Чи є біг на місці хорошим тренуванням?

Чи є біг на місці хорошим тренуванням?

Біг на місці часто використовується як частина розминки перед тренуванням.

Серед тренувань можуть бути вправи на спритність, такі як:

  • високі підстрибування колінами до долонь
  • присідання
  • присідання з підстрибуванням

Біг на місці не дає тих самих переваг, що і звичайний біг, оскільки задіються різни м’язи і рухи, але більшість переваг все ж таки схожі. Біг на місці – чудовий варіант аеробного тренування, коли людина хоче бігати, але не може цього робити на вулиці або на біговій доріжці. Це може бути найкращим варіантом, коли людина знаходиться у номері готелю чи в аеропорту під час довгої подорожі. Безумовно, якщо людина хоче провести більш тривале кардіотренування, біг на місці не найкращий варіант, він підходить тільки коли інші альтернативи обмежені.

Переваги бігу на місці

Біг на місці – це аеробна вправа, яка потребує постійного руху і скорочення м’язів, що покращую силу м’язів, гнучкість і витривалість. Окрім того, така вправа може допомогти зменшити біль у колінах, сприяє хорошій координації, спритності, що зменшує ризик падіння і травмування. Дослідження, проведене у 2015 році свідчить, що біг на місці із залучення м’язів живота здатен покращити поставу. Також за рахунок підвищення частоти серцевих скорочень, нормалізації рівня цукру крові і спалюванню зайвих калорій, біг на місці допомагає позбавитись зайвої ваги, збільшує об’єм легень і покращує кровообіг.

Під часу бігу на місці активується робота інших м’язів ніж при звичайному бігові, оскільки механіка процесу дещо інша (м’язи, що змушують тіло рухатись вперед не задіяні, доводиться частіше приземлятись на носки, що збільшує силу щиколоток і гомілок). Проте більше навантаження пальців ніг і подушечок стоп може чинити надмірний тиск на коліна і стегна, а після бігу на місці людина може відчувати м’язову втому чи дискомфорт.

Біг на місці ідеально підходить для тих, хто має бажання зробити декілька 10-хвилинних тренувань протягом дня, але є обмеження у просторі.

Як правильно бігати на місці

Завжди розігрівайте своє тіло, починаючи бігати у повільному темпі і зробив декілька розігріваючих вправ перш ніж почати. Завершуйте тренування ходьбою чи повільним бігом і вправою на розтяжку. Під час бігу на місці використовуйте силу верхньої частини тіла, щоб рухати руками перед і назад. Можна використовувати біг на місці для тренування з інтервалами. Почати слід с 10-хвилинної пробіжки, поступово збільшуючи кожне тренування до 15-20 хвилин. Також можна скоротити період відпочинку.

Наприклад, пробіжка на місці протягом 4 хвилин, 2 хвилини швидкого бігу, 1 хвилина вправ на розтягнення і біг на місці протягом 3 хвилин. Далі відпочинок 1-2 хвилини.

Попередження!

Перед початком будь-яких фізичних вправ порадьтеся із своїм сімейним лікарем, особливо, якщо це перший фітнес-досвід.

Біг на місці може викликати біль у стегнах та гомілках, тому долучати тренування у свій розпорядок дня потрібно поступово.

Краще гуляти?

В залежності від поставленої мети, можливо, буде корисно ходити, а не бігати на місці. Ходьба чинить менше навантаження на суглоби і таке тренування може тривати довше. Загалом, біг у будь-якій формі і ходьба – чудові види вправ, які кожна людина може адаптувати до своєї фітнес-мети.

Висновки

Швидше за все, біг на місці не буде основною вправою у плані фітнесу, але це точно може принести позитивні результати. Це хороший спосіб:

  • зміцнення кардіо здоров’я
  • позбутися зайвих калорії
  • мати гарну фізичну форму

Експериментуйте з різними вправами, які слід включати під час бігу на місці, щоб орієнтуватися на різні групи м’язів та додати деякі зміни до щоденного графіку.