Україна сьогодні

Україна сьогодні

«Прямим тиском і шантажем» на відомство назвав заступник міністра охорони здоров’я України Володимир Загородній запит групи народних депутатів на ім’я Генерального прокурора і голови СБУ щодо «можливих зловживань» у проведенні в грудні 2004 року тендерів міністерства. Про це він заявив під час прес-конференції в Укрінформі.

Актуально

За словами Володимира Загороднього, тендерний комітет МОЗ працює в жорсткому правовому полі й керується у своїй діяльності Законом України «Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти», іншими нормативними документами. Він нагадав, що згідно з процедурою лише 45 діб витрачається на належне оформлення закупівель, ще не менше ніж 30 – на поставки. Тому, на думку заступника міністра, проведення тендера наприкінці грудня цілком виправдано – навіть за найоптимальніших умов лікарські препарати надходитимуть хворим наприкінці березня – на початку квітня наступного року. Він також поінформував, що на перший квартал з цією метою передбачено 274 млн. гривень. «Досить відкрити «Вісник держзакупівель» і можна побачити, що практично всі вже розпочали процес закупівель», – підкреслив Володимир Загородній.

У запиті народних депутатів йшлося про те, що «в грудні 2004 р. МОЗ України за незрозумілих причин оголошено і проводяться тендерні закупівлі лікарських засобів і виробів медичного призначення за бюджетні кошти у рахунок бюджету наступного року, який ще не прийнято Верховною Радою України, на загальну суму понад 700 мільйонів гривень».

Володимир Загородній нагадав, що на адресу міністерства постійно лунають докори про ті чи інші порушення щодо тендерних закупівель. Так, нинішнього року за позовом однієї із фірм (яка навіть не брала участі в торгах) розпочато судовий процес, що на три місяці відстрочив поставки в лікувальні установи препаратів для онкологічних хворих, створивши напружену ситуацію в лікуванні важких хворих. «Судовий процес міністерство виграло, але хто відшкодує витрати для здоров’я тих людей, для яких ці препарати – питання життя і смерті?» – сказав він.

Заступник міністра також підкреслив, що список необхідних препаратів для закупівель завжди пропонують фахівці. «Тому ми категорично відкидаємо звинувачення на адресу тендерного комітету МОЗ і вважаємо, що за ними, можливо, стоять інтереси окремих фармафірм», – сказав він.

Офіційно

У Міністерстві охорони здоров’я України видано Наказ № 569 від 25.11.2004 р. «Про затвердження обов’язкового мінімального асортименту лікарських засобів для аптек», зареєстрований у Мін’юсті 03.12.2004 р. за № 1537/10136 (далі – Наказ), який зобов’язує кожну аптеку – незалежно від форми власності та місця розташування – забезпечити наявність мінімального асортименту лікарських засобів згідно з Переліком.

Актуальність даного документа, як стверджує заступник міністра, голова Державної служби лікарських засобів і виробів медичного призначення М.Ф. Пасічник, викликана потребою удосконалення медикаментозного забезпечення населення та приведення до сучасних вимог нормативно-правових документів, що регламентують діяльність аптечної мережі. Вперше наведено лікарські засоби за міжнародними непатентованими назвами, що дає аптеці право вибору препаратів за торговими назвами як вітчизняного, так й іноземного виробництва.

Урегулюванню проблем у забезпеченні фізичної доступності до лікарських засобів населення, зокрема у сільській місцевості, повинна сприяти Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження Правил торгівлі лікарськими засобами в аптечних закладах» (№ 1570 від 17 листопада 2004 р.), якою у сільській місцевості:

  • дозволяється реалізовувати ліки через фельдшерські, фельдшерсько-акушерські пункти, сільські лікарські амбулаторії;
  • спрощуються вимоги до здійснення господарської діяльності із роздрібної торгівлі лікарськими засобами – зменшення обов’язкової площі приміщень для сільських аптек до 40 кв. м (загальні вимоги – 50 кв. м) тощо.

Окрім того, у Правилах торгівлі лікарськими засобами зазначається, що «аптечні заклади та їх структурні підрозділи мають право придбавати та продавати вироби медичного призначення, дезінфікуючі засоби, предмети особистої гігієни, оптику, природні та штучні мінеральні води, лікувальне, дитяче та дієтичне харчування, лікувальні косметичні засоби та інші супутні товари за переліком, що визначається МОЗ».

На 16.11.2004 р. в Україні зареєстровано 10 656 лікарських засобів та їх лікарських форм, з яких 32,7% – вітчизняного та 67,3% – іноземного виробництва. Щороку підприємствами галузі розробляється та впроваджується у виробництво близько 90 нових імпортозамінюючих лікарських засобів. Сьогодні в Україні 144 підприємства фармацевтичної галузі; аптечних закладів – 23 199 (83,8% розташовані у містах, 16,2% – у сільській місцевості), з яких: аптек – 8 911, аптечних кіосків – 7 404, аптечних пунктів – 5 702, аптечних складів – 1 182, що становить у межах держави один аптечний заклад на 2 089 осіб.

За даними Державного комітету статистики України за 9 місяців 2004 року:

  • вітчизняними фармацевтичними підприємствами було реалізовано фармацевтичної продукції на суму 1 324,2 млн. грн.:
    • індекс споживчих цін на медикаменти – 102,2%;
    • індекс цін виробників лікарських засобів (у порівнянні до 01.01.2004 р.) становить 103,9% (індекс виробників промислової продукції – 118,4%);
    • в обов’язковий мінімальний асортимент увійшли найбільш широковживані, доступні за ціною лікарські засоби, які можуть бути застосовані для надання невідкладної долікарняної допомоги.

За основу Переліку взято пропозиції, надані фармаціями. Проект наказу та сам Перелік було направлено для обговорення в Управління охорони здоров’я обласних державних адміністрацій, а також він розглядався на засіданнях робочої групи, до складу якої входять головні спеціалісти та фармацевти-практики.

На останньому засіданні робочої групи було розглянуто та проведено голосування по кожній окремій позиції лікарського засобу.

Наказ відміняє дію Переліку ліків обов’язкового асортименту для аптечної мережі, затвердженого Наказом МОЗ від 18.08.1995 р. № 153 «Про затвердження нормативних актів-переліків лікарських засобів», зареєстрованого в Мін’юсті 06.10.1995 р. за № 359/895.

На думку МОЗ, введення в дію Наказу удосконалює медикаментозне забезпечення населення, особливо його незахищених верств. Слід відзначити, що удосконалення нормативно-правової бази щодо обігу лікарських засобів та гармонізації з вимогами ВООЗ, СОТ і ЄС протягом останнього року дозволило, фактично, вирішити багато складних питань у фармацевтичній галузі, зокрема – стабілізувати в Україні рівень цін на ліки.

***

Кабінет Міністрів України ухвалив Постанову «Питання звільнення від обкладення ввізним митним збором фармацевтичної продукції і сполук, що використовуються для її виготовлення, які не виготовляються в Україні». Згідно з Постановою фармацевтична продукція і сполуки, що не виробляються в Україні, звільняються від обкладення ввізним митним збором. Про це повідомила прес-служба Міністерства охорони здоров’я України.

Коментуючи прийняту Постанову, заступник міністра охорони здоров’я, голова Державної служби лікувальних засобів і виробів медичного призначення Михайло Пасічник сказав, що «скасування імпортного мита дозволить створити сприятливі умови для поліпшення забезпечення установ охорони здоров’я і населення якісними, високоефективними, безпечними і доступними лікувальними засобами на основі субстанцій, що не виготовляються в Україні».

Питома вага вартості імпортних субстанцій становить близько 60% від оптової ціни препаратів вітчизняного виробництва. Таким чином, скасування ввізного мита на імпортні субстанції сприятиме подешевшанню продукції українських фармацевтичних виробників у середньому на 10%, а крім того, збільшенню обсягів бюджетних закупівель медикаментів і зменшенню бюджетних витрат під час тендерних закупівель лікувальних засобів. Реалізація проекту постанови не вимагає додаткових матеріальних та інших витрат.

Михайло Пасічник також відзначив, що зменшення надходжень до бюджету буде незначним порівняно з позитивними соціальними результатами і підтримкою вітчизняних товаровиробників.

Нині державні лікувальні установи України відчувають гострий дефіцит медичних засобів. Зокрема, медиків столиці попереджено, що поставки фармацевтичних препаратів у лікарні та клініки, що знаходяться на державному забезпеченні, розпочнуться лише після 1 січня 2005 р. – до вказаного терміну лікарський персонал має обходитися наявними ліками.

***

Україна медична

Верховна Рада України прийняла закон про заборону репродуктивного клонування людини. Цей документ прийнято виходячи з принципів поваги, визнання цінності особистості, необхідності захисту прав і свободи людини та враховуючи недостатню дослідженість біологічних і соціальних наслідків клонування людини.

Закон забороняє ввезення та вивезення з території України клонованих ембріонів людини. Особи, винні у порушенні цього закону, несуть цивільно-правову, адміністративну або кримінальну відповідальність згідно з чинним законодавством України.

Цивілізація разом з комфортом та іншими благами приносить з собою недуги, які зазвичай називають «хворобами цивілізації». Розсіяний склероз належить саме до них, захворюваність на який практично у всіх країнах світу, у тому числі і в Україні, зростає. Так, у 2003 році в нашій країні, за даними Міністерства охорони здоров’я, зареєстровано понад 18 тисяч хворих на розсіяний склероз. Ця хвороба – одна з найпоширеніших серед нетравматичних причин інвалідизації людей репродуктивного віку (21-45 років).

Виходячи з актуальності проблеми розсіяного склерозу МОЗ України разом з провідними вітчизняними неврологами розробило Національну програму «Розсіяний склероз 2005-2010», фінансування якої вже передбачено у новому бюджеті України на 2005 рік. Реалізація цієї Програми дозволить тисячам громадян нашої країни, хворим на розсіяний склероз, отримати необхідне лікування та уникнути інвалідності.

Програма передбачає систему заходів для забезпечення своєчасного та в повному обсязі лікування хворих, створення загальнодержавного реєстру таких пацієнтів та розроблення критеріїв діагностування захворювання. Закупівля медичних препаратів, лікарняного та діагностичного обладнання буде централізована; заплановано впровадження системи реабілітації хворих. Документ декларує впровадження вітчизняних досліджень з даної проблеми. Наприклад, розробка методики лікування розсіяного склерозу за допомогою стовбурових клітин, вивчення патогенних механізмів захворювання з використанням сучасних методологічних підходів, у тому числі молекулярно-генетичних, тощо.

Фахівці вважають також, що лікування розсіяного склерозу на ранніх стадіях, яке забезпечить Програма, є найбільш економічно вигідним, тому що воно знижує ризик розвитку важких ускладнень та загострень, які призводять до інвалідності, і таким чином зменшує витрати на терапію, реабілітацію та соціальне забезпечення хворих на розсіяний склероз.

До недавнього часу не існувало ефективних методів лікування цієї хвороби, але сьогодні вже є препарати, які дають позитивні медичні результати – зменшують кількість загострень, «пом’якшують» перебіг захворювання, гальмують процес інвалідизації. Тому прийняття Національної програми – дуже важливий крок на шляху лікування та реабілітації таких пацієнтів.