На прийомі у юриста

На прийомі у юриста

Оформлення відпустки у зв'язку із вагітністю та пологами. Чи можна долучати соціальну відпустку до щорічної. Якою має бути тривалість робочого дня та щорічної відпустки персоналу шкірно-венерологічного кабінету.

Консультант: З.В. Шепелєва, правовий інспектор ради Київської міської профспілки працівників охорони здоров’я

Навчаюсь на стаціонарі в Медичному університеті і на 0,5 ставки працюю в поліклініці за сумісництвом. Чи маю я право оформити відпустки у зв'язку із вагітністю та пологами, для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку й отримати відповідні виплати й допомогу при народженні дитини?
О.М. Терещенко, м. Київ

Особи, які навчаються з відривом від виробництва, мають право у вільний від навчання час працювати за трудовим договором на загальних підставах. Пунктом 1 Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій, затвердженого наказом Мінпраці, Мін'юсту, Мінфіну від 28.06.1993 р. № 43, передбачено, що сумісництвом вважається виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому самому або іншому підприємстві, в установі, організації або у фізичних осіб – суб'єктів підприємницької діяльності. Навчання на стаціонарі не можна прирівнювати до виконання працівником регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору, оскільки вступаючи до вищого навчального закладу на денну форму навчання, фізична особа не укладає трудового договору і, навчаючись, не отримує заробітної плати.

Законодавство про працю не дає чіткого визначення, що таке основна робота, натомість у п. 1.1 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Мінпраці, Мін'юсту та Мінсоцзахисту України від 29.07.1993 р. № 58 встановлено, що трудові книжки ведуться лише за місцем основної роботи.

Отже, студент стаціонару у вільний від навчання час може мати місце основної роботи, де буде вестися його трудова книжка. Якщо працівник не має іншої роботи, ніж та, куди він влаштовується, то його потрібно приймати, як на основну роботу. Це стосується і студента денної форми навчання. Також зазначимо, що відповідно до Постанови Верховного Суду України від 24.12.1999 р. № 13 «Про практику застосування судами законодавства про оплату праці» передбачено, що робота за трудовим договором осіб, які поєднують її із денною формою навчання, не є сумісництвом.

Відповідальність за порушення порядку прийняття на роботу покладається на власника або уповноваженого ним органу підприємства, установи, організації, що бере працівника на роботу.

Згідно зі статтею 50 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» (у редакції Закону від 04.11.2004 р. № 2152-ІV) такий вид матеріального забезпечення, як допомога по вагітності та пологах, надається за основним місцем роботи та за сумісництвом, а допомога при народженні та по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку – за основним місцем роботи.

Отже, вирішити питання щодо виплати допомоги по вагітності та пологах, при народженні та по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку у Вашому випадку можливо лише за умови, якщо установа, в якій Ви працюєте за сумісництвом, правильно оформить трудові відносини з Вами. Для того, щоб місце роботи за сумісництвом стало основним, необхідно належним чином оформити трудовий договір і трудову книжку.

Працюю лікарем загальної практики (сімейним лікарем) три роки. Я інвалід ІІІ групи, маю статус одинокої матері. На яку тривалість відпустки я маю право, чи можна долучати соціальну відпустку (як одинокій матері) до щорічної? Як можна поділити щорічну відпустку?
І.О. Хаустова, м. Харків

Умови, тривалість і порядок надання працівникам відпусток визначено Кодексом законів про працю України та Законом України «Про відпустки».

Інвалідам ІІІ групи надається щорічна основна відпустка тривалістю 26 календарних днів.

Стаття 8 Закону України «Про відпустки» передбачає надання медичним працівникам за особливий характер праці щорічної додаткової оплачуваної відпустки тривалістю до 35 календарних днів за Списком виробництв робіт, професій і посад, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України від 17.11.1997 р. № 1290 (зі змінами і доповненнями). Конкретна тривалість щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці встановлюється колективним договором.

Відповідно до вищезгаданої Постанови лікарю загальної практики (сімейному лікарю) надається щорічна додаткова відпустка тривалістю 7 календарних днів.

З 1 січня 2006 р. набрав чинності Закон України «Про внесення змін до статті 77 Основ законодавства України про охорону здоров'я», який передбачає надання дільничним терапевтам, педіатрам, лікарям загальної практики (сімейним лікарям) за безперевну роботу понад три роки на зазначеній посаді додатково оплачувану щорічну відпустку тривалістю 3 календарних дні. При цьому зберігаються права на додаткову оплачувану відпустку в межах існуючих норм.

Отже, загальна тривалість щорічної відпустки становить 36 календарних днів.

Ви як одинока мати маєте право на щорічну додаткову оплачувану відпустку (соціальну відпустку) тривалістю 7 календарних днів. Ця відпустка надається понад щорічні відпустки і переноситься на інший період або продовжується у порядку, визначеному статтею 11 Закону України «Про відпустки».

Згідно з чинним законодавством працівник має право на поділ щорічної відпустки. Так, на прохання працівника щорічну відпустку може бути поділено на частини будь-якої тривалості за умови, що основна безперервна її частина становитиме не менше 14 календарних днів. При цьому невикористана частина щорічної відпустки надається працівнику, як правило, до кінця робочого року, але не пізніше ніж упродовж 12 місяців після закінчення року, за який надається відпустка.

Якою має бути тривалість робочого дня та щорічної відпустки персоналу шкірно-венерологічного кабінету (лікаря, медичної сестри) при п'ятиденному робочому тижні?
С.В. Пінчук, Кіровоградська обл.

Тривалість робочого часу медичних працівників регулюється Постановою № 2499 Ради народних комісарів СРСР від 11.12.1940 р. «Про тривалість робочого дня медичних працівників».

Лікарям лікарень, диспансерів, поліклінік, які згідно з функціональними обов'язками зайняті виключно амбулаторним прийомом хворих, встановлено робочий день тривалістю 6 годин 36 хвилин при п'ятиденному робочому тижні.

Якщо у функціональні обов'язки лікаря, крім ведення амбулаторного прийому хворих, входить обслуговування хворих удома, робота з диспансерною групою хворих, проведення санітарно-освітньої та іншої роботи, то тривалість робочого дня має становити 7 годин 48 хвилин, як і для середнього медичного персоналу шкірно-венерологічного кабінету.

Тривалість щорічної відпустки лікаря та медичної сестри шкірно-венерологічного кабінету становить 31 календарний день (24 календарні дні – щорічна основна відпустка плюс 7 календарних днів – щорічна додаткова відпустка за особливий характер праці).

Чи входить до спеціального медичного стажу робота на посадах дезінфектора і лікаря-офтальмолога оптики? Чи мають право медичні працівники на надбавку за вислугу років?
І.Б. Новак, Донецька обл.

Згідно із переліком посад у закладах установ освіти, охорони здоров'я та соціального захисту, які дають право на пенсію за вислугу років, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України від 4 листопада 1993 р. № 909 (зі змінами), право на пенсію за вислугу років мають лікарі і середній медичний персонал (незалежно від найменування посад) закладів охорони здоров'я. До середнього медичного персоналу належать посади, обіймання яких вимагає наявності середньої медичної освіти. Відповідно до Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників (Випуск 78 «Охорона здоров'я») посада дезінфектора відноситься до робітників, і робота на цій посаді не вимагає наявності медичної освіти. Отже, робота на посаді дезінфектора не входить до спеціального медичного стажу для призначення пенсії за вислугу років.

Згідно з наказом Міністерства охорони здоров'я України від 28.10.2002 № 385 «Про затвердження переліків закладів охорони здоров'я, лікарських, провізорських посад та посад молодших спеціалістів з фармацевтичною освітою у закладах охорони здоров'я» магазин медичної оптики належить до закладу охорони здоров'я (пункт 4 наказу). Проте в переліку закладів у розділі 2 «Охорона здоров'я» Постанови КМУ від 04.11.1993 р. № 909 магазинів медичної оптики немає.

Надбавку за вислугу років медичним працівникам законодавством не передбачено.