актуальні проблеми дитячої фтизіатрії

Однією з нагальних проблем сьогодні є ріст захворюваності та смертності від туберкульозу, збільшення резервуару туберкульозної інфекції. На жаль, більшість туберкульозних лікарень мають застарілу апаратуру та обладнання. Імунологічний аналізатор, подарований Київській міській дитячій клінічній туберкульозній лікарні Ротарі-клубом «Київ-Центр» за сприяння Ротарі-клубу Великої Британії, дозволить значно підвищити рівень діагностичних та наукових досліджень з проблем туберкульозу.

Підготувала Галина Ліпеліс

Відомо, що діти – це соціальні індикатори туберкульозу в дорослих, а інфікування дітей туберкульозом відображає епідеміологічну ситуацію в державі.

Проблемами, які турбують дитячих фтизіатрів, є: ріст числа дітей з позитивною реакцією Манту, яка у віці 14 років становить близко 70%; відсутність достовірних методів діагностики інфекційної та поствакційної алергій; лікування дітей з хіміорезистентним туберкульозом, а також поєднання туберкульозу з ВІЛ-інфекцією.

У 2002 році захворюваність дітей-киян становила 3,3 на 100 тис. дитячого населення, у 2003 – 6,8, 2004 – 8,5, що пояснюється як збільшенням числа дітей, інфікованих мікобактеріями туберкульозу, так і кращою діагностикою цього захворювання з використанням сучасних методів обстеження, таких як комп’ютерна томографія, магнітно-резонансна томографія та ін. За останні 5 років серед дітей м. Києва не зареєстровано випадків інвалідності або летальності від туберкульозу.

Наприкінці жовтня 2005 року в Київській міській клінічній туберкульозній лікарні в урочистій обстановці за присутності головного дитячого фтизіатра МОЗ України, професора О.І. Білогорцевої; завідувача кафедри фтизіатрії з курсом пульмонології Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця, професора В.І. Петренка; головного дитячого фтизіатра ГУОЗ та МЗ України Г.В. Петровської і співробітників Інституту фтизіатрії та пульмонології ім. Ф.Г. Яновського президент Ротарі-клубу «Київ – Центр» Лариса Стретович разом з іншими членами клубу подарували лікарні імунологічний напівавтоматичний аналізатор та витяжну шафу для клініко-діагностичної лабораторії.

Дарунки стали можливими за підтримки Ротарі-клубу Великої Британії. Заснована у 1917 році з метою «творити добро у світі» фундація Ротарі надає гранти на здійснення проектів, що стосуються подолання різноманітних нагальних проблем, зокрема голоду, бідності та хвороб.

Ця допомога є надзвичайно важливою для Київської міської дитячої туберкульозної лікарні. Щорічно тут проходять лікування близько 800 дітей, тубінфікованих та хворих на легеневий і позалегеневий туберкульоз, з Києва та інших регіонів України; близько 200 дітям надається консультативна допомога.

На базі лікарні асистенти кафедри фтизіатрії та пульмонології Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця проводять заняття зі студентами шостого курсу, знайомлять їх із сучасними досягненнями науки з діагностики та лікування туберкульозу. Співробітники кафедри надають консультативну допомогу і разом з лікарями лікарні проводять наукову роботу з визначення прогнозованості ефективності лікування дітей з очаговими формами туберкульозу.

Подарунки були належно оцінені фахівцями. За словами В.І. Петренка, імунологічний аналізатор дозволить проводити диференційну діагностику та посилити лабораторний контроль за ефективністю лікування.

Професор О.І. Білогорцева зазначила, що Ротарі-клуб реагує на найболючіші проблеми України, і висловила сподівання на подальшу співпрацю, допомогу і підтримку. За її словами, з 1995 року Україна перебуває в стані епідемії туберкульозу, але коштів, що виділяються на дитячу фтизіатрію, зокрема на діагностику та лікування, катастрофічно не вистачає. Тому подарований аналізатор для сучасних клінічних досліджень дозволить підняти рівень діагностики, проводити наукові дослідження і на базі вже наукових розробок упроваджувати нові діагностичні методи, методи лікування та проводити контроль за ефективністю терапії, що, в свою чергу, сприятиме подоланню епідемії туберкульозу.