Вінницькі терапевти: традиції поколінь і поклик сьогодення. ХІІІ конференція «Актуальні проблеми терапії»: вітаємо кафедру пропедевтики внутрішніх хвороб Вінницького національного медичного університету ім. М.І. Пирогова з 70-річчям

Вінницькі терапевти: традиції поколінь і поклик сьогодення. ХІІІ конференція «Актуальні проблеми терапії»: вітаємо кафедру пропедевтики внутрішніх хвороб Вінницького національного медичного університету ім. М.І. Пирогова з 70-річчям

Досягнення медичної науки, знання та досвід спеціалістів мають бути доступними широкому колу практикуючих лікарів. Українські лікарі-науковці ніколи не стояли осторонь проблем практичної охорони здоров’я. Це в котрий раз підтвердили співробітники кафедри пропедевтики внутрішніх хвороб Вінницького національного медичного університету ім. М.І. Пирогова на чолі з доктором медичних наук, професором Юрієм Михайловичем Мостовим.

Підготував Дмитро Молчанов

23-25 травня 2006 р. у м. Вінниці відбулася традиційна науково-практична конференція «Терапія-2006: досягнення та перспективи», присвячена 70-річчю кафедри та 110-річчю від дня народження її засновника – професора Бориса Соломоновича Шкляра.

У 2003 р. наша газета надрукувала спеціальний репортаж про кафедру пропедевтики внутрішніх хвороб Вінницького національного медичного університету ім. М.І. Пирогова як організатора традиційного медичного науково-практичного заходу в Україні – конференції «Актуальні проблеми терапії». На той час було проведено десяту, ювілейну, конференцію. У цьому році вона відбулася вже в тринадцятий раз, а «Медична газета «Здоров’я України» стала її генеральним інформаційним спонсором.

Як починалася кафедра…

Говорячи про сучасні успіхи колективу кафедри-ювіляра, не можна не згадати тих, хто стояв біля витоків формування сімдесятирічних наукових традицій вінницьких терапевтів. Професор Борис Соломонович Шкляр завідував кафедрою пропедевтики в 1936-1941, а потім ще в 1945-1950 рр. Цей талановитий науковець успішно поєднував велику лікувальну роботу з науково-педагогічною та суспільною діяльністю і запам’ятався своїм учням як блискучий лектор, педагог-методист, майстерний та чуйний лікар. Борис Соломонович – автор 67 наукових праць, у тому числі низки монографій та навчальних посібників. Підручник «Діагностика внутрішніх хвороб» витримав 6 видань і дотепер залишається одним із найкращих для вивчення пропедевтики – основ клінічної грамотності кожного лікаря. Під керівництвом Б.С. Шкляра на кафедрі було захищено 15 кандидатських та докторських дисертацій.

Учні Бориса Соломоновича, нині професори та доценти кафедри, на знак подяки своєму вчителю видали в 1996 р. повість «Лоскутки жизни. Воспоминания о детстве и юности», що була написана професором Б.С. Шкляром і пролежала у вигляді рукопису 40 років. У 1997 р. кафедра опублікувала спогади про професора Б.С. Шкляра за матеріалами інтерв'ю його учнів.

У 1950-1954 рр. кафедру пропедевтики Вінницького медичного інституту очолював доцент Микола Олександрович Аушев. Наукові дослідження в роки керівництва цього висококваліфікованого лікаря та педагога, автора 15 наукових робіт здебільшого були зосереджені на проблемних питаннях гастроентерології.

У 1954-1967 рр. кафедрою завідував професор Михайло Юхимович Мілімовка. Під його керівництвом розроблялись питання кардіології, курортології, клінічної фармакології, методів інструментальної та лабораторної діагностики внутрішніх хвороб. М.Ю. Мілімовка видав оригінальні монографії «Профілактика та лікування ускладнень інфаркту міокарда» (1958) та «Інфаркт міокарда» (1960). Протягом кількох років на базі курорту «Хмільник» тривали наукові розробки і відбувалися науково-практичні конференції, ініціатором проведення яких виступила кафедра. Під керівництвом М.Ю. Мілімовки в клінічну практику було впроваджено методи дефібриляції та еритрографії.

Професор Іван Андрійович Рибачук очолював колектив кафедри в 1967-1980 рр. Протягом тривалого часу він був головним терапевтом Вінницької області, поєднуючи організаційну та клінічну роботу з науковою і педагогічною діяльністю як асистент кафедри факультетської терапії. Під його керівництвом на кафедрі пропедевтики розроблялись проблемні питання кардіології, геріатрії, було організовано першу біохімічну лабораторію. У 1966 р. професор І.А. Рибачук видав підручник «Внутренние болезни с уходом за больными и основами патологии». І.А. Рибачук – автор близько 50 наукових праць, він назавжди запам'ятався студентам та колегам як чудовий лектор, чуйна людина, талановитий лікар.

У 1981-1993 рр. кафедрою керував син першого завідувача – професор Михайло Борисович Шкляр. У 1971 р. під загальною редакцією М.Б. Шкляра було перевидано «Діагностику внутрішніх хвороб» Бориса Соломоновича Шкляра. Підручник було доповнено новими розділами. М.Б. Шкляр працював над проблемами кардіології, під його керівництвом було захищено 4 кандидатські дисертації. Він став першим завідувачем кафедри терапії факультету вдосконалення лікарів Вінницького медичного інституту (м. Хмельницький). М.Б. Шкляр був ініціатором проведення клінічної апробації нових лікарських засобів у кардіології, впровадження в клініку черезстравохідної стимуляції передсердь. З середини 1980-х рр. під керівництвом М.Б. Шкляра почали активно розроблятися питання реабілітації хворих із ішемічною хворобою серця.

…і як почувається ювіляр сьогодні

З 1994 р. кафедру пропедевтики очолює професор Юрій Михайлович Мостовий, основними напрямами наукової діяльності якого є клінічна пульмонологія, медична генетика, фармакоекономіка. Під керівництвом професора Ю.М. Мостового захищено 12 кандидатських дисертацій. Він є автором та співавтором 25 монографій, 300 наукових статей. Ю.М. Мостовий – член Європейського респіраторного товариства (ERS), ініціатор та голова оргкомітету науково-практичних конференцій із міжнародною участю, які протягом 15 років проводить кафедра пропедевтики внутрішніх хвороб; учасник близько 20 міжнародних форумів, член Спеціалізованої вченої ради із захисту кандидатських та докторських дисертацій при НДІ фтизіатрії й пульмонології ім. Ф.Г. Яновського АМН України, учасник робочої групи зі створення Державних узгоджувальних документів із пульмонології, голова Вінницького терапевтичного товариства, редактор довідника-посібника «Сучасні класифікації та стандарти лікування розповсюджених захворювань внутрішніх органів», що витримав 8 видань; член редколегій 8 медичних видань, у тому числі й «Медичної газети «Здоров’я України».

Професор Ю.М. МостовийДоречно згадати й про найсучасніші досягнення кафедри, а тут її колективу є чим пишатися. За минуле десятиріччя підготовлено та захищено 11 кандидатських дисертацій (О.П. Мостова, Ю.Я. Ладуба, Т.В. Константинович, Г.І. Томашкевич, Т.В. Ткаченко, О.М. Колошко, Л.В. Распутіна, Ю.В. Бабійчук, Г.В. Демчук, Н.С. Слепченко, В.І. Галінська). Заплановано та затверджено державними проблемними комісіями докторські дисертації Г.І. Томашкевич, Т.В. Константинович, кандидатські дисертації Н.В. Попенко, М.В. Овчарук, Н.В. Кушнірук.

У 2005 р. асистенти кафедри Г.І. Томашкевич та Т.В. Константинович стали доцентами.

За останні 10 років співробітниками кафедри опубліковано 520 статей та тез, видано 19 монографій і брошур, з них три рекомендовано МОЗ України як посібники для медичних вузів ІІІ-IV рівнів акредитації. Довідник «Сучасні класифікації та стандарти лікування розповсюджених захворювань внутрішніх органів» уперше побачив світ у 1999 р. З того часу він витримав 8 видань, а загальний тираж довідника становить близько 25 тис. примірників.

У 1999 р. кафедра пропедевтики внутрішніх хвороб першою в університеті отримала ліцензію на проведення міжнародних клінічних випробувань лікарських препаратів.

Згадуючи про досвід міжнародної співпраці кафедри пропедевтики ВНМУ ім. М.І. Пирогова, слід зазначити, що учасниками низки європейських конгресів за останнє десятиріччя стали її співробітники Г.В. Демчук (Вена, Копенгаген), Л.В. Распутіна (Москва, Берлін, Ніцца), Т.В. Константинович (Ніцца, Берлін, Вена), Г.І. Томашкевич (Берлін, Москва), Н.С. Слепченко (Копенгаген). Завідувач кафедри Ю.М. Мостовий був учасником 14 європейських та двох всесвітніх конгресів.

Наукова робота плідно проводиться і серед майбутніх лікарів – студентів кафедри. Деякі з них уже навіть стали співавторами монографій. Щомісяця відбуваються засідання студентського наукового гуртка. Протягом останніх 10 років кафедра влаштовує феєричну студентську терапевтичну конференцію «Пропедевт-Шоу». Незабутні миті унікального позааудиторного спілкування назавжди запам’ятаються студентам і викладачам університету.

«Терапія-2006»: традиційно оригінальна

Щороку організатори конференції на чолі з професором Ю.М. Мостовим радують учасників цього заходу, які приїздять із різних регіонів України, нестандартними підходами до проведення культурно-розважальної частини форуму. 2006 р. не став винятком. Мабуть, не багатьом читачам відомо, що професор Ю.М. Мостовий – не лише обдарований учений і лікар, а ще й творча особистість, талановитий драматург, письменник і сценарист, відомий своїми оригінальними творами на медичну тематику. Серед нових книжок автора – збірник «Зигзаги мысли», до якого увійшли нетрадиційні та гумористичні публікації Юрія Михайловича, що були надруковані в різних медичних виданнях.

Цьогорічну програму конференції відкрила справжня прем’єра – театральна вистава, представлена гостям у Вінницькому ляльковому театрі. Назва одноактової комедії «Приступ удушья с благоприятным исходом» – спільний проект кафедри пропедевтики внутрішніх хвороб і Вінницького обласного театру ляльок.

Автор сценарію Юрій Михайлович Мостовий так прокоментував виникнення ідеї постановки цієї повчальної комедії.

– Ідея виникла спонтанно, як і більшість усіх ідей. Коли бачиш реалії нашого життя, вітчизняної системи охорони здоров’я, що дісталася нам у спадок із радянських часів, то, звичайно, хочеться змінити їх на краще. Гумор і його інструменти – іронія і сарказм – завжди були надзвичайно сильними засобами впливу на свідомість, а свідомість, як відомо, є рушієм будь-яких змін. У цій комедії проблеми «законсервованості» клінічного мислення окремих лікарів та медичного персоналу, стандартів надання невідкладної допомоги, звичайно, дещо гіперболізовані. Проте і гіпербола – це лише спосіб акцентувати увагу на недоліках, засіб підштовхнути лікарів до пошуку нових знань, шляхів зміни способу мислення, постійного самовдосконалення.

Перед виставою Ю.М. Мостовий урочисто привітав учасників конференції та вручив подарунки співробітникам кафедри, вчителям, учням, колегам, а також іншим гостям – представникам відомих фармацевтичних компаній, які не один рік плідно співпрацюють із кафедрою пропедевтики та практичними лікарями м. Вінниці та області.

Розпочалася церемонія хвилиною мовчання на згадку про засновника кафедри Бориса Соломоновича Шкляра, її професорів, доцентів та інших співробітників. З особливими словами вдячності Юрій Михайлович звернувся до учнів Бориса Соломоновича і вчителів нинішнього професорського складу кафедри. Це аспірантка першого завідувача кафедри, а нині доктор медичних наук, професор Валентина Костянтинівна Серкова, один із перших клінічних ординаторів професора Б.С. Шкляра, завідувач кафедри госпітальної терапії № 2 Віталій Іванович Денисюк та інші співробітники кафедри, які несуть кращі традиції медичної науки своїм учням.

Наукова частина традиційного заходу відбулася протягом 24-25 травня за участю представників еліти української медичної науки, і, як завжди, відрізнялася високим рівнем організації, насиченим регламентом доповідей, актуальністю проблем діагностики та лікування внутрішніх хвороб, що піднімалися та обговорювалися під час засідань конференції.

Терапія внутрішніх хвороб – це багатогранна, мультидисциплінарна практика, що містить таке розмаїття патологій, з яким не стикається жоден із вузьких спеціалістів. Саме різноплановість терапевтичної патології – від захворювань дихальної системи до ревматології і гематології – пояснює кількість спеціалістів, які взяли участь у конференції, та спектр питань, що порушувалися на ній.

Із доповідями стосовно актуальних проблем лікування респіраторних інфекцій та хронічних обструктивних захворювань легень виступили член-кореспондент АМН України, проректор з навчальної роботи Дніпропетровської державної медичної академії, доктор медичних наук, професор Тетяна Олексіївна Перцева та провідний пульмонолог України, доктор медичних наук, професор Людмила Олександрівна Яшина. Тему сучасних стандартів надання невідкладної допомоги при важких загостреннях бронхіальної астми продовжили професор Ю.М. Мостовий та Л.В. Юдіна.

Завідувач кафедри фармакології та клінічної фармакології Дніпропетровської державної медичної академії, доктор медичних наук, професор Віталій Йосипович Мамчур присвятив свою доповідь ролі бета-лактамних антибіотиків у практиці терапевта. Взагалі питанням антибактеріальної терапії на цьогорічній конференції було приділено досить багато часу. З доповідями стосовно окремих класів антибіотиків виступали професори Ю.М. Мостовий, Т.О. Перцева, С.С. Симонов, доктор медичних наук І.Г. Палій. Із матеріалів доповідей можна дійти висновку про загострення проблеми антибіотикорезистентності в усьому світі й Україні.

Цікаві доповіді, присвячені актуальним проблемам кардіології, зокрема питанням лікування атеросклерозу та хворих із систолічною дисфункцією лівого шлуночка, виголосили гості з Інституту кардіології ім. М.Д. Стражеска АМН України – професори В.І. Волков і Л.Г. Воронков.

Сучасні аспекти лікування пієлонефриту та контролю артеріальної гіпертензії у пацієнтів із захворюваннями нирок висвітлив у своїх доповідях головний дитячий нефролог МОЗ України, доктор медичних наук, професор Дмитро Дмитрович Іванов.

Проблемні питання гастроентерології розглядали доктор медичних наук О.І. Головченко («Діагностика передракових станів стравоходу та шлунка»), професор Г.А. Анохіна («Гепатопротектори в практиці сімейного лікаря»), доценти В.В. Черненко («Синдром подразненої кишки»), Е.В. Родонежська («Сучасні аспекти лікування захворювань гепатобіліарної системи»), Л.П. Макарова («Стеатогепатити. Діагностика. Лікування»).

Другий день наукових засідань конференції також відрізнявся насиченою програмою доповідей та круглих столів і завершився семінаром-презентацією нового друкованого продукту кафедри пропедевтики внутрішніх хвороб – довідника «20 невідкладних станів у терапії».

Логічним завершенням першого дня конференції стала дружня вечеря в колі гостей, на якій господар заходу Юрій Михайлович Мостовий продовжив церемонію нагородження учасників.

У номінації «Засоби масової інформації, що плідно співпрацюють із кафедрою пропедевтики», визнання отримала й наша газета.

Колектив «Медичної газети «Здоров’я України» зичить Юрію Михайловичу та співробітникам кафедри-юбіляра наукового довголіття на ниві найнеобхіднішої галузі медичної науки і практики – терапії.