Медичні міфи: вітаміни та дієтичні добавки

Медичні міфи: вітаміни та дієтичні добавки

Вітаміни та дієтичні добавки сьогодні популярніші, ніж будь-коли. Але чи всі вони є настільки корисними, як вважають багато людей? Буде цілком доречним розглянути низку невірних уявлень про такі продукти, які іноді ще називають «біологічно активні добавки» (БАДи).

Індустрія дієтичних добавок просто гігантська. У 2016 році світовий сектор БАДів мав оборот у 132,8 мільярда доларів. Деякі експерти прогнозують, що до 2022 року ця цифра перевищить 220 мільярдів доларів.

За даними Національного дослідження здоров’я та харчування США (National Health and Nutrition Examination Survey), у 2011-2012 рр. 52% дорослих у Сполучених Штатах повідомляли, що користуються якимись добавками. Майже кожна третя людина (31%) приймала полівітаміни.

Люди, зрозуміло, хочуть бути здоровими та зменшити ризик розвитку у себе різних хвороб. Якщо приймання порівняно недорогих пігулок щодня збільшує їхні шанси на здорове, довге життя, зрозуміло, чому дієтичні добавки набули такої популярності.

У разі поєднання бажання добре жити зі сміливою маркетинговою кампанією, наповненою зображеннями підтягнутих тіл та ідеальних посмішок, не дивно, що добавки не залежуються на полицях аптек та спеціалізованих крамниць.

Водночас слід зазначити, що добавки дійсно важливі для деяких людей. Наприклад, у США Центри з контролю та профілактики захворювань (CDC) радять жінкам репродуктивного віку приймати добавки з фолієвою кислотою.

Так само для людей, які живуть у холодніших кліматичних умовах, вітамін D є важливою добавкою, особливо в холодну пору року, коли тривалість світлового дня зменшується.

Якщо ваш лікар радить вам приймати дієтичні добавки, необхідно вживати їх відповідно до рекомендацій.

Загалом, однак, для дорослих, що не мають захворювань і які харчуються збалансовано, переважна більшість добавок є несуттєвими. Оскільки ці продукти знаходяться на стику науки та маркетингу, не дивно, що існують певні помилкові уявлення про їхні переваги.

1. Більше – це завжди краще

Що стосується вітамінів, то більше – це не завжди краще. Насправді, часом таке «більше» може бути небезпечним. Оскільки вітамінно-мінеральні добавки можна придбати без рецепта, припущення що вони безпечні в будь-якій дозі, є цілком зрозумілим.

Однак великі дози деяких вітамінів можуть порушувати роботу тонко налаштованих систем організму. Наприклад, за даними Американського онкологічного товариства: «Надмірне споживання вітаміну С може перешкоджати здатності організму засвоювати мідь, метал, який вкрай йому необхідний. Занадто багато фосфору може перешкоджати засвоєнню організмом кальцію. Водночас організм не може позбутися великих доз вітамінів A, D і K, і вони можуть досягти токсичного рівня, якщо їх вживати занадто багато».

Крім того, надмірна кількість вітаміну С або кальцію може спричинити діарею та біль у шлунку. Прийом занадто великої кількості вітаміну D протягом тривалого періоду може призвести до накопичення кальцію в організмі, що називається гіперкальціємією. Гіперкальціємія може погіршити міцність кісток та пошкодити серце та нирки.

2. Якщо на етикетці написано «натуральний продукт», це повинно бути безпечним

На жаль, термін «природний» є досить безглуздим щодо безпеки та ефективності добавки. Як надзвичайний приклад, ціанід – це природна сполука, яку виробляють папороті. Звичайно, ми не припускаємо, що будь-які добавки містять ціанід.

Деякі природні рослинні сполуки справді мають лікувальні властивості, але їх вплив на організм може бути багатобічним. Наприклад, коріння кульбаби має проносні властивості, тоді як листя цієї рослини є сечогінним засобом.

Також існує проблема концентрації: скільки рослинної сполуки залишається в кінцевому продукті? Це можуть бути мінімальні кількості, але, з іншого боку, екстракт може бути висококонцентрованим.

3. Допустимо приймати добавки поряд із звичайними ліками

Як зазначалося вище, оскільки добавки не потребують рецепта і багато з них позиціонуються як «продукція природного походження», існує поширена помилкове уявлення, що БАДи не можуть взаємодіяти з призначеними лікарськими засобами.

Насправді багато з цих продуктів містять активні інгредієнти, які можуть впливати на інші ліки. Отже, добавки можуть посилити або зменшити ефекти фармацевтичних препаратів.

В огляді 2012 року дослідники вивчали лікарські взаємодії та протипоказання, пов’язані з травами та дієтичними добавками. Вчені виявили не менше 1491 різних взаємодій між рослинними та дієтичними добавками та ліками.

Зокрема, добавки, що містять магній, звіробій, залізо, кальцій та гінкго, мали найбільшу кількість взаємодій.

Той факт, що більшість людей, які приймають рослинні або дієтичні добавки, зазвичай не обговорюють це явище зі своїми лікарями, ускладнює потенційні проблеми.

4. Вітамінні та мінеральні добавки захищають здоров’я серця

Думка, що прийом вітамінних та мінеральних добавок захистить наше серце, обнадіює. Однак великий огляд та мета-аналіз, опубліковані в 2018 році, не знайшли значних переваг такої стратегії. Загалом автори роблять висновок: «Отримані дані про популярні добавки (полівітаміни, вітамін D, кальцій та вітамін С) не свідчать про їх незмінну користь для профілактики [серцево-судинних захворювань, інфаркту міокарда або інсульту]; також не було виявлено зниження загального ризику смерті, що унеможливлює підтримку їх подальшого використання».

Хоча вчені і виявили, що «лише фолієва кислота та вітаміни групи В з фолієвою кислотою, В6 та В12 зменшували ризик розвитку інсульту», загалом, ці ефекти були незначними.

5. Вітамін С запобігає застуді

Хоча в цій частині поширеного уявлення про вітамін С є доля правди, насправді докази того, що вітамін С може запобігти застуді, є надто слабкими.

Наприклад, автори Кокранівського огляду 2013 року вивчали існуючі докази. Метою авторів було «з'ясувати, чи зменшує вітамін С частоту, тривалість або тяжкість застуди як при регулярному щоденному застосуванні, так і у якості терапевтичного засобу при появі симптомів застуди».

Вчені виявили, що добавки вітаміну С не запобігають застуді серед населення. Однак вони дійшли висновку, що приймання цього вітаміну зменшує вираженість симптомів та тривалість застуди.

Вони також дійшли висновку, що вітамін С «може бути корисним для людей, яким доводиться переносити короткі періоди значних фізичних навантажень» – таких, наприклад, як марафонці.

6. Вітамін D запобігає раку

Вчені провели велику кількість досліджень, щоб дослідити, чи може вітамін D сприяти зменшенню ризику розвитку онкологічних захворювань або допомагати їх лікуванню. Незважаючи на велику кількість досліджень, як пояснюється в одній роботі, досі не існує єдиної думки щодо того, чи має вітамін D сприятливий протипухлинний ефект.

У 2018 році рандомізоване плацебо контрольоване дослідження, в якому взяли участь 25 871 учасників, вивчало добавки вітаміну D та ризик раку. Дослідники виявили, що «доповнення раціону вітаміном D не призвело до зниження частоти інвазивного раку або серцево-судинних подій у порівнянні з плацебо».

7. Пробіотики та пребіотики лікують усі хвороби

В останні роки з’явився запаморочливий набір продуктів, продавці яких заявляють, що вони покращують здоров’я кишечника, і вирішують безліч інших проблем зі здоров’ям. Зокрема, ми всі були свідками зростання популярності пробіотиків та пребіотиків.

Пробіотики – це продукти харчування або дієтичні добавки, що містять мікроорганізми, тоді як пребіотики – це продукти харчування або БАДи, що містять сполуки, призначені для сприяння розмноженню бактерій кишечника.

Немає сумнівів, що кишкові бактерії життєво необхідні для доброго здоров'я. Наука про мікробіом ще порівняно молода, але вона вже відкрила зв’язок стану мікробіому кишковика з такими різними захворюваннями, як гіпертонія, діабет та депресія.

Хоча в наших знаннях про взаємозв'язок між мікробіомом і здоров'ям все ще існують великі прогалини, один факт, який цей новий напрямок науки безперечно довів, полягає в тому, що такий зв’язок є неймовірно складним.

Вчені продемонстрували, що пробіотики можуть допомогти у вирішенні деяких проблем зі здоров'ям, включаючи зменшення захворюваності на діарею, пов'язану з прийомом певних антибіотиків, та полегшення деяких симптомів синдрому подразненого кишечника (СПК). Однак, поза кількома конкретними патологіями є мало доказів того, що пробіотики або пребіотики можуть принести користь здоров’ю.

Звичайно, це може змінитися, оскільки вчені проводять більше досліджень. В даний час продажем пробіотиків та пребіотиків керує саме маркетинг, використовуючи вкрай неконкретні терміни, такі як «здоров'я кишечника» та «здоров'я травної системи».

Як стверджують вчені з Національного центру комплементарного та інтегративного здоров’я (NCCIH): «У більшості випадків ми все ще не знаємо, які пробіотики корисні, а які ні. Ми також не знаємо точне дозування пробіотиків, а також, для яких категорій пацієнтів вони були б максимально корисними. Навіть відносно тих захворювань, які були вивчені найбільше, дослідники все ще працюють над пошуком відповідей на ці питання».

Оскільки влада не вважає пробіотики ліками, їх державне регулювання є менш суворим, що викликає інші занепокоєння. Як пояснює один автор: «Поточне регулювання пробіотиків є недостатнім для захисту споживачів та лікарів, особливо коли пробіотики використовуються для дієтичного лікування при серйозних захворюваннях».

8. Антиоксиданти продовжують життя

Окислення – це хімічна реакція, яка відбувається в рамках багатьох процесів в організмі людини. У процесі окислення можуть утворюватися вільні радикали, які є високо хімічно реактивними і можуть пошкодити клітини та їх компоненти.

Антиоксиданти – це сполуки, що запобігають окисленню, і вони включають вітамін С, вітамін Е, селен та каротиноїди, такі, наприклад, як бета-каротин.

Загалом, фрукти та овочі багаті на антиоксиданти. Оскільки ці продукти важливі для здоров’я, здається цілком вірогідним припущення, що антиоксиданти можуть бути однією з причин, чому вони корисні для нас. Однак це не обов'язково так, як пояснюють вчені з NCCIH: «Дослідження показали, що люди, які їдять більше овочів і фруктів, мають менший ризик розвитку кількох захворювань; проте незрозуміло, чи пов’язані ці результати саме з кількістю антиоксидантів у овочах та фруктах, а чи з іншими компонентами цих продуктів, з іншими факторами в раціоні людей чи з іншим вибором способу життя».

Дослідники з NCCIH також зазначають, що великі дослідження вивчали, чи можуть антиоксидантні добавки допомогти запобігти хронічним захворюванням, включаючи рак, серцево-судинні захворювання та катаракту, але водночас підкреслюють що «в більшості випадків антиоксиданти не зменшували ризики розвитку цих хвороб».

Крім здорової дієти, звучить вірогідно, що прийом антиоксидантних добавок може ще більше зменшити окислення і, таким чином, зменшити ризик захворювань та смерті. Як і в більшості випадків в медичній науці, правда трохи складніша.

Насправді є деякі докази того, що прийом антиоксидантних добавок може зменшити тривалість життя. Щоб дослідити це питання, співробітники організації «Кокран» провели великий огляд. Вони поєднали результати 78 рандомізованих клінічних випробувань, в яких брали участь 296 707 учасників.

Коли дослідники проаналізували лише дослідження з найнижчим ризиком системної помилки, вони з’ясували, що учасники, які приймали антиоксидантні добавки, в 1,04 рази частіше помирали, ніж ті, хто або не приймав добавки, або приймав плацебо.

Загалом команда з організації «Кокран» дійшла висновку, що «поточні дані не підтверджують користь використання антиоксидантних добавок серед загальної популяції або у пацієнтів з різними захворюваннями».

Висновки

Вітаміни, мінерали та антиоксиданти життєво важливі для зміцнення здоров’я. Загалом, вживання різноманітної та здорової дієти забезпечить людям достатній рівень споживання таких речовин.

Окрім вітаміну D та фолієвої кислоти, як обговорювалось у вступі, для дорослих користь добавок, у кращому випадку, виявляється мінімальною. Хоча індустрія добавок процвітає, скептичне ставлення до маркетингових прийомів компаній, що продають БАДи, безумовно, не зашкодить людям.

Людина, яка планує приймати добавки, але вже має якесь захворювання, насамперед повинна обговорити доцільність приймання БАДів зі своїм лікарем.

Джерело:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/medical-myths-vitamins-and-supplements