Різноманітність типів людської сексуальності

Різноманітність типів людської сексуальності

Сексуальність або сексуальна орієнтація пов’язана з тим, які саме типи потенціальних партнерів приваблюють людину чи викликають в неї відразу з точки зору сексуальності або романтичних стосунків. В різні моменти свого життя люди можуть більше ототожнювати себе з одним типом сексуальності, ніж з іншим.

Що таке сексуальність?

Сексуальність або сексуальна орієнтація людини визначає, до кого вона відчуває потяг або навпаки не відчуває. Ця привабливість потенційних партнерів, як правило, сексуальна або романтична.

Сексуальний потяг, як правило, описує бажання людини займатися сексом або мати сексуальні стосунки з іншими людьми. У цьому випадку найчастіше мається на увазі фізична привабливість інших людей для даної особи або відсутність такої привабливості.

Романтичний потяг – це прояви любові з боку людини у стосунках з іншими людьми. Ці стосунки не завжди повинні бути сексуальними, і щоб мати сексуальність не є обов’язковим відчувати як романтичний, так і сексуальний потяг.

Існує багато сексуальних орієнтацій, і люди, які ототожнюють себе з однією чи кількома з них, можуть виявити, що їх сексуальність змінюється з часом. Це цілком нормально – орієнтація людини не завжди є сталою.

Види сексуальності

Нижче наведено визначення деяких типів сексуальності.

Алоромантичність

Алоромантичні люди здатні відчувати романтичний потяг до інших людей.

Алосексуальність

Це парасольковий термін, тобто такий, що охоплює/визначає декілька споріднених явищ.

Людина, яка визначає себе алосексуалом, як правило, відчуває статевий потяг до інших людей. Алосексуали також можуть відчувати бажання займатися сексом з партнером – тобто іншою людиною.

Люди, які ототожнюють себе з цією орієнтацією, можуть також ототожнювати себе з іншою сексуальністю, наприклад, геї, лесбійки чи бісексуали.

Андросексуальність

Люди, які вважають себе андросексуалами, відчувають потяг до осіб чоловічої статі, чоловіків або сприймають маскулінність як тригер статевого потягу, незалежно від того, чи було об'єкти зацікавленості визначені як належні до чоловічої статі при народженні.

Аромантичність

Людина, яка називає себе аромантичною, може не відчувати романтичного потягу до інших людей.

Аромантичні люди можуть не прагнути стосунків, які переходять за межі звичайної дружби.

Ті, кого можна віднести до цього типу орієнтації, можуть також одночасно мати інший тип сексуальності.

Романтичний потяг людини може відрізнятися від сексуального потягу. Наприклад, людина може не відчувати романтичних почуттів до інших людей, але водночас здатна мати до них сексуальний потяг.

Асексуальність

Асексуальність теж є парасольковим узагальнюючим терміном, що охоплює широкий спектр сексуальних орієнтацій.

За даними Ресурсного центру LGBTQIA1 (LGBTQIA Resource Center), асексуальність має спектр проявів. Деякі люди-асексуали можуть не відчувати сексуального або романтичного потягу до когось, тоді як інші можуть відчувати різну ступінь сексуального або романтичного потягу до інших людей.

Необов’язково, щоб ті, хто ідентифікує себе з цією орієнтацією, повністю утримувалися від сексу.

Деякі орієнтації, що існують у спектрі асексуальності, включають такі прояви:

  • Не схильні до сексу: Це коли людині не подобається секс або сексуальна поведінка або людина зовсім не цікавиться цими речами.
  • Частково схильні до сексу: цей термін стосується людей, що здатні мати позитивні почуття до сексу в деяких ситуаціях.
  • Байдужі до сексу: Це стосується тих, хто є індиферентним до сексу та сексуальної поведінки.
  • Ті, що відчувають відразу до сексу: Це стосується тих, кого відштовхує секс та сексуальна поведінка.
  • Купіосексуали: Люди, які є купіосексуалами, не відчувають сексуального потягу, але все ще бажають брати участь в сексуальній поведінці або мати сексуальні стосунки.
  • Асексуальні лібідоїсти: Цей термін позначає тих, хто є асексуалом і відчуває лише такі сексуальні почуття, які вони можуть задовольнити мастурбацією або самостимуляцією.
  • Грейсексуали: грейсексуали відчувають статевий потяг або рідко, або не дуже інтенсивно.
  • Грейромантики: Люди, які ідентифікуються як грейромантики, можуть відчувати романтичний потяг, але рідко або не дуже сильно.

1LGBTQIA – (англ. lesbian, gay, bisexual, transgender, queer, intersex, asexual) – узагальнюючий термін, абревіатура, що використовується в англ. мові для визначення сексуальних меншин. – Прим. перекл.

Ауторомантичність

Ті, хто є ауторомантиком, відчувають романтичний потяг до самого себе.

Але це не означає, що вони також не здатні відчувати романтичного потягу до інших.

Аутосексуальність

Ті, хто визнає себе аутосексуалом, відчувають сексуальний потяг до самого себе.

Подібно до тих, хто є ауторомантичними, люди, які є аутосексуалами, водночас здатні також відчувати сексуальний потяг до інших людей.

Нетрадиційність сексуальної орієнтації

Люди, які вважають себе такими, що мають нетрадиційну орієнтацію, зацікавлені в сексуальному або романтичному досвіді з людиною тієї ж статі.

Цей термін вказує на те, що людина відчуває певну невизначеність щодо того, як вони романтично або сексуально ідентифікуються.

Біромантичність

Люди, які ідентифікуються як біромантичні, відчувають романтичну, але не обов'язково сексуальну привабливість до представників більш ніж однієї статі.

Бісексуальність

Особа, яка визначає себе бісексуалом, може належати до будь-якої статі.

Бісексуальність означає, що людина відчуває потяг до представників своєї статі та інших статей або до кого завгодно, незалежно від їхньої статі.

Деякі люди можуть також використовувати терміни бісексуали та пансексуали в різні моменти життя для опису своєї сексуальної орієнтації, зазначає Ресурсний центр LGBTQIA.

Деміромантичність

Люди, які ідентифікуються як деміромантичні, зазвичай не відчувають романтичного потягу до людей, з якими вони не мають міцних емоційних зв’язків.

Демісексуальність

Люди, які називають себе демісексуалами, як правило, відчувають сексуальний потяг лише до тих людей, з якими вони вже встановили міцний емоційний зв’язок.

Деякі люди, які є демісексуалами, можуть не цікавитись або лише незначно цікавитись сексуальною активністю.

Геї

Людина, яка називає себе геєм, як правило, відчуває сексуальний потяг лише до людей тієї ж самої статі.

У соціальному плані люди використовують цей термін для позначення чоловіків, яких романтично та сексуально приваблюють чоловіки. Однак в суспільстві цей термін використовується як узагальнюючий.

Гінесексуальність (гіносексуальність)

Люди, які вважають себе гіносексуалами, відчувають потяг до осіб жіночої статі, жінок або сприймають жіночність як тригер статевого потягу, незалежно від того, чи було об'єкти зацікавленості визначені як належні до жіночої статі при народженні.

Гетеромантичність

Ті, хто є гетеромантичним, можуть відчувати романтичний потяг, але не обов’язково сексуальний потяг до представників іншої статі.

Гетеросексуальність

Люди, які є гетеросексуальними або «традиційної сексуальної орієнтації», як правило, відчувають сексуальний та романтичний потяг до людей, які мають стать, відмінну від їхньої.

Гоморомантичність

Термін «гоморомантичний» відноситься до людей, яких романтично приваблюють люди тієї ж самої статі. Водночас вони можуть не мати сексуального потягу до людей тієї самої статі.

Гомосексуалізм

Гомосексуалізм – це термін, що описує тих людей, яких емоційно та фізично тягне до людей тієї самої статі.

Однак Ресурсний центр LGBTQIA стверджує, що цей термін застарів і може мати негативні відтінки через його негативну конотацію у минулому.

Лесбійство

Ті, хто ідентифікують себе як лесбійки – це, як правило, жінки, які відчувають сексуальний та романтичний потяг до інших жінок.

Деякі небінарні2 люди, які не ототожнюють себе з традиційними бінарними статями (чоловіками та жінками), також можуть визначити себе лесбійками. Це може бути тому, що вони відчувають більш тісний зв’язок із жіночністю і їх переважно приваблюють жінки.

2небінарний – такий, що не вкладається в рамки бінарності гендера людини. – Прим. перекл.

Моносексуальність

Моносексуал – парасольковий термін, що охоплює всі сексуальні орієнтації, які відчувають романтичну або сексуальну привабливість лише до однієї статі.

Деякі сексуальні орієнтації під цим терміном включають гетеросексуальних людей, геїв та лесбійок.

Мультисексуальність

Мультисексуальність – це широкий термін, який охоплює всі сексуальні орієнтації, при яких людей приваблює більше ніж одна стать.

Деякі сексуальні орієнтації під цим терміном включають бісексуальність та одностатевість.

Пансексуальність та омнісексуальність

Ці сексуальні орієнтації стосуються людей, які відчувають потяг до людей будь-якої статі.

Типовим ідентифікатором тих, хто є пансексуалом, є те, що стать не вважається провідним фактором сексуального чи романтичного потягу.

Хоча існує певний взаємний перетин (взаємне накладання) між цими двома термінами та термінами бісексуальність і полісексуальність, деякі люди можуть надавати перевагу використанню одного терміну у порівнянні з іншими.

Панромантичність

Цей термін стосується тих, хто відчуває романтичний (але не сексуальний) потяг до іншої людини будь-якої статі.

Полісексуальність

Люди, які ідентифікують себе як полісексуали, відчувають сексуальний або романтичний потяг до представників більш ніж однієї статі.

«Квір»

Люди будь-якої статевої приналежності, що підпадають під парасольковий термін «LGBTQIA +», також можуть ідентифікувати себе як «квір» («queer») – тобто «дивний», «не такий, як усі інші».

Вони можуть використовувати термін «квір», щоб відновити його з новою репутацією, оскільки історично багато хто використовував цей термін як образливий.

Якщо людина не є членом спільноти LGBTQIA +, зазвичай не буде гарною ідеєю використовувати цей термін.

Сколіосексуальність

Люди, які ідентифікують себе як сколіосексуальні, зазвичай відчувають потяг лише до людей, які не є бінарними.

Спектрасексуальність

Спектрасексуальність – це термін, який описує тих, кого романтично та сексуально приваблюють представники різних статей та гендерних ідентичностей, але не всі з них.

Сексуальність у спектрі

Деякі припускають, що сексуальність існує у спектрі або їй притаманні риси ковзної шкали.

Шкала Кінсі, яка була вперше опублікована в 1948 році, припускає, що є люди, яких не можна віднести ні до гетеросексуалів, ні до гомосексуалів.

Шкала має шість рейтингів з додатковою категорією:

  • 0: Виключна гетеросексуальність;
  • 1: Переважна гетеросексуальність, гомосексуальність лише випадкова;
  • 2: Переважна гетеросексуальність, але водночас більш ніж випадкова гомосексуальність;
  • 3: Гетеросексуальність та гомосексуальність проявляються рівною мірою;
  • 4: Переважна гомосексуальність, але більш ніж випадкова гетеросексуальність;
  • 5: Переважна гомосексуальність, лише випадкова гетеросексуальність;
  • 6: Виключна гомосексуальність;
  • x: Відсутність соціально-сексуальних контактів або реакцій.

Хоча на той час ця шкала була абсолютно новаторською, зараз вона не вважається всеохоплюючою, оскільки не бере до уваги усі можливі сексуальні орієнтації та ідентичності.

А проект Тревора (Trevor Project) припускає, що існує багато спектрів сексуальної орієнтації, пов’язані з наступними властивостями конкретної людини:

  • біологічна стать;
  • гендерна ідентичність;
  • гендерне самовираження;
  • гендерна самопрезентація;
  • сексуальна орієнтація.

На одному кінці спектру сексуальної орієнтації людину можуть приваблювати лише жінки, а на іншому кінці – лише чоловіки.

В середині спектру – ті, хто відчуває низку сексуальних та романтичних потягів різної інтенсивності до представників різних статей.

Важливо пам’ятати, що людина може відчувати різні типи потягу до різних статей. Наприклад, людина може відчувати сексуальний потяг до одного або кількох статей та романтичний потяг до інших статей.

Крім того, людина може ідентифікувати себе з однією сексуальною орієнтацією та відчувати різні рівні сексуального та романтичного потягу в рамках цієї орієнтації. Наприклад, одна людина, яка визначила себе бісексуалом, може значно віддавати перевагу жінкам перед чоловіками, а інша може відчувати більший романтичний потяг до жінок, але сильніший сексуальний потяг до інших статей.

Чому сексуальність має значення?

Сексуальність людини визначає, до кого вона відчуває романтичний або сексуальний потяг. Люди можуть відчувати, що ідентифікація їхньої сексуальності допомагає їм подолати будь-які утиски або труднощі, з якими вони стикаються. Це також може допомогти їм знайти спільноту, де вони зможуть поділитися своїм досвідом.

Людям також може бути корисно знати терміни, що описують інші сексуальні орієнтації. Знаючи термінологію, люди можуть краще зрозуміти сексуальність іншої людини.

Чи потрібно людям виявляти свою сексуальну орієнтацію?

Людям не обов'язково треба визначати для себе конкретно один із типів сексуальної орієнтації.

Сексуальна орієнтація людей може змінюватися з часом. Вони також можуть відноситися до категорії сексуальної орієнтації, яка описується лише парасольковим терміном, але водночас не зможуть знайти підкатегорію, яка б точно описувала особливості їхньої сексуальності.

Однак деякі люди можуть виявити, що вибір категорії для їхньої сексуальної чи романтичної орієнтації допоможе їм створювати спільноти з іншими людьми, які можуть поділитися подібним досвідом.

Висновки

Сексуальна орієнтація людини ідентифікує, до кого вона відчуває романтичний та сексуальний потяг.

Сексуальність може існувати в спектрі, і люди не обов’язково відчувають сексуальний і романтичний потяг в один і той же час або по відношенню до представників однієї й тієї ж статі.

Джерело:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/types-of-sexuality