ІІІ конгрес педіатрів України: професійний погляд на перспективи розвитку служби

ІІІ конгрес педіатрів України: професійний погляд на перспективи розвитку служби

17-19 жовтня в м. Києві відбулася подія, на яку дуже чекали представники медичної спільноти, що мають відношення до благородної справи лікування дітей, – ІІІ конгрес педіатрів України «Сучасні проблеми клінічної педіатрії». І це не дивно – адже такий форум проводиться в нашій країні лише раз на рік і надає клініцистам унікальну можливість разом обговорити всі ті непрості питання, які постали сьогодні перед педіатричною службою і з якими щодня стикаються у своїй повсякденній роботі дитячі лікарі, почути змістовні доповіді авторитетних науковців галузі, дізнатися про сучасні підходи до діагностики та лікування як поширених, так і рідкісних дитячих захворювань.

Підготувала Олена Барсукова

Участь у роботі конгресу взяли організатори охорони здоров'я, провідні вітчизняні та зарубіжні вчені, лікарі-педіатри з багатьох міст України.

Олена Михайлівна Лук'яноваРоботу форуму урочисто відкрила видатний вітчизняний вчений, академік АМН і НАН України, Почесний директор Інституту педіатрії, акушерства та гінекології АМН України, Почесний президент асоціації педіатрів України, доктор медичних наук, професор Олена Михайлівна Лук'янова. У своїй промові вона зазначила, що участь у черговому конгресі дає можливість представникам педіатричної громади України поділитися накопиченими за останній час досягненнями та новими знаннями, обмінятися досвідом і обговорити цілу низку питань щодо подальшого розвитку системи охорони здоров'я дітей. За останні роки представники Асоціації педіатрів України розглядали та активно обговорювали найактуальніші проблеми педіатрії, при цьому велика увага приділялася збереженню належного статусу педіатра. Представники професійної асоціації глибоко переконані в тому, що поряд із розвитком служби сімейної медицини ні в якому разі не можна допустити втрати самої професії дитячого лікаря та його позиції у системі надання допомоги дитячому населенню. Як відзначила О.М. Лук'янова, розуміння цього організаторами охорони здоров'я сприяло відновленню підготовки педіатрів у медичних вузах і збереженню провідної ролі дитячого лікаря у первинній лікарській ланці охорони здоров'я дітей.

Сьогодні вітчизняні педіатри плідно та наполегливо працюють, зберігаючи здоров'я майбутнього країни, але нині, на жаль, актуальною проблемою педіатричної служби і держави в цілому залишається зростання показників захворюваності та інвалідності дітей – тенденція, яка спостерігається на тлі низької народжуваності та стабілізації показників дитячої смертності. Отже, в умовах складного процесу реформування системи охорони здоров'я першочерговим завданням педіатричної служби залишається забезпечення доступності та високої якості медичної допомоги дітям, а також наближення її до міжнародних стандартів.

Стосовно останнього питання в Україні вже відбулися певні позитивні зрушення: так, практично всі провідні вчені-педіатри нашої країни систематично представляють українську педіатричну школу на самих пріоритетних міжнародних конгресах та симпозіумах. Сьогодні дедалі більше вітчизняних науковців та клініцистів стають членами Всесвітньої та Європейської асоціацій педіатрів, Американської академії педіатрів. Саме напередодні проведення конгресу група вчених із Інституту педіатрії, акушерства та гінекології АМН України повернулася з Риму, де на засіданні виконавчого комітету Європейської асоціації педіатрів були розглянуті питання, вирішення яких має стратегічне значення для вітчизняної педіатрії. Йдеться, насамперед, про те, що робота педіатра повинна розпочинатися вже від моменту зачаття майбутньої дитини і продовжуватися до досягнення нею 18-річного віку. Таким чином, ключовим напрямом подальшого розвитку педіатрії у нашій країні має стати активне долучення педіатрів до пренатальної охорони плоду.

Як зазначила О.М. Лук'янова, саме з урахуванням цього аспекту в нас зараз розробляються та впроваджуються в практику протоколи діагностики лікування, які максимально відповідають європейським стандартам, приділяється велика увага міждисциплінарній співпраці педіатрів та акушерів-гінекологів.

Працюючи з хворими дітьми, лікарі-педіатри не мають права не реалізовувати на практиці давній постулат медицини про те, що краще попереджувати хворобу, ніж потім її лікувати. Тобто саме профілактичний напрям діяльності педіатричної служби сьогодні має залишатися одним з провідних, і ця робота повинна здійснюватися у тісній співпраці з педагогами, психологами та організаторами охорони здоров'я. Це дозволить більш ефективно зберегти та покращити здоров'я жінок – майбутніх матерів та їх дітей, а отже – закласти фундамент здорової нації України в XXI столітті.

Катерина Михайлівна ЮщенкоУчасників конгресу також привітала голова Наглядової ради Міжнародного благодійного фонду «Україна 3000» Катерина Михайлівна Ющенко. У своїй доповіді вона відзначила високий професіоналізм і відданість справі вітчизняних педіатрів, які, попри складні умови роботи, нестачу сучасного, а подекуди й елементарного медичного обладнання та обмежене фінансування системи охорони здоров'я, кожного дня самовіддано працюють заради збереження здоров'я та життя хворих дітей. Водночас вона наголосила на необхідності диференційованого підходу до фінансування галузі, зокрема на потребі у якнайшвидшому впровадженні системи страхової медицини і залучення коштів благодійних організацій, приватних пожертв тощо. К.М. Ющенко висловила глибоке переконання в тому, що спільними зусиллями громади, медичних кіл та благодійних організацій нарешті буде ініційовано прорив у сучасному медичному обслуговуванні дітей.

Одним з таких кроків до системного вирішення цієї проблеми є благодійна програма «Від лікарні до лікарні», розроблена фондом «Україна 3000». Її метою є сприяння підвищенню ефективності та якості медичного обслуговування, покращанню здоров'я населення через добровільне залучення фінансових, технологічних та інтелектуальних ресурсів вітчизняних та іноземних благодійників. Програма передбачає налагодження зв'язків між 25 українськими лікарнями й дитячими лікарнями з країн Європи, США, Канади, Ізраїля, Росії та Японії.

Наймасштабнішим проектом у рамках програми «Від лікарні до лікарні» є будівництво в м. Києві обладнаної за найсучаснішими стандартами «дитячої лікарні майбутнього», ключовою рисою роботи якої поряд із застосуванням передових лікувальних технологій буде максимально дружнє ставлення до потреб маленьких пацієнтів та їх родин. У ній будуть лікуватися діти з усіх регіонів України з найбільш тяжкими захворюваннями, які потребують трансплантації органів, пересадки кісткового мозку, складних пластичних операцій, хіміотерапії, впроваджуватиметься лікування генетично зумовлених захворювань та ін. Крім того, на базі лікарні буде функціонувати перинатальний центр допомоги вагітним із групи високого ризику.

Олександр Федорович ВозіановПрезидент Академії медичних наук України, академік НАН і АМН України Олександр Федорович Возіанов у своєму зверненні до учасників форуму зазначив, що проведення ІІІ конгресу педіатрів України має вагоме загальнодержавне та соціальне значення, адже усім розвинутим країнам притаманний великий суспільний запит на медичну науку та практику, оскільки забезпечення та збереження здоров'я нації є одним із найважливіших факторів стабільності в державі, її національної безпеки та прогресу. У цьому контексті важко переоцінити значення зусиль по збереженню здоров'я дітей та підлітків, забезпечення їх гармонійного фізичного й духовного розвитку.

О.Ф. Возіанов підкреслив, що завдяки активній діяльності Асоціації педіатрів України вітчизняна педіатрична наука достойно представлена на міжнародних форумах, присвячених актуальним питанням педіатрії. Українські вчені тісно співпрацюють із провідними зарубіжними науковими та практичними асоціаціями й установами. Так, Інститут педіатрії, акушерства і гінекології АМН України протягом багатьох років співпрацює з ученими із США, а також має довготривалі наукові контакти із вченими з Японії, Франції, Великої Британії та багатьох інших країн світу. Це дозволяє підвищити рівень здійснюваних в Україні наукових досліджень і оптимізувати підходи до надання медичної допомоги дітям.

О.Ф. Возіанов висловив сподівання, що проведення III конгресу педіатрів надасть нового стимулу для подальшого розвитку фундаментальних наукових досліджень у галузі педіатрії та сприятиме вирішенню прикладних завдань з розробки нових технологій та організаційних форм надання медичної допомоги дитячому населенню України, впровадженню ефективних засобів лікування, профілактики та реабілітації дітей з найбільш розповсюдженими захворюваннями.

Віталій Григорович МайданникУчасники конгресу також віддали належне витокам вітчизняної педіатрії та її основоположникам.

Член-кореспондент АМН України, доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри педіатрії № 4 Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця Віталій Григорович Майданник присвятив свою доповідь розповіді про життя та працю видатного педіатра І.В. Троїцького, який розробив принципи призначення лікувальних заходів дітям, написав декілька фундаментальних монографій, заснував у 1900 р. Київське товариство дитячих лікарів та виступив ініціатором проведення в 1912 р. першого міжнародного з'їзду лікарів-педіатрів у Парижі.

З безмежним сумом українські педіатри хвилиною мовчання вшанували пам'ять видатного вченого-педіатра Ольги Іларіонівни Ласиці, яка пішла з життя у вересні цього року.

Професор О.І. Ласиця багато років очолювала кафедру педіатрії №1 Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П.Л. Шупика. Високий науковий авторитет Ольги Іларіонівни, її доброта та чуйність залишаються з нами.

Продовження у наступному номері.