Терапія — 2004: досягнення і перспективи

Терапія — 2004: досягнення і перспективи

Науково-практична конференція «Терапія — 2004: досягнення і перспективи», що відбудеться 24-25 березня в м. Вінниці, — це подія не лише для лікарів Вінниччини, а й всієї України. Традиційно цей форум, що вже

Підготувала Ольга Бицань

Науково-практична конференція «Терапія — 2004: досягнення і перспективи», що відбудеться 24-25 березня в м. Вінниці, — це подія не лише для лікарів Вінниччини, а й всієї України. Традиційно цей форум, що вже 11 років поспіль організовує кафедра пропедевтики внутрішніх хвороб Вінницького національного медичного університету ім. М. І. Пирогова, відвідують за два дні роботи близько 1000 лікарів, що слухають лекції провідних учених нашої держави, беруть участь у дискусіях, у клінічних розглядах хворих. Про підготовку до зібрання, заплановані на ньому нові та традиційні форми роботи розповіли на прес-конференції його організатори — завідувач кафедри, доктор медичних наук, професор Ю. М. Мостовой, доценти Г. І. Томашкевич і Т. В. Костянтинович.

Прес-конференцію розпочав професор Ю. М. Мостовой, який констатував, що на ній присутні журналісти найбільш впливових у Подільському регіоні телеагенцій (Вінницьке державне телебачення, «Віта», «Іштар»), газет («33 канал», «Вінниччина», «RІА»), журналісти з Києва, що представляють генерального інформаційного спонсора — «Медичну газету «Здоров’я України ХХІ століття», ексклюзивного спонсора — журнал «Ліки України», а також представники генерального спонсора конференції — компанії KRKA (Словенія).

Метою прес-конференції, як було відмічено професором Мостовим, є ряд завдань: по-перше, донести до якомога більшої кількості лікарів і провізорів Вінниччини та інших областей України інформацію про непересічну, як на його погляд, подію, бо на конференції будуть надаватися найсучасніші відомості про діагностику і лікування захворювань внутрішніх органів. По-друге, акцентувати увагу на тому, що нинішній форум — це перший у державі проект, у якому під одним інформаційним дахом будуть зібрані лікарі, провізори, представники виробників ліків — ключові постаті лікувального процесу. Недарма він проходить під девізом: «Сучасному лікарю і провізору — сучасні знання про хвороби та ліки».

Щодо новацій — уперше на конференції її учасники отримають сертифікати, у яких буде зазначено: «Лекційна програма конференції базується на матеріалах міжнародних і державних узгоджених документів».

У рамках конференції окремі години відведено для представників фармацевтичних компаній, повідомлення яких будуть сформовані в тематичні блоки. Наприклад: «Сучасні антибактеріальні препарати», «Антигіпертензивні і антиаритмічні ліки» тощо. Повідомлення мають бути лаконічними, зрозумілими і практичними, тобто розрахованими на провізорів і лікарів загальної практики. Кращі з них будуть відзначені і нагороджені подарунками, які готують інформаційні спонсори.

Доцент Г. І. Томашкевич розповіла про підготовку до друку чергового, 6-го видання довідника-посібника «Класифікації, моделі лікування захворювань внутрішніх органів», яке користується величезною популярністю серед лікарів. Посібник збагатився новими розділами і вже сягає близько 500 сторінок.

Доцент Т. В. Костянтинович додала, що робота над довідником-посібником ведеться не тільки в напрямі збільшення кількості розділів, а й удосконалення існуючих. Наприклад, лише в жовтні 2003 року з’явився новий державний узгоджувальний документ з діагностики та лікування неспецифічних захворювань органів дихання (наказ № 499 МОЗ України), а він вже наводиться в новій редакції посібника.

Суттєво поновила розділ «Психосоматичні розлади в практиці лікаря-терапевта» кандидат медичних наук О. П. Мостова.

Плідно попрацювали над розділами книжки доценти О. К. Откаленко, Л. П. Солейко, І. П. Алексєєва, М. В. Власенко, асистенти А. Г. Степанюк, А. А. Зайкова, Л. В. Распутіна. Свій внесок у книжку у вигляді оригінальних розділів зробили аспіранти Н. С. Слєпченко, В. О. Галлінська, Н. В. Цимбалюк, Р. С. Любчик.

Представник компанії KRKA О. Четверик відзначила, що компанія KRKA має за честь бути генеральним спонсором однієї з найбільш авторитетних науково-практичних конференцій нашої держави, якою є «Терапія — 2004: досягнення і перспективи». Компанія KRKA багато років плідно співпрацює з кафедрою пропедевтичної терапії ВНМУ ім. М. І. Пирогова, планує ряд великих навчально-освітніх проектів для лікарів України і сподівається на співробітництво в їх реалізації з кафедрою, яку очолює професор Ю. М. Мостовой.

«Ми зробимо все можливе, — сказала О. Четверик, — аби всі, взяті на себе зобов’язання як генерального спонсора, були виконані».

У подальшому професор Мостовой, доценти Томашкевич і Костянтинович відповіли на численні запитання журналістів, які торкалися не лише самого заходу, але й ряду актуальних проблем медицини. Наостанку професор Мостовой подякував за участь у прес-конференції і висловив сподівання, що завдяки інформації, яку донесуть до своїх читачів і глядачів журналісти, актова зала Вінницької обласної телерадіокомпанії протягом 24 і 25 березня буде заповнена зацікавленими слухачами.