Україна медична

Україна медична

Великі можливості служби швидкої допомоги в Україні щодо спасіння хворих та постраждалих людей втрачаються внаслідок того, що санітарні транспортні засоби не відповідають медичним і функціональним вимогам. Про це повідомив міністр охорони здоров’я України Микола Поліщук. Тому, за його словами, МОЗ прийняло рішення про закупівлю в кінці 2004 року 77 автомобілів для служби швидкої медичної допомоги на базі шасі Рено Мастер виробництва компанії «Emergencia 2000, S.A.», Іспанія.

Зазначені санітарні авто відповідають європейському стандарту, який визначає характеристики таких автомобілів та вимоги до них. Зокрема, конструкція й оснащення передбачають можливість проведення під час транспортування пацієнта до медичного закладу первинну хірургічну обробку ран; мобілізацію частин кісток, установлення трансартеріальних електродів у серце, проведення внутрішньосерцевої кардіостимуляції, трахеотомію та багато інших реанімаційних та невідкладних дій для врятування життя людини.

Наявність таких автомобілів особливо важлива при автокатастрофах, зазначив Микола Поліщук. Як свідчить медична статистика, до 40 відсотків постраждалих гинуть на догоспітальному етапі, дорогою до лікарні. Нові «швидкі» будуть передані в усі регіони країни.

***

Реалізація на Харківщині регіональної програми «Онкологія» допомогла знизити відсоток виявлених у жителів області онкологічних патологій у запущеній формі з 21,5 2003 року до 17,1 – у 2004. У рамках програми «Онкологія» в області відпрацьовано систему профілактичних заходів на базі 96 жіночих і чоловічих медичних оглядових кабінетів. Під час реалізації програми «Онкологія» завершено підключення всіх центральних районних лікарень області до єдиної комп’ютерної програми персоніфікованого обліку профілактичних оглядів жінок. Активізувалася робота в сільській місцевості виїзних медичних бригад, до складу яких входять висококваліфіковані фахівці (у тому числі й лікар-онколог) з обласного і районних центрів. Кожну таку бригаду закріплено за конкретним сільським районом. Щодня її персонал обслуговує в середньому близько 120 осіб. За останній рік порівняно з попереднім бюджет охорони здоров’я Харківщини збільшився на 15 відсотків. Це дозволило прискорити реформування в області первинної медико-санітарної допомоги населенню на основі сімейної медицини. Сьогодні 90,2% сільських жителів регіону мають свого сімейного лікаря, що також позитивно позначається на реалізації програми «Онкологія». У Харківській області плідно діє координаційна рада з питань раннього виявлення онкологічних захворювань.

***

Перший в області кризовий центр для жертв сімейного насильства відкрито у Вознесенську. Він розрахований на одночасне перебування 25 осіб, що переживають складні життєві ситуації. Цей заклад обласного підпорядкування буде приймати жертви сімейного насильства з різних районів Миколаївщини.

У кризовому центрі для пацієнтів забезпечать відповідні умови перебування, яке може тривати до 90 днів. Тут є затишні дво- та шестимісні спальні, кімната відпочинку з телевізором, кухня з холодильником та плитою, пральня з пральними машинами, душова. За час перебування в центрі жертви сімейного насильства отримають моральну підтримку, психологічну та правову допомогу, консультації фахівців. Заступник директора Державної служби для сім’ї, дітей і молоді Володимир Вовк сказав на відкритті, що цей кризовий центр входить до пілотного проекту допомоги жертвам сімейного насильства, який реалізується в Україні. На досвіді діяльності центрів відпрацьовуватиметься певна модель роботи такого закладу, розроблятимуться нормативно-правові документи.