НМУ ім. О.О. Богомольця – 165 років

НМУ ім. О.О. Богомольця – 165 років

10 жовтня 2006 р. у Національному палаці мистецтв «Україна» відбулися урочисте засідання та святковий концерт із нагоди 165-річчя Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця. Цього дня тут зібралися дуже поважні гості: Президент України Віктор Ющенко, міністр охорони здоров'я Юрій Поляченко, представники Секретаріату Президента, Верховної Ради та уряду. У залі були присутні видатні лікарі, викладачі університету та студентська молодь.

Підготувала Олена Головіна

Відкрив засідання ректор НМУ ім.О.О.Богомольця Віталій Москаленко, який у вступному слові нагадав про нелегкий шлях становлення університету. Відомо, що вересень далекого 1841 р. став знаковим у біографії університету святого Володимира та української медицини. У його стінах було відкрито перший медичний факультет, на який було прийнято 29 волонтерів медицини. Ця перша плеяда студентства за ці численні знаменні десятиріччя перетворилася у велику силу милосердя й добра, адже Alma mater за цей період виплекала 81тис. фахівців.

Сьогодні колектив університету продовжує славетні традиції Київської медичної школи на 11 факультетах і 80 кафедрах, 48 із яких є провідними науково-методичними центрами. Без перебільшення можна сказати, що це справжній педагогічний дивосвіт підготовки сучасного лікаря та провізора, що об’єднує 700 докторів наук та професорів, серед них 55 лауреатів Державної премії України, понад 60 академіків та членів-кореспондентів державних та інших академій. Більшість із цих наставників студентської молоді були присутні на святі.

Набір іноземних студентів за останні роки зріс майже втричі: сьогодні у вузі навчаються студенти з Європи, Азії, Африки, Латинської Америки, Канади та Сполучених Штатів Америки, інвестуючи свої кошти у розвиток не лише університету, а й усієї нашої країни.

Президент України Віктор Ющенко також скористався нагодою згадати славетну історію університету й відзначити його досягнення. Історія вузу – це історія відносин із десятками тисяч людей, які мали честь і нагоду співпрацювати як вчені, викладачі, студенти. У цю історію вкарбувалися долі мільйонів людей, яким наші фахівці надали допомогу. Президент привітав усіх, хто має відношення до славнозвісного університету, і побажав щастя, здоров’я, процвітання й нових звершень.

Українська медицина має давню історію. Це літопис великих імен: від княгині Анни Всеволодівни – онуки Ярослава Мудрого, яка є авторкою першого друкованого медичного трактату, до Петра Могили – засновника Києво-Могилянської академії, де було відкрито першу медичну школу на теренах нашої держави.

У цьому літописі особливе місце належить нашому університету і його всесвітньовідомим науковим школам. Безумовно, неможливо перелічити всі видатні імена, які подарував світовій медичній спільноті наш заклад, створений за ініціативою Миколи Івановича Пирогова, але було згадано найяскравіші з них: два президенти академії наук України – Д.К.Заболотний і О.О.Богомолець, академіки Л.В.Громашевський, В.М.Іванов, Б.М.Маньківський, О.М.Марзєєв, Л.І.Медвідь, В.П.Образцов, А.П.Ромоданов, М.Д.Стражеско, О.І.Черкес, Є.Г.Гончарук, Ф.Г.Яновський та інші. Сьогодні їхні традиції гідно продовжують академік, герой України О.Ф.Возіанов, академіки С.Д.Максименко, В.П.Широбоков. Наукові досягнення університету примножують 32 академіки, члени-кореспонденти Національної академії наук, Академії медичних наук та низки галузевих академій, 63 лауреати державних та іменних премій. Сьогодні університет – це один із найпотужніших закладів вищої медичної школи України, що об’єднує 80 кафедр, де працює близько 1200 викладачів. Університет є головним закладом із навчально-методичної роботи та координатором дій із реалізації положень Болонської декларації в системі вищої медичної освіти. За роки існування в університеті підготовлено понад 81тис. лікарів і провізорів, у кожній четвертій країні світу працює випускник НМУ.

Звичайно, особливо актуальними були слова Президента відносно бачення стану та розвитку медицини в Україні на державному рівні. Сьогодні українські лікарі виконують свої обов’язки в досить нелегких умовах. Завдання, що постали перед українською медициною і системою медичної освіти, вже давно переросли у питання національної безпеки, тому сьогодні міністр охорони здоров’я є членом Ради національної безпеки, де разом з іншими колегами порушує питання щодо реорганізації національної медицини.

Наразі назріла необхідність перейти на якісно новий рівень медицини, змінити систему управління, створити одне національне міністерство охорони здоров’я, яке б об’єднало 18 існуючих сьогодні галузей і відомств, вирішити численні питання, пов’язані зі структурою, управлінням і фінансуванням.

Саме тому Президент узяв під особистий контроль реформу системи охорони здоров’я країни, що вже зумовило певні позитивні зрушення. Так, запроваджено нові стандарти освіти лікарів і провізорів, змінено державну атестацію випускників, уведено ліцензійні інтегровані іспити КРОК та професійно орієнтовані державні іспити, що були схвалені провідними експертами ВООЗ.

Принципово важливими питаннями є підвищення рівня нашої освіти до сучасних світових вимог і зміна соціального статусу лікаря. Безумовно, слід радикально змінити підходи до керування самою галуззю в системі національного управління. У центрі нової моделі медицини стоятиме людина. Держава повинна фінансувати не медичну сферу, не установи, а здоров’я громадянина. Україні потрібні автономні й конкурентоспроможні медичні заклади, що передбачає прозору систему розподілу коштів. Міністерство охорони здоров’я має бути єдиним центром управління галуззю, громадськість має знати, хто відповідальний за здоров’я у нашій країні.

Ефективна медицина – це насамперед ефективна профілактика. За словами великого вченого Миколи Пирогова, майбутнє медицини полягає у попередженні хвороб. Потрібно, щоб українська медицина працювала не на реагування, а на випередження можливих загроз суспільству. Цього чекають від нового покоління медиків.

Президент вручив нагороди, почесні звання Заслуженого лікаря України та Заслуженого працівника освіти викладачам університету.

Міністр охорони здоров’я Юрій Поляченко у своєму виступі зазначив, що урочисте засідання з нагоди 165-річчя Національного медичного університету може стати новим етапом у подальшій реформі вищої медичної освіти. Такі події сьогодні повинні слугувати для формування нової медичної еліти нашої держави.