IV Міжнародний медико-фармацевтичний конгрес «Ліки та життя»: вітчизняній медицині є чим пишатися

IV Міжнародний медико-фармацевтичний конгрес «Ліки та життя»: вітчизняній медицині є чим пишатися

Доброю традицією для української медичної спільноти стало щорічне проведення медико-фармацевтичного конгресу «Ліки та життя». 2007 рік не став винятком: 6-9 лютого в Палаці мистецтв «Український дім» відбувся вже четвертий подібний форум. Про серйозність та масштабність зазначеного заходу засвідчують понад 6 тисяч заявок на участь у ньому.

Підготував В\'ячеслав Килимчук

Конгрес відбувся завдяки активній підтримці провідних установ галузі охорони здоров'я – Академії медичних наук України та МОЗ України. Не залишилась осторонь і «Медична газета «Здоров'я України», яка і в цьому році була генеральним інформаційним спонсором конгресу.

Робота конгресу тривала чотири дні, засідання проводилися в шести різних приміщеннях, завжди переповнених слухачами. Характерною ознакою форуму стала його багатоплановість та різнопрофільність, що дало змогу охопити майже всі аспекти сучасної медицини.

Під час роботи конгресу було представлено близько 200 доповідей з актуальних питань кардіології, неврології, пульмонології, гастроентерології, педіатрії та інших напрямів. Уперше під час конгресу проводилися надзвичайно цікаві майстер-класи за участю провідних науковців.

Професор Л.Г. Воронков та професор К.М.Амосова провели для учасників конгресу інтерактивний майстер-клас «Складний пацієнт з ХСН: вибір тактики і стратегії лікування». У рамках неврологічної секції під головуванням Т.С.Міщенко був проведений майстер-клас по діагностиці та лікуванню вестибулопатій – патології, якій приділяється значна увага за кордоном і про яку ще досить мало знають вітчизняні фахівці. Ще кілька цікавих майстер-класів з кардіології і пульмонології пройшло за участю професорів Ю.М.Сіренка, Ю.І.Фещенка, Л.О.Яшиної.

Увагу багатьох кардіологів, ендокринологів, терапевтів та лікарів загальної практики привернув круглий стіл за участю Ю.М.Сіренка та Б.М. Маньковського. Вони висловили свої думки щодо корекції інсулінорезистентності як можливого методу профілактики серцево-судинних захворювань у хворих на цукровий діабет. Доповіді відомих науковців – ендокринолога та кардіолога – були присвячені одній темі, але кожна з них була самобутньою і відображувала власну точку зору кожного доповідача.

На конгресі поряд із провідними вітчизняними фахівцями виступили всесвітньовідомі науковці. Серед почесних гостей були професор з Австрії О.Ц. Бургхубер і керівник робочої групи з артеріальної гіпертензії та діабету Європейського товариства гіпертонії П. Нільсон. Змістовні доповіді та лекції представили російські науковці – С.О. Ключников, В.Ю.Мареєв, М.М. Ількович, І.В. Леонтьєва та ін.

Під час конгресу прозвучали не лише цікаві доповіді, але й мало місце доброзичливе та приємне спілкування, обмін власним практичним досвідом, запальні дискусії, адже, як відомо, саме в суперечці народжується істина.

У виставці «Аптека-2007», що традиційно проходила паралельно з конгресом, взяли участь 78 зарубіжних та вітчизняних виробників лікарських засобів. Значну увагу було приділено питанням реєстрації та сертифікації лікарських засобів в Україні, створенню та контролю якості нових препаратів. Точилися гострі дискусії з питань раціонального застосування лікарських засобів, що ґрунтувалися на сучасних принципах доказової медицини.

Відкрив IV Міжнародний медико-фармацевтичний конгрес «Ліки та життя» віце-президент Академії медичних наук України, академік Леонід Георгійович Розенфельд. Він щиро привітав учасників форуму та висловив сподівання щодо плідної та продуктивної роботи конгресу. Леонід Георгійович нагадав про важливе значення ліків у житті сучасного суспільства, що в разі правильного призначення допомагають ефективно боротися з різноманітними захворюваннями, запобігають їх розвитку та значно поліпшують якість життя пацієнтів. Професор побажав слухачам конгресу поповнити та розширити свої фундаментальні й практичні знання з різноманітних напрямів фармакології, фармації та раціональної фармакотерапії, адже від цих знань залежить доля хворих. Наприкінці свого виступу він подякував Кабінету Міністрів України за всебічну підтримку та неоціненну допомогу в організації цього заходу.

Заступник начальника Управління гуманітарної політики, завідувач сектора охорони здоров'я Секретаріату Кабінету Міністрів України, Заслужений лікар України Володимир Якович Шпак висловив своє захоплення масштабністю IV Міжнародного медико-фармацевтичного конгресу «Ліки та життя» – визначної події у житті науковців, лікарів, фармацевтів та організаторів охорони здоров'я. Він наголосив, що проведений форум зробить значний внесок у розвиток клінічної фармакології і чітко окреслить сучасні вимоги до реєстрації, стандартизації та контролю якості лікарських засобів. Конгрес дасть змогу отримати нову інформацію практичним лікарям і сприятиме вихованню наступного покоління науковців, адже в ньому беруть участь молоді вчені та представники студентства.

З привітаннями від імені МОЗ та міністра охорони здоров'я виступив заступник міністра охорони здоров'я Юрій Ісайович Гайдаєв. Він також нагадав про надзвичайно важливу роль лікарських засобів у житті як окремої людини, так і всього суспільства в цілому. За даними ВООЗ, понад 80% лікарської допомоги у світі, що надається на сьогодні, становить медикаментозна терапія. Отже, значення сучасних лікарських засобів важко переоцінити. Щорічний конгрес надає не тільки можливість отримати сучасну інформацію з відповідних розділів медицини, а й обговорити актуальні питання клінічної фармакології, промислових технологій, зазирнути в майбутнє фармацевтичного сектора охорони здоров'я, що важливо як для лікарів-практиків, так і для організаторів охорони здоров'я.

Представник адміністрації міста Києва Володимир Васильович Заволодін передав привітання учасникам конгресу від імені Київської міської державної адміністрації, зазначивши, що подібні заходи суттєво впливають на професійний рівень лікарської громадськості України. Нині надзвичайне розмаїття лікарських засобів створює проблеми не лише для діяльності лікарів, а й самого суспільства, наголосив промовець. Подібні заходи зможуть застерегти і медиків, і суспільство та ще раз нагадати, які препарати необхідно застосовувати у кожному конкретному випадку і як правильно їх призначати.

Сьогодні в нашій країні існує проблема інформаційної забезпеченості професійної діяльності лікарів, особливо це стосується сільських лікарських амбулаторій, центральних районних лікарень. В.В. Заволодін висловив побажання, щоб уся інформація, представлена на таких конгресах, завдяки спеціалізованим засобам масової інформації була доступна не тільки присутнім у залі, але й кожному практикуючому лікарю в регіонах. Міжнародний медико-фармацевтичний конгрес становить значний інтерес як для медичної громадськості, так і для уряду України.

З оглядом найбільш цікавих доповідей, що прозвучали в рамках конгресу, читачі зможуть ознайомитись на сторінках нашої газети.