Пандемія коронавірусної хвороби COVID-19 і проблема пияцтва

Пандемія коронавірусної хвороби COVID-19 і проблема пияцтва

Надмірне споживання алкоголю – одна з характерних рис нинішньої пандемії. Між тим, життя без спиртних напоїв цілком можливе навіть в умовах стресу.

  • Вчені кажуть, що споживання алкогольних напоїв значно зросло під час пандемії COVID-19, особливо серед жінок.
  • Дослідники стверджують, що це явище викликане стресом, тривогою та ізоляцією.
  • Вони також зазначають, що обмеження, пов’язані з пандемією COVID-19, перешкоджають людям відвідувати консультації та зустрічі учасників програми «12 кроків» для позбавлення від алкогольної залежності.
  • Експерти рекомендують людям перейти на здорове харчування, займатися фізичними вправами та достатньо спати в ці стресові часи.

Більшість штатів США визначили крамниці алкогольних напоїв та інші торгові точки з продажу спиртного «важливими видами бізнесу», які можуть залишатися відкритими під час пандемії COVID-19.

Водночас все більше число американців сприймають пияцтво як важливу частину механізму адаптації до умов пандемії COVID-19.

Надмірне споживання алкогольних напоїв в Сполучених Штатах значно зросло з моменту початку пандемії, згідно з новим дослідженням, яке провели співробітники корпорації «Ренд» (RAND Corporation).

Дослідники корпорації «Ренд», провівши спеціальне дослідження в рамках вивчення американського способу життя з опитуванням 6000 американців, зокрема з’ясували, що жінки більш схильні до зловживання алкоголем.

Опитування показало, що частота вживання алкогольних напоїв – вимірювана в днях на місяць, коли вживався алкоголь – зросла загалом на 14 відсотків, а серед жінок таке зростання сягало 17 відсотків.

«В середньому щомісяця 3 із 4 дорослих стали вживати алкоголь на один день більше», – повідомляють дослідники з корпорації «Ренд».

«Ми не помітили значного збільшення загального вживання алкогольних напоїв, але ми виявили, що зросло число епізодів з надмірним споживанням спиртного», – коментує Майкл С. Поллард (Michael S. Pollard), кандидат медичних наук, провідний дослідник та соціолог корпорації RAND. «Для людей, які повідомляли про такі зміни, вони стали значними».

Поллард додав, що дослідження дає докази того, що чутки про пияцтво під час пандемії COVID-19 «мають цілком реальне підґрунтя».

«Неочікувані» дані щодо жінок

Дослідники заявили, що надмірне споживання алкоголю серед жінок зросло на 41 відсоток, зазначивши, що 1 з кожних 5 жінок, що брали участь в опитуванні, зловживали алкоголем протягом принаймні 1 додаткового дня на місяць порівняно з попереднім роком.

«Це, мабуть, найбільш вражаюче відкриття», – каже Поллард.

Повідомлення про фізичні, соціальні, особисті та міжособистісні проблеми, пов'язані з пияцтвом, також зросли на 39 відсотків серед жінок, опитаних RAND, «що вказує на збільшення числа проблем, пов'язаних з алкоголем, незалежно від рівня споживання майже у кожної десятої жінки», – повідомляють дослідники.

«На додаток до негативного впливу на фізичне здоров'я, надмірне вживання алкоголю може призвести до появи або погіршити вже існуючі проблеми психічного здоров'я, такі як тривожність або депресія, які самі по собі можуть наростати під час COVID-19», – підсумовують дослідники.

Про зростання споживання алкогольних напоїв повідомляли представники більшості демографічних категорій, але особливого розповсюдження це явище набуло серед людей у віці від 30 до 59 років (19 відсотків) та представників білої раси нелатиноамериканського походження (10 відсотків).

Дані для звіту були зібрані наприкінці травня та на початку червня, після того, як більшість штатів США запровадили протоколи фізичного дистанціювання через пандемію COVID-19.

Інші дослідження також підтверджують збільшення споживання алкоголю

За даними національного дослідження, яке провела асоціація «Блакитний хрест» і «Блакитний щит», загальне споживання алкоголю з початку пандемії COVID-19 зросло на 23 відсотки.

А нещодавнє опитування, яке провела організація The Recovery Village, показало, що 55 відсотків респондентів повідомляли про збільшення споживання алкоголю за останній місяць. Близько 18 відсотків повідомили про значне збільшення, тоді як ще 36 відсотків повідомили про збільшення споживання наркотичних речовин.

З них 53 відсотки сказали, що намагаються впоратися зі стресом, 39 відсотків прагнуть полегшити нудьгу, а 32 відсотки намагаються впоратися з проблемами психічного здоров'я, такими як тривога або депресія.

Джаред А., людина з алкогольною залежністю у стадії одужання з Окленд-Парку, штат Флорида, який бере участь у зустрічах анонімних алкоголіків, заявив під час інтерв’ю, що соціальна ізоляція, пов'язана з пандемією, виявилася особливо складною для людей, які намагаються позбавитися від алкоголізму.

«Програми на кшталт “12 кроків” заохочують служіння іншим, виправляючи заподіяну шкоду, визнаючи, що ми помиляємось, і публічно визнаючи свої недоліки перед іншими», – сказав він. «Але більшість із таких програм стали недосяжними під час ізоляції, викликаної COVID-19».

Правила фізичного дистанціювання також перешкоджають можливості людям, що одужують, відвідувати засідання товариства «Анонімні Алкоголіки» (АА), повідомив Джаред.

«Зустрічі АА – це важливе місце для новачків, які вивчають кроки та зустрічаються з більш досвідченими членами товариства, місце, де люди знайомляться та отримують підтримку завдяки спілкуванню», – каже він.

«Оскільки більшість населених пунктів заборонили засідання АА, цей важливий інструмент, від якого залежать багато хворих людей, просто зник. Стали доступними зустрічі у віддаленому режимі за допомогою Інтернету, але для більшості з нас це не те саме, що очні зустрічі», – додає він.

Доктор Дін Дроснес (Dean Drosnes), директор медичного центру «Caron», що знаходиться в штаті Пенсильванія, нещодавно сказав в інтерв’ю, що, хоча його програма збільшила кількість учасників після терактів 11 вересня 2001 року, COVID-19 представляє собою унікальну проблему порівняно з минулими катастрофами.

«Різниця з COVID полягає в карантині», – каже Дроснес. «Ізоляція, відсутність структури та неможливість використати здорові способи адаптації в умовах пандемії роблять людей неймовірно вразливими до лиха».

Експерти зазначають, що економічні негаразди, безробіття, порушення побутових звичок та невпорядкований політичний клімат сприяють страху та стресу і можуть спричинити проблему пияцтва.

«Поєднання тривоги, депресії та невпевненості із можливістю замовити доставку випивки додому через мобільний додаток і отримати алкоголь менш ніж за годину є ідеальним шляхом до збільшення споживання алкоголю, а для деяких – і до алкогольної залежності», – коментує Джеффрі Л. Рейнольдс (Jeffrey L. Reynolds), кандидат медичних наук, президент та генеральний директор Асоціації сім'ї та дітей у Лонг-Айленді, штат Нью-Йорк.

«Меми про алкоголь заполонили сайти соціальних мереж, знижки на алкоголь у віртуальних крамницях розпочинаються все раніше і раніше – нерідко вже практично зразу після полудня, і коктейль з промовиcтою назвою «карантіні» став офіційним напоєм пандемії. У той же час тут, у Нью-Йорку, лікарняні відділення для детоксикації пацієнтів з алкогольною залежністю закрилися, щоб звільнити місце для хворих на COVID, а центри лікування наркоманії і алкоголізму закриті або приймають дуже обмежену кількість хворих», – каже він.

«Зараз багато людей стали усвідомлювати, наскільки зросло пияцтво за останні 6 місяців, як це впливає на їхнє фізичне та психічне здоров'я, і вони намагаються відновити нормальний режим роботи у офісі», – додав Рейнольдс.

Одним з можливих наслідків загального погіршення здоров’я, пов'язаного з надмірним вживанням алкоголю, крім хвороб серця та розладу дихання, «може бути погіршення прогнозу для тих, хто у майбутньому заразиться новим коронавірусом», – вважає Поллард.

Повернення до школи

Дроснес каже, що «стрес у мами та вчителя» може ще більше погіршити проблему зловживання алкоголем, оскільки навчальний рік почався з того, що багато дітей залишаються вдома і відвідують заняття у віддаленому режимі.

«Немає розділової лінії між материнством та роботою», – каже Дроснес, додавши, що медичний центра «Caron», який спеціалізується на лікуванні залежностей, повідомляє про збільшення кількості звернень по медичну допомогу з приводу рецидиву алкоголізму з моменту початку пандемії.

За його словами, він очікує, що число людей, які будуть звертатися по лікування, почне зростати, оскільки вони усвідомлюють, що вже в найближчі місяці пияцтво може стати для них непереборною проблемою.

«Відбувся перехід від нормального структурованого життя до хаосу, і для багатьох алкоголь – спосіб упоратися з цим», – каже Дроснес.

«Наше життя змінилося настільки різко, що деякі люди відчувають потребу винагородити себе за роботу вдома, цілодобову турботу про дітей та обмежені джерела задоволення, через що алкоголь вживається частіше», – додає Мо Гельбарт (Moe Gelbart) , кандидат медичних наук, директор з розвитку практики громадської психіатрії в Каліфорнії та засновник Центру лікування алкоголізму та наркоманії імені Телми Макміллен в Медичному центрі Торранс Меморіал в Каліфорнії.

Як зняти стрес без алкоголю

Щоб впоратися з COVID-19, не зловживаючи алкоголем, Лорі Райланд (Lori Ryland), головний клінічний лікар Центрів лікування Піннакл, рекомендує корисні заходи, що знижують стрес (і відволікають розум), наприклад, прогулянки, читання книжок або робота по домашньому господарству.

«Є багато здорових способів впоратися зі стресом, не вдаючись до алкоголю», – каже Дроснес. «Перш за все, я закликаю всіх до вироблення здорового розпорядку дня, який складається з достатнього сну, пробудження в звичайний час, раціону з поживних страв протягом дня та великої кількості фізичних вправ. Простіше робити конструктивний вибір, коли ви налаштовані відповідним чином і добре відпочили».

«Ви можете організувати регулярні дзвінки та віртуальні зустрічі з друзями та близькими людьми, або особисто спілкуватися з ними, дотримуючись безпечних вказівок щодо соціального дистанціювання (носіння маски)».

«Нарешті, я закликаю людей до прогулянок на природі, що може бути дуже цілющим, і здатне підтримати духовну практику», – рекомендує Дроснес.

Джерело:

https://www.healthline.com/health-news/more-americans-are-binge-drinking-during-pandemic-how-to-cope-without-alcohol