Що може викликати кашель без температури?

Що може викликати кашель без температури?

Кашель - це природний рефлекс, який допомагає очистити дихальні шляхи від слизу та інших подразників. Кашель може виникнути через просте подразнення в горлі, або може розвинутися у відповідь на інфекцію або вдихання стороннього предмета.

У цій статті розглянуто різні причини кашлю без температури, а також пов'язані з ними методи лікування.

Види кашлю

Існує два основних типи кашлю: продуктивний і непродуктивний.

При продуктивному кашлі або мокрому кашлі виділяється слиз, тоді як при непродуктивному кашлі або сухому кашлі слизу немає.

Кашель також відрізняється залежно від тяжкості та тривалості.

Національний інститут серця, легенів та крові вказує, що кашель може бути:

Гострий: триває 3 тижні або менше.

Підгострий: триває 3-8 тижнів і зберігається після того, як інфекція, яка його спричинила, зникла.

Хронічний: триває довше 8 тижнів. Цей тип може виникнути через хронічні респіраторні захворювання.

Причини виникнення кашлю без температури

Нижче наведено деякі потенційні причини кашлю без температури.

Застуда

Дорослі зазвичай хворіють застудою від двох до трьох разів на рік, і більшість з них виникає через групу вірусів, званих риновірусами. Застуда може спричинити легкий та помірний кашель, як правило, без температури. Інші можливі симптоми застуди включають:

  • чхання
  • закладеність носу
  • біль у горлі

Лікування кашлю при застуді

Зазвичай застуда проходить протягом тижня-двох без необхідності медичного лікування. Однак людина може приймати безрецептурні ліки, щоб полегшити симптоми.

Деякі факти про лікувати застуди:

  • Застуда, швидше за все, пройде сама собою.
  • Проте лікування в змозі покращити перебіг захворювання.
  • Ліки від застуди не існує, тому будь-які засоби, що приймаються, є лише симптоматичним лікуванням.

Антибіотики

Антибіотики призначаються при бактеріальних інфекціях. Застуда, що викликана не лікується антибіотиками. Вони не допоможуть пацієнтам одужати швидше.

У статті, опублікованій в BMJ (Британский медичний журнал), сказано, що страх перед ускладненнями не є достатньо вагомою причиною для призначення антибіотиків при застуді. Однак він додає, що, якщо мова йде про людей похилого віку, антибіотики значно зменшують ризик пневмонії внаслідок ускладнень застуди".

Ехінацея

Ехінацея є північноамериканською дикою квіткою. Корінні жителі використовують його як рослинний засіб від різних хвороб. Проте дослідження давали і продовжують давати суперечливі результати.

Як приклад, дослідження 2007 року, опубліковане в журналі "The Lancet Infectious Diseases", показало, що фітопрепарат зменшує тривалість застуди в середньому на 1,4 дня і знижує шанс людини застудитися на 58%.

І навпаки, дослідники з Медичного факультету університету Вісконсін-Медісон повідомляють в виданні Annals of Internal Medicine, що ехінацея не має великого впливу на застуду і лише зменшує тривалість симптомів "максимум на півдня".

Вода

При застуді людина часто пітніє, тому ці симптоми можуть спричинити зневоднення і запаси рідини потрібно постійно поповнювати. Найкращий напій при застуді - це вода.

Коли хтось застуджується, йому слід пити багато води. Пам’ятайте, що кава та газовані напої, що містять кофеїн, можуть спричинити зневоднення, тож краще їх уникати.

Курячий суп

Експерти вважають, що курячий суп дійсно допомагає полегшити симптоми застуди. Вважається, що він пригнічує рух нейтрофілів, клітин імунної системи, що викликають запалення, а також рух слизу. Крім того, курячий суп також рідкий і може допомогти при зневодненні.

Відпочинок

Достатній відпочинок не тільки допоможе полегшити деякі симптоми, але й зменшити тривалість застуди. Відпочинок допомагає імунній системі ефективніше боротися з вірусною інфекцією.

Гігієна

Для запобігання розповсюдженню інфекції важливо дотримуватися гігієни. Не відвідуйте роботу або школу, коли почуваєте себе погано.

Під час кашлю чи чхання прикривайте рот серветкою і негайно викиньте її в смітник. Обов’язково ретельно мийте руки теплою водою з милом.

Солона вода

Полоскання горла солоною водою - виготовлення розчину, що складається з чверті чайної ложки солі, розчиненої у 8 частинах теплої води, і полоскання горла може забезпечити деяке тимчасове полегшення симптомів. Це також допомагає розрідженню слизу і кращому його виведенню.

Назальні сольові краплі - доступні в аптеках, можуть допомогти маленьким дітям при закладеності носа. Назальні сольові краплі можуть бути корисною альтернативою сольовим розчинам для полоскання горла (змусити немовлят і зовсім маленьких дітей полоскати горло практично неможливо).

Цинк

Попередні дослідження мали неоднозначні результати щодо користі цинку для боротьби із застудою. Більшість досліджень стверджують, що цинк слід приймати протягом 24 годин з моменту появи симптомів.

Канадські дослідники нещодавно виявили, що цинк, як правило, має кращий ефект у дорослих ніж у дітей; вони додали, що побічні ефекти, особливо коли приймаються більш високі дози, є загальним явищем. Серйозним несприятливим побічним ефектом є аносмія або відсутність запаху. Перед використанням цинку важливо знати, який препарат та дозування ви приймаєте.

Вітамін С

У огляді Кокрана 2013 року було вивчено вплив вітаміну С на застуду. Огляд дійшов висновку, що зменшилася тривалість симптомів у людей, які приймали щонайменше 200 міліграмів на день вітаміну С для профілактики застуди. Як тільки симптоми почалися, вони не знайшли користі від прийому вітаміну С.

Антигістамінні препарати

Седативні (першого покоління) антигістамінні препарати можуть трохи полегшити деякі симптоми застуди, такі як сльозотеча, нежить, кашель і чхання. Однак експерти не впевнені, що переваги антигістамінних препаратів насправді переважують побічні ефекти. Дослідження показали неоднозначні результи.

Багато фахівців стверджують, що антигістамінні засоби пересушують носові оболонки, що уповільнює відтік слизу, погіршуючи здатність носових ходів позбавлятися від мікробів.

Недавній огляд, опублікований у PLOS (Міжнародний міждисциплінарний науковий журнал), продемонстрував, що антигістамінні препарати можуть мати короткочасний вплив на симптоми, але це траплялося лише у дорослих протягом перших 2 днів лікування. У дітей недостатньо доказів для визначення ефективності цього лікування. Знову ж таки, побічні ефекти можуть перевершити користь.

Протизастійні засоби

Протизастійні засоби - це ліки, які зменшують набряклі оболонки носа, полегшуючи дихання. Такі засоби не слід застосовувати більше 5 днів - більш тривале використання може насправді мати негативні побічні ефекти.

Пацієнтам з гіпертонією не слід застосовувати протинабрякові засоби, якщо вони не перебувають під наглядом лікаря. Багато дослідників не впевнені, чи дійсно протизапальні засоби працюють, чи їх варто рекомендувати, оскільки вони працюють лише дуже короткий час.

Ліки від кашлю

Безрецептурні ліки від кашлю можуть бути небезпечними для дітей. FDA (Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів) стверджує, що їх не слід давати дітям молодше 2 років.

Лікування лихоманки та болю

Знеболюючі та жарознижуючі засоби (препарати для зниження температури) можуть бути корисними. Ацетамінофен або ібупрофен ефективні для лікування як лихоманки, так і болю. Зверніться до лікаря або кваліфікованого фармацевта за рекомендаціями щодо правильного дозування та режиму прийму цих ліків.

ГЕРХ

Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба (ГЕРХ) - це закидання вмісту шлунка і/або дванадцятипалої кишки в стравохід. ГЕРХ може дратувати слизову стравоходу, провокуючи кашель.

Інші можливі симптоми включають:

  • печію
  • біль або утруднення при ковтанні
  • біль у грудях або у верхній частині живота
  • нудота
  • блювота
  • неприємний запах з рота
  • ерозія зубної емалі

Лікування ГЕРХ

Наступні зміни способу життя можуть допомогти людям з ГЕРХ:

  • кинути палити
  • уникати або обмежити кількість алкоголю
  • уникати переїдання
  • уникати прийому їжі протягом 2-3 годин після сну
  • уникати вживання жирної або гострої їжі, яка може спровокувати ГЕРХ
  • схуднення при необхідності

Якщо зміни способу життя не призводять до поліпшення ГЕРХ, людині можуть знадобитися призначення лікарських препаратів.

Постназальне затікання

Постназальне затікання - це стікання по задній стінці носоглотки і горла надлишку слизу, який утворився в носовій порожнині. Це може дратувати горло, викликаючи кашель у людини.

Інші можливі симптоми постназального затікання включають:

  • біль у горлі
  • неприємний запах з рота
  • нудоту

Лікування постназального затікання

Полегшити симптоми постназального затікання може:

  • підтримання гідратації
  • використання зволоження повітря
  • зволоження пазух носа спеціальними спреями

Постінфекційний кашель

У деяких випадках людина може відчувати кашель без температури після ви здоровлення від основного захворювання.

Людина може відчувати постінфекційний кашель після таких станів:

  • Бронхіт: запалення дихальних шляхів. Бронхіт, як правило, викликає продуктивний кашель, поряд із субфебрильною температурою. Однак кашель може зберігатися протягом декількох тижнів після зниження температури.
  • Коклюш: це бактеріальна інфекція легенів і дихальних шляхів. Цей стан може спричинити бурхливі напади кашлю, через які людина задихається. Кашель може тривати до 10 тижнів і більше.
  • Круп: Круп - це тип респіраторної інфекції, що викликає набряк дихальних шляхів або «трахеї». Початкові симптоми крупу можуть включати підвищення температури. У міру прогресування стану температура може зменшуватися, але може з’являтися «гавкаючий» кашель і захриплість.

Лікування постінфекціного кашлю

Лікування постінфекційного кашлю включає такі ліки, як:

  • антигістамінні препарати
  • деконгестанти

ліки пригнічуючі кашель (строго по рецепту лікаря)

Джерело: https://www.medicalnewstoday.com/articles/cough-but-no-fever#in-children