Чи варто пити каву на порожній шлунок?

Чи варто пити каву на порожній шлунок?

Кава – настільки популярний напій, що в деяких країнах за рівнем споживання їй поступається тільки вода. Кофеїн, що міститься у каві не тільки допомагає почуватись більш бадьорим, але і більш уважним, покращувати настрій, роботу мозку та бути більш ефективним.

Він також може сприяти зниженню ваги і захищати від таких хвороб як діабет 2 типу, хвороба Альцгеймера і хвороби серця. Багатьом подобається пити каву зранку. Проте, деякі люди стверджують, що споживання кави натщесерце може бути шкідливим для здоров’я.

Кава зранку може викликати проблеми з травленням?

Дослідження показують, що гіркота кави може стимулювати вироблення шлункового соку. Таким чином, багато людей вважають, що кава подразнює шлунок, погіршує симптоми захворювань кишківника, таких як синод подразненого кишківника і викликає печію, нудоту, кислотний рефлекс і розлад шлунку. Дехто вважає, що випивати чашку кави натще особливо шкідливо , оскільки у порожньому шлунку немає іншої їжі, що була б на заваді пошкодженню слизової оболонки шлунку. Тим не менш дослідження не можуть знайти тісного зв’язку між кавою і проблемами з харчуванням незалежно від того чи вживається кава натще. Хоча невелика кількість людей надзвичайно чутлива до кави і регулярно відчуває печію, нудоту і частота цих симптомів залишається незмінною, незалежно від того п’ють вони каву на порожній шлунок чи ні.

Кава підвищує рівень гормону стресу?

Ще одним поширеним аргументом є те, що вживання кави натще може підвищити рівень гормону стресу кортизолу. Кортизол виробляється наднирковими залозами і допомагає регулювати обмін речовин, кров'яний тиск і рівень цукру в крові. Однак хронічно надмірний рівень може спричинити проблеми зі здоров'ям, включаючи втрату кісткової маси, високий кров'яний тиск, діабет 2 типу та серцеві захворювання. Рівень кортизолу, природно, досягає максимуму в той час, коли людина прокидаєтесь, знижується протягом дня і знову досягає піку на ранніх фазах сну. Цікаво, що кава стимулює вироблення кортизолу. Таким чином, деякі люди стверджують, що вживання кави в першу чергу вранці, коли рівень кортизолу вже високий, може бути небезпечно. Однак вироблення кортизолу у відповідь на каву виявляється набагато нижчим серед людей, які її вживають регулярно, а деякі дослідження не показують взагалі зростання рівня кортизолу. Плюс, є мало доказів того, що вживання кави на повний шлунок зменшує цю реакцію. Більше того, навіть якщо людина не вживаєте каву часто, будь-яке підвищення рівня кортизолу здається тимчасовим. Існує мало підстав вважати, що такий короткий пік призведе до довгострокових ускладнень для здоров’я.

Отже, негативні наслідки хронічно високого рівня цього гормону, швидше за все, будуть спричинені таким розладом здоров’я, як синдром Кушинга, ніж вживанням кави.

Інші потенційні побічні ефекти

Кава також може мати кілька негативних побічних ефектів, незалежно від того, п'є людина її натщесерце чи ні. Наприклад, кофеїн може викликати звикання, і генетика деяких людей може зробити їх особливо чутливими до нього. Це тому, що регулярне вживання кави може змінити хімію мозку, вимагаючи поступово більшої кількості кофеїну для отримання тих самих ефектів. Вживання надмірної кількості може призвести до занепокоєння, неспокою, серцебиття та посилення панічних атак. Це може навіть спричинити головний біль, мігрень та високий кров’яний тиск у деяких людей. З цієї причини більшість експертів сходяться на думці, що потрібно обмежувати споживання кофеїну. Оскільки його ефекти можуть тривати до 7 годин у дорослих, кава також може порушити сон, особливо якщо пити її у другій половині дня. Нарешті, кофеїн може легко проникати через плаценту, і його наслідки можуть тривати до 16 годин довше, ніж зазвичай, у вагітних жінок та їхніх дітей. Отже, вагітним рекомендується обмежувати споживання кави до 1–2 чашок.

Джерело:

https://www.healthline.com/nutrition/coffee-on-empty-stomach#bottom-line