Ознаки дефіциту магнію

Ознаки дефіциту магнію

Дефіцит магнію, також відомий як гіпомагніємія, досить розповсюджена проблема, незважаючи на те, що скарги на симптоми дефіциту магнію відчувають менше 2% людей. Дослідники пов’язують це з тим, що його очевидні ознаки з’являються лише тоді, коли його рівень стає надто низьким.

Причини дефіциту магнію різні. Це і недостатнє споживання продуктів харчування багатих на цей елемент, і захворювання, пов’язані із втратою магнію із організму, наприклад, цукровий діабет, хронічна діарея, целіакія та інші. Окрім того, люди, що зловживають алкоголем також мають підвищений ризик розвитку гіпомагніємії.

Можна виділити наступні головні симптоми дефіциту магнію:

М'язові посмикування та судоми

Посмикування, тремор і м’язові судоми - ознаки дефіциту магнію. При найважчих випадках дефіцит може навіть спричинити судоми. Вчені вважають, що ці симптоми спричинені більшим надходженням кальцію в нервові клітини, які перезбуджують або гіперстимулюють м'язові нерви. Хоча дієтичні добавки можуть допомогти полегшити м’язові судоми та спазми у людей з дефіцитом, за результатами одного дослідження, добавки магнію не є ефективним засобом лікування м’язових судом у літніх людей.

Важливо не займатись самолікуванням, оскільки інколи мимовільні посмикування м’язів можуть мати багато інших причин. Наприклад, їх може спричинити стрес або занадто велика кількість кофеїну. Вони також можуть бути побічним ефектом деяких ліків або симптомом неврологічного захворювання, такого як нейроміотонія. Хоча випадкові посмикування є нормальними явищами, якщо симптоми не зникають, слід звернутися до лікаря.

Розлади психічного здоров’я

Порушення психічного здоров’я - ще один можливий наслідок дефіциту магнію. До них відноситься апатія, яка характеризується байдужістю або відсутністю емоцій. Погіршення дефіциту може навіть призвести до марення. Крім того, за результатами мета-аналізу 2015 року, низький рівень магнію пов'язаний з підвищеним ризиком депресії. Вчені також припустили, що дефіцит магнію може спричинити занепокоєння.

За результатами іншого огляду «Вплив добавок магнію на суб’єктивну тривогу та стрес» 2017 року, добавки магнію можуть принести користь підгрупі людей з тривожними розладами, але якість доказів вважається низькою. Тому, щоб досягти будь-яких переконливих висновків, необхідні більш якісні дослідження.

Остеопороз

Остеопороз - це захворювання, що характеризується слабкістю кісток та підвищеним ризиком переломів кісток. Численні фактори впливають на ризик розвитку остеопорозу. До них належать:

  • старіння;
  • відсутність фізичних загрузок;
  • нестача вітамінів D і K.

Цікаво, що дефіцит магнію також є фактором ризику розвитку остеопорозу. Дефіцит може безпосередньо послабити кістки, але він також знижує рівень кальцію в крові, головного будівельного матеріалу кісток. Дослідження на щурах підтверджують, що дефіцит магнію призводить до зменшення кісткової маси. Хоча подібних експериментів із людьми не проводилось, дослідження пов’язували недостатнє споживання магнію з нижчою мінеральною щільністю кісткової тканини.

Втома і м’язова слабкість

Втома, стан, що характеризується фізичним або психічним виснаженням або слабкістю, є ще одним симптомом дефіциту магнію. Безумовно, час від часу всі втомлюються. Як правило, це просто означає, що потрібно відпочити. Однак сильна або стійка втома може бути ознакою проблем зі здоров’ям. Оскільки втома є неспецифічним симптомом, визначити її причину неможливо, якщо вона не супроводжується іншими симптомами. Ще однією більш конкретною ознакою дефіциту магнію є м’язова слабкість, також відома як міастенія. Вчені вважають, що слабкість спричинена втратою калію в м'язових клітинах - станом, пов'язаним з дефіцитом магнію. Тому дефіцит магнію є однією з можливих причин втоми або слабкості.

Високий кров'яний тиск

Дослідження на тваринах показують, що дефіцит магнію може сприяти підвищенню артеріального тиску, і є фактором ризику серцево-судиних захворювань. Тим не менш, необхідні додаткові дослідження, перш ніж його роль може бути повністю зрозуміла.

Астма

Дефіцит магнію іноді спостерігається у людей з астмою. Крім того, рівень магнію, як правило, нижчий у осіб, хворих на астму, ніж у людей, які не страждають на це захворювання. Дослідники вважають, що нестача магнію може спричинити накопичення кальцію в м'язах, що вистилають дихальні шляхи легенів. Це призводить до звуження дихальних шляхів, ускладнюючи дихання. Цікаво, що інгалятор із сульфатом магнію іноді дають людям із важкою астмою, щоб допомогти розслабитися та розширити дихальні шляхи. Однак докази ефективності дієтичних добавок магнію у осіб, хворих на астму, суперечливі. Коротше кажучи, вчені вважають, що важка астма може бути симптомом дефіциту магнію у деяких людей, але для дослідження її ролі потрібні подальші дослідження.

Аритмія

Аритмія або порушення серцебиття є одним з найсерйозніших симптомів дефіциту магнію. Симптоми аритмії в більшості випадків виражені слабо. Інші можливі симптоми аритмії включають:

  • запаморочення;
  • задишку;
  • біль у грудях;
  • втрата свідомості.

У найважчих випадках аритмія може збільшити ризик інсульту або серцевої недостатності. Вчені вважають, що в цьому може бути винний дисбаланс рівня калію всередині і зовні клітин серцевого м’яза - стан, пов’язаний з дефіцитом магнію. У деяких людей із застійною серцевою недостатністю та аритмією рівень магнію нижчий, ніж у людей, які не страждають на це захворювання.

Джерело:

https://www.healthline.com/