На прийомі у юриста

На прийомі у юриста

Працюю дільничним педіатром у Центральній районній поліклініці з 1985 року. Тривалість щорічної відпустки цього періоду становила 31 календарний день. Протягом 2004-2005 років мені надали відпустку тривалістю 30 календарних днів, мотивуючи це тим, що в

Консультант: З.В. Шепелєва, правовий інспектор ради Київської міської профспілки працівників охорони здоров’я

Працюю дільничним педіатром у Центральній районній поліклініці з 1985 року. Тривалість щорічної відпустки цього періоду становила 31 календарний день. Протягом 2004-2005 років мені надали відпустку тривалістю 30 календарних днів, мотивуючи це тим, що в 2004 році я проходила курси підвищення кваліфікації та знаходилась 18 днів на листку непрацездатності. Чи правильно мені надали відпустку тривалістю 30 календарних днів? 
Р.М. Ключак, Львівська обл. 

Відповідно до Закону України «Про відпустки» щорічна основна відпустка надається працівникам тривалістю не менш як 24 календарних дні.
Медичним працівникам передбачено надання щорічної додаткової оплачуваної відпустки за особливий характер праці. Така відпустка передбачена статтею 8 Закону України «Про відпустки». Вона надається тривалістю до 35 календарних днів за Списком виробництв робіт, професій і посад, затвердженим постановою Кабінету міністрів України від 17.11.1997 року № 1290 (зі змінами і доповненнями). Конкретна тривалість щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці встановлюється колективним договором.
Відповідно до вищевказаної Постанови дільничному лікарю-педіатру надається щорічна додаткова відпустка тривалістю 7 календарних днів. 
Тому загальна тривалість щорічної відпустки становить 31 календарний день. 
Згідно з частиною 2 статті 9 Закону України «Про відпустки» до стажу роботи, що дає право на щорічні додаткові відпустки, не входить час перебування працівника на курсах підвищення кваліфікації та перебування на листку непрацездатності. 
Відповідно до Наказу Міністерства праці та соціальної політики України від 30.01.98 року № 16 (зі змінами), який затверджує Порядок застосування списку виробництв, робіт, професій і посад працівників, робота яких пов'язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров'я, що дає право на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці така відпустка надається пропорційно фактично відпрацьованому часу. У розрахунок часу, що дає право працівнику на додаткову відпустку за особливий характер праці, зараховуються дні, коли працівник фактично був зайнятий на роботах з особливим характером праці не менше половини тривалості робочого дня, встановленого для працівників цих виробництв, цехів, професій, посад.
У цьому випадку щорічна додаткова відпустка за особливий характер праці була надана пропорційно фактично відпрацьованому часу тривалістю 6 календарних днів. Таким чином, загальна тривалість щорічної відпустки становила 30 календарних днів. 
З 1 січня 2006 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до статті 77 Основ законодавства України про охорону здоров'я». Цим Законом передбачено надання дільничним лікарям-педіатрам за безперевну роботу понад три роки на зазначеній посаді додаткову оплачувану щорічну відпустку тривалістю три календарних дні. При цьому зберігаються права на додаткову оплачувану відпустку в межах існуючих норм. 


Маю дитину 1992 року народження. У 2004 році одружилася, але дитина новим чоловіком не усиновлена. Які я маю права як одинока мати (відпустки, податкова соціальна пільга)? 
Л.М. Березова, м. Львів 

Відповідно до статті 19 Закону України «Про відпустки» одинокій матері, яка має одну дитину і більше віком до 18 років, надано право на додаткову оплачувану відпустку тривалістю сім календарних днів без урахування святкових і неробочих днів.
Пункт 5 частини 12 статті 10 Закону України «Про відпустки» визначає одиноку матір як таку, яка виховує дитину без батька. Тому участь батька або інших осіб в утриманні дитини не позбавляє матері статусу одинокої.
До категорії одинокої матері належать: жінка, яка не перебуває в шлюбі і у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено у встановленому порядку за вказівкою матері; вдова; жінка, яка виховує дитину без батька (у тому числі й розлучена жінка, яка виховує дитину без батька, незважаючи на факт одержання аліментів, і жінка, яка одружилася, але її дитина новим чоловіком не усиновлена.
У наведеному випадку для одержання додаткової оплачуваної відпустки згідно зі статтею 19 Закону України «Про відпустки» подаються такі документи: свідоцтво про народження дитини, свідоцтво про розірвання шлюбу.
Відповідно до статті 6 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.03 року № 889-IV право на соціальну податкову пільгу, підвищену на 150% (у 2005 році – 196,5 грн., у 2006 році – 262,50 грн.), має самотня матір, яка виховує дітей до 18 років (одну або кілька). Самотньою матір'ю вважають особу, яка на момент застосування працедавцем пільги, маючи дитину (дітей) віком до 18 років, не перебуває у шлюбі, зареєстрованому згідно із законом. При цьому платник податку, який одержує оподаткований дохід, додатково має право на застосування податкової соціальної пільги на себе в розмірі у 2005 році – 131 грн., у 2006 році – 175 грн.
Для застосування податкової пільги на дітей слід ураховувати, що розмір нарахованої місячної заробітної плати не має перевищувати граничного рівня 680 грн. на кількість дітей, яким надається пільга. Аби одержувати таку соціальну пільгу, платник податку – самотня матір має подати працедавцю заяву про застосування пільги і документи, що підтверджують право платника на податкову соціальну пільгу, а саме:
• копію свідоцтва про народження дитини або документ відносно підстави запису про батька дитини в Книзі реєстрації актів цивільного стану чи документи, які підтверджують наявність і вік дитини;
• копія свідоцтва про розлучення.

З 1987 року працюю завідуючою ФАПу в селі. Коли я маю право на призначення пільгової пенсії за вислугу років? І взагалі, які пільги мають сільські медпрацівники?
І.В. Першина, Чернігівська обл. 

Право на пенсію за вислугу років мають працівники охорони здоров'я при наявності спеціального стажу роботи 25 років. Періоди навчання в медичних навчальних закладах до спеціального стажу для призначення пенсії за вислугу років не входять.
Перелік закладів і установ охорони здоров'я і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, був затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 04.11.1993 року № 909 (зі змінами від 26.09.2002 року). 
Право на цю пенсію мають лікарі та середній медичний персонал (незалежно від найменування посад).
1 березня 2005 року ухвалено Закон України «Про внесення змін до статті 77 Основ законодавства України про охорону здоров'я», яким установлено додаткову оплачувану щорічну відпустку тривалістю три календарних дні лікарям дільничних лікарень та амбулаторій, що розташовані в сільській місцевості, дільничним терапевтам і педіатрам тариторіальних дільниць міських поліклінік та дільничним медсестрам, лікарям загальної практики (сімейним лікарям), завідувачам терапевтичних та педіатричних відділень поліклінік, лікарям та середньому медперсоналу виїзних бригад, станцій і відділень швидкої та невідкладної медичної допомоги, станцій санітарної авіації і відділень планової та екстреної медичної допомоги за умови безперервної роботи понад три роки. При цьому зберігаються права на додаткову оплачувану відпустку в межах існуючих норм. Цей Закон набрав чинності з 1 січня 2006 року. 
2 червня 2005 року ухвалено Закон України «Про внесення змін до статті 77 Основ законодавства України про охорону здоров'я», за яким медичні і фармацевтичні працівники, котрі живуть і працюють у селах і селищах, а також пенсіонери, які раніше працювали медичними та фармацевтичними працівниками і живуть у цих населених пунктах, мають право на безплатне користування квартирою з освітленням і опаленням. Зазначений закон набрав чинності з 1 січня 2006 року. Ця категорія працівників також має право на пільги зі сплати земельного податку, кредитування, обзаведення господарством, будівництво приватного житла, придбання автомототранспорту.


Працюю фтизіатром з 1972 року по цей час. По 1989 рік працювала в міському тубдиспансері, з 1989 року працюю в районному тубкабінеті. З 1997 року оформила пенсію за віком. Прошу роз'яснити, чи зараховується мені подвійний стаж при перерахунку пенсії? 
М.М. Тарасюк, Житомирська обл. 

Згідно із Законом України «Про внесення зміни до статті 60 Закону України «Про пенсійне забезпечення» від 10 липня 2003 року текст статті 60 Закону України «Про пенсійне забезпечення» викладено в такій редакції: «Робота в лепрозорних і протичумних закладах охорони здоров'я, у закладах (відділеннях) з лікування осіб, заражених вірусом імунодефіциту людини або хворих на СНІД, в інших інфекційних закладах (відділеннях) охорони здоров'я, у патолого-анатомічних і реанімаційних відділеннях закладів охорони здоров'я, а також у психіатричних закладах охорони здоров'я зараховується до стажу роботи у подвійному розмірі». 
Наказом МОЗ України від 19.07.95 № 133 «Про затвердження Переліку особливо небезпечних, інфекційних та паразитарних хвороб людини і носійства збудників цих хвороб» туберкульоз віднесено до особливо небезпечних інфекційних хвороб, що викликаються мікробактеріями туберкульозу. Відповідно до Закону України «Про боротьбу з захворюванням на туберкульоз» протитуберкульозні заклади є спеціалізованими закладами охорони здоров'я, що здійснюють діагностику туберкульозу та надають лікувально-профілактичну (стаціонарну та амбулаторну) допомогу хворим на туберкульоз (протитуберкульозні диспансери, лікарні, відділення, кабінети, науково-дослідні інститути, денні стаціонари тощо). 
З огляду на зазначене, протитуберкульозні кабінети, кабінети інфекційних захворювань відносяться до таких, час роботи в яких зараховується до стажу роботи в подвійному розмірі.
Робота в інфекційних закладах (відділеннях) охорони здоров'я зараховується в подвійному розмірі тим особам, які вперше виходять після 15 серпня 2003 року або які вийшли на пенсію раніше, але продовжували працювати в зазначених закладах на цю дату.
Відповідно до частини 4 статті 24 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» час трудової діяльності на роботах, передбачених статтею 60 Закону України «Про пенсійне забезпечення» по 31 грудня 2003 року включно зараховується в подвійному розмірі, а з 1 січня 2004 року в одинарному розмірі. 


Чи мають нині право медичні працівники на надбавку за вислугу років та допомогу на оздоровлення?
С.В. Чернишенко, м. Київ 

Чинними нормативними актами з оплати праці медпрацівникам надбавку за вислугу років не передбачено.
Відповідно до пункту 5.11 розділу 5 наказу Міністерства праці та соціальної політики України і Міністерства охорони здоров'я України від 05.10.2005 року № 308/519 «Про впорядкування Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров'я та установ соціального захисту населення» керівникам закладів охорони здоров'я надано право виплачувати працівникам закладу матеріальну допомогу на оздоровлення в сумі не більш ніж один посадовий оклад на рік у межах фонду заробітної плати закладу, затвердженого в кошторисі доходів і видатків.