Лікарі і юристи відповідають на виклики сьогодення
Напередодні І Всеукраїнського конгресу з медичного права і соціальної політики

Лікарі і юристи відповідають на виклики сьогодення<br>Напередодні І Всеукраїнського конгресу з медичного права і соціальної політики

Останнім часом лікарі особливо гостро відчувають потребу в належному правовому регулюванні їхньої діяльності, в отриманні правових знань і, особливо, у фахівцях, які б допомагали їм захищати свої права та інтереси. У всьому світі вирішенню цих проблем активно сприяють національні асоціації з медичного права. Нарешті подібна формація з’явилася й в Україні – влітку 2006 року створена Всеукраїнська громадська організація «Українська медико-правова асоціація» (УМПА).

Р. Гревцова, президент УМПА, кандидат юридичних наук

Р. Гревцова Ця структура досить швидко стала відомою в медичних колах через активну громадську позицію її членів, численні публікації з правових питань охорони здоров’я та надання медичної допомоги у професійній періодиці. Але більшість лікарів довідалася про неї у зв’язку з ініціативою Українська медико-правова асоціація, на яку довго очікувала медична і юридична спільнота. Йдеться про І Всеукраїнський конгрес із медичного права і соціальної політики, який Українська медико-правова асоціація проводитиме разом із Всеукраїнським лікарським товариством та Академією адвокатури України за підтримки МОЗ України, Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, постійної комісії Київради з питань охорони здоров’я і соціальної політики, Інституту держави і права ім. Корецького НАН України, інших органів державної влади і громадських організацій 14-15 квітня 2007 року. Напередодні цієї події ми зустрілися з президентом УМПА, адвокатом, кандидатом юридичних наук Радмилою Гревцовою.

– З якою метою була створена ваша організація?

– УМПА створена як відповідь медичної і юридичної громадськості на потреби і проблеми правового характеру у вітчизняній галузі охорони здоров’я. Основною метою діяльності Українська медико-правова асоціація є об’єднання зусиль юристів, медичних працівників, представників фармацевтичного і страхового бізнесу, управлінців у галузі охорони здоров’я та представників пацієнтів для вирішення проблем у цій царині і розвитку медичного права в Україні. Впевнені, що сьогодні таке об’єднання є вкрай важливим. Усі ми – свідки того, що останнім часом інтереси медиків і пацієнтів, заради яких самовіддано працює переважна більшість лікарів і медичних сестер, почали протиставлятися, причому, як правило, цілком штучно. Фахівці у галузі медичного права (а їх поки небагато) подекуди залучаються для надання правової допомоги лікувальним закладам, але їхній потенціал майже не використовується для сприяння у вирішенні правових проблем галузі. Проте тільки інтеграція зусиль усіх, кого стосуються проблеми охорони здоров’я, допоможе досягти справедливого балансу інтересів, підвищити рівень правового захисту і лікарів, і пацієнтів.

– Розкажіть, будь ласка, про напрями діяльності Українська медико-правова асоціація.

– Сьогодні багато (і цілком справедливо) говорять про недосконалість чинного законодавства про охорону здоров’я. Ми «зсередини» знаємо, які притаманні йому недоліки позначаються на щоденній діяльності лікаря. Тому одним з важливих завдань Українська медико-правова асоціація є розробка пропозицій щодо удосконалення законодавства. Зокрема, члени нашої асоціації беруть участь у підготовці змін до «Основ законодавства України про охорону здоров’я», вдосконаленні проектів законів «Про заклади охорони здоров’я», «Про лікарське самоврядування» тощо. Однак загальновідомо, що багато пропозицій нерідко покриваються пилом у чиновницьких шухлядах. Щоби цього не відбулося, ми плануємо активно залучати широку громадськість, співпрацювати з відповідними державними органами, науковими установами, професійними асоціаціями лікарів і юристів, профспілками.

Проте величезна проблема полягає не тільки і не стільки у недосконалості чинного законодавства про охорону здоров’я, а в його незнанні і медиками, і пацієнтами, у невмінні користуватися своїми правами. Саме тому ми вважаємо пріоритетним завданням сприяння правовій освіті медичних працівників і пацієнтів.

Хочу відзначити, що наша асоціація має у своєму складі не тільки практичних працівників, а й науковців та освітян (більшість з них суміщають науку і викладання з практичною діяльністю у галузі права чи медицини). У складі Українська медико-правова асоціація кілька докторів медичних наук, чимало кандидатів медичних і юридичних наук. Приєднатися до нас виявляють бажання все більше науковців. Тому ми впевнені, що в УМПА є достатній потенціал для виконання ще одного завдання – сприяння дослідженням у сфері медичного права.

Відзначу, що серед юристів триває дискусія навколо правової природи медичного права. На наше переконання сьогодні в Україні вже розпочався процес формування медичного права як самостійної галузі. Не дивно, що воно викликає все більший інтерес у юристів. Але правників, які можуть надати фахову правову допомогу з питань медичного права, обмаль. Тому вкрай важливий обмін досвідом між юристами, сприяння підвищенню їх кваліфікації, що теж є одним із завдань Українська медико-правова асоціація. Безперечно, асоціація представлятиме і захищатиме права і законні інтереси своїх членів та допомагатиме отриманню кваліфікованої правової допомоги усіма суб’єктами медичного права.

Підготувала Наталя Міщенко