Дев’ять корисних властивостей коферменту Q10 (CoQ10)

Дев’ять корисних властивостей коферменту Q10 (CoQ10)

Кофермент Q10, також відомий як CoQ10 – це сполука, яка допомагає виробляти енергію у клітинах людського організму.

Синтез CoQ10 відбувається в організмі природним шляхом, але його продукування зазвичай зменшується з віком. На щастя, можна поповнювати запаси цього коферменту в організмі, використовуючи дієтичні добавки або продукти харчування, що містять багато CoQ10.

Вчені стверджують, що певні захворювання, такі як хвороби серця, порушення функцій головного мозку, діабет та рак, пов'язані з низьким рівнем CoQ10.

Водночас наразі ще незрозуміло, чи низький рівень CoQ10 викликає ці захворювання, чи він є їх наслідком.

Одне можна сказати точно: безліч досліджень показали широкий спектр переваг CoQ10 для здоров'я.

Що таке CoQ10?

CoQ10 – це сполука, що виробляється організмом людини і зберігається в мітохондріях клітин.

Мітохондрії відповідають за виробництво енергії. Вони також захищають клітини від окислювальних пошкоджень та хвороботворних бактерій або вірусів.

Синтез CoQ10 зменшується з віком. Таким чином, люди похилого віку нерідко мають дефіцит цієї сполуки.

Деякі інші причини дефіциту CoQ10 включають:

  • недоліки харчування, такі як дефіцит вітаміну В6;
  • генетичні дефекти синтезу або засвоєння CoQ10;
  • підвищена потреба тканин в цьому коферменті як наслідок захворювання;
  • мітохондріальні захворювання;
  • окислювальний стрес внаслідок старіння;
  • побічні ефекти лікування статинами.

Дослідження показали, що в організмі CoQ10 відіграє кілька ключових ролей.

Однією з його основних функцій є сприяння виробленню енергії в клітинах. Він бере участь у виробленні аденозинтрифосфату (АТФ), який забезпечує передачу енергії всередині клітин.

Інша його важлива роль – служити антиоксидантом та захищати клітини від окислювальних пошкоджень.

Надмірна кількість вільних радикалів призводить до оксидативного пошкодження, що може перешкоджати нормальному функціонуванню клітин. Відомо, що оксидативний стрес спричиняє багато захворювань.

Враховуючи, що АТФ використовується для виконання всіх функцій організму а окислювальне пошкодження руйнує клітини, не дивно, що деякі хронічні захворювання пов’язані з низьким рівнем CoQ10.

CoQ10 присутній у кожній клітині людського тіла. Однак найвищі концентрації виявляються в органах з найбільшими енергетичними потребами, як-от серце, нирки, легені та печінка. Далі наведений перелік дев’яти основних переваг CoQ10.

1. Помічник у лікуванні серцевої недостатності

Серцева недостатність часто є наслідком інших кардіологічних захворювань, таких як ішемічна хвороба серця або високий кров'яний тиск.

Ці хвороби можуть призвести до збільшення оксидативного пошкодження та запалення вен та артерій.

Серцева недостатність виникає, коли ці розлади уражають серце до такого ступеня, що воно значною мірою втрачає здатність регулярно скорочуватися, розслаблятися або прокачувати кров по тілу.

Що ще гірше, деякі способи лікування серцевої недостатності мають небажані побічні ефекти, такі як низький кров'яний тиск, тоді як інші можуть ще більше знизити рівень CoQ10.

У процесі дослідження за участі 420 людей із серцевою недостатністю було з’ясовано, що лікування CoQ10 протягом двох років покращувало симптоми небезпечної хвороби та зменшувало ризик смерті від серцевих проблем.

Крім того, автори іншого дослідження протягом року лікували 641 людину CoQ10 або плацебо. Наприкінці дослідження вчені визначили, що учасники, які отримували CoQ10, рідше потребували госпіталізації з приводу погіршення серцевої недостатності та мали менше серйозних ускладнень.

Багато вчених стверджують, що терапія з використанням CoQ10 може допомогти відновити оптимальний рівень вироблення енергії, зменшити окислювальні пошкодження та поліпшити роботу серця, що зменшує прояви серцевої недостатності.

Основні висновки: кофермент CoQ10 допомагає лікувати серцеву недостатність, покращуючи роботу серця, збільшуючи вироблення АТФ та зменшуючи окислювальні пошкодження.

2. Поліпшення фертильності

Давно відомо, що у жінок здатність до дітонародження знижується з віком через зменшення кількості та якості наявних яйцеклітин.

Кофермент Q10 бере безпосередню участь у процесі визрівання людської яйцеклітини. З віком вироблення CoQ10 сповільнюється, що робить жіночий організм менш ефективним у захисті яйцеклітин від окислювальних пошкоджень.

Водночас встановлено, що застосування CoQ10 значно уповільнює це вікове зниження якості та кількості яйцеклітин.

Подібним чином чоловіча сперма також є дуже сприйнятливою до наслідків окислювального ураження, яке може призвести до зменшення кількості сперматозоїдів, погіршення якості сперми та чоловічого безпліддя.

Кілька досліджень дійшли висновку, що за допомогою CoQ10 може покращити якість сперми, активність та концентрацію сперматозоїдів за рахунок підвищення антиоксидантного захисту.

Основні висновки: антиоксидантні властивості CoQ10 можуть допомогти поліпшити якість сперми та поліпшити показники кількості та якості яйцеклітин у жінок.

3. Захисні властивості щодо шкіри

Шкіра є найбільшим органом у людському організмі. Попри наявність у шкіри захисних функцій вона водночас є дуже чутливою до дії шкідливих чинників, що сприяють старінню.

Ці чинники можуть бути внутрішніми або зовнішніми. Деякі внутрішні фактори, що негативно впливають на шкіру, включають пошкодження клітин та гормональний дисбаланс. Зовнішні фактори включають дію агентів навколишнього середовища, таких, наприклад, як ультрафіолетове випромінювання.

Дія шкідливих чинників може призвести до зниження вологості шкіри та погіршення її захисту від агресивного впливу навколишнього середовища, а також до стоншування шарів шкіри.

Застосування CoQ10 безпосередньо на шкіру може зменшити шкоду від дії внутрішніх і зовнішніх чинників, збільшуючи вироблення енергії в клітинах шкіри та сприяючи антиоксидантному захисту.

У процесі декількох досліджень їх автори встановили, що CoQ10, нанесений безпосередньо на шкіру, зменшує окислювальну шкоду, спричинену УФ-променями, і навіть зменшує глибину зморшок.

Нарешті, люди з низьким рівнем CoQ10, схоже, частіше хворіють на рак шкіри.

Основні висновки: Наносячи CoQ10 безпосередньо на шкіру, можна зменшити пошкодження від сонячного випромінювання та підвищити антиоксидантний захист. Застосування CoQ10 також може зменшити ризик розвитку раку шкіри.

4. Зменшення головного болю

Порушення функцій мітохондрій може призвести до посиленого поглинання кальцію клітинами, надмірного вироблення вільних радикалів та зниження антиоксидантного захисту. Це, зі свого боку, може призвести до зниження енергії в клітинах мозку і навіть до мігрені.

Оскільки CoQ10 існує переважно в мітохондріях клітин, вчені довели, що цей кофермент покращує функцію мітохондрій та сприяє зменшенню запалення, яке може виникнути під час мігрені.

Автори одного дослідження за участі 42 дорослих людей, які страждали на мігрень, довели, що учасники, які отримували кофермент CoQ10, мали у три рази менше нападів головного болю у порівнянні з контрольною групою, в якій учасникам давали плацебо.

Крім того, у людей, які страждають на мігрень, частіше спостерігається дефіцит CoQ10.

Одне більш масштабне дослідження показало, що в групі з 1550 людей із низьким рівнем CoQ10 після лікування CoQ10 спостерігалося зменшення кількості нападів сильного головного болю.

Не менш важливим є й те, що, на думку вчених, CoQ10 не тільки допомагає лікувати мігрень, але й здатний запобігати їй.

Основні висновки: вживання CoQ10 допомагає запобігати мігрені та лікувати її, оскільки кофермент покращує функцію мітохондрій та зменшує запалення.

5. Кофермент CoQ10 – друг фізкультурників і спортсменів

Окислювальний стрес може вплинути на роботу м’язів і, отже, на результативність фізичних вправ.

Відповідно порушення функцій мітохондрій може зменшити енергію у м’язових волокнах, що заважатиме ефективному скороченню м’язів і ускладнить заняття фізкультурою і спортом, водночас зменшуючи результативність фізичних вправ.

CoQ10 може поліпшити ефективність фізичних навантажень, зменшуючи окислювальний стрес у клітинах та покращуючи функції мітохондрій.

Автори одного дослідження вивчали вплив CoQ10 на фізичну активність. У тих учасників, які отримували 1200 мг CoQ10 на день протягом 60 днів, спостерігалося значне зниження оксидативного стресу.

Більше того, приймання CoQ10 може сприяти збільшенню сили під час фізичних навантажень та зменшенню втоми, що може покращити ефективність вправ.

Основні висновки: на результати вправ можуть впливати окислювальний стрес та дисфункція мітохондрій. CoQ10 може допомогти зменшити вплив окислювального стресу, сприяти підвищенню ефективності фізичних навантажень та зменшувати втому.

6. Кофермент CoQ10 поліпшує стан при цукровому діабеті

Окислювальний стрес може спричинити пошкодження клітин. Це може призвести до метаболічних захворювань, таких як діабет.

Порушення функцій мітохондрій також пов'язане з резистентністю до інсуліну.

Вчені довели, що CoQ10 покращує чутливість клітин організму до інсуліну та регулює рівень глюкози в крові.

Прийом дієтичних добавок з CoQ10 також може допомогти збільшити концентрацію CoQ10 у крові у 2-3 рази у людей з діабетом, які зазвичай мають низький рівень цієї сполуки.

Крім того, в одному дослідженні брали участь люди, які страждали на цукровий діабет 2-го типу; учасники приймали добавки з CoQ10 протягом 12 тижнів. Автори дослідження повідомляють, що прийом добавок з коферментом забезпечував значне зниження рівня цукру в крові натщесерце і зниження глікозильованого гемоглобіну А1С, який є показником середнього рівня глюкози в крові за останні два-три місяці.

Нарешті, CoQ10 може допомогти запобігти діабету, стимулюючи розщеплення жирів та зменшуючи накопичення жирових клітин, яке може призвести до ожиріння або діабету 2 типу.

Основні висновки: прийом CoQ10 може допомогти підвищити чутливість до інсуліну та покращити рівень цукру в крові.

7. Кофермент Q10 і профілактика раку

Відомо, що окислювальний стрес спричиняє пошкодження клітин та впливає на їх функцію.

Якщо організм не в змозі ефективно боротися з окислювальними пошкодженнями, може зазнати структурних змін генетичний апарат клітин, що збільшує ризик виникнення злоякісних пухлин.

CoQ10 здатний захищати клітини від окислювального стресу та сприяти виробленню клітинної енергії, що поліпшує стан клітин і їх виживання.

До речі, автори декількох досліджень довели, що онкологічні пацієнти мають нижчий рівень CoQ10.

Низький рівень CoQ10 пов’язаний із збільшенням ризику розвитку раку на 53,3 відсотки а також може бути фактором поганого прогнозу при деяких формах онкологічних захворювань.

Окрім того, автори одного дослідження довели, що приймання CoQ10 може допомогти зменшити ймовірність рецидиву раку.

Основні висновки: CoQ10 відіграє вирішальну роль у захисті ДНК клітин та виживанні клітин; обидва явища тісно пов’язані з профілактикою раку та рецидивами онкологічних захворювань.

8. Кофермент Q10 поліпшує роботу мозку

Мітохондрії є основними генераторами енергії клітин мозку.

Функція мітохондрій має тенденцію до зменшення з віком. Повна дисфункція мітохондрій може призвести до загибелі клітин мозку та таких захворювань, як хвороба Альцгеймера та хвороба Паркінсона.

На жаль, мозок дуже сприйнятливий до окислювальних ушкоджень завдяки високому вмісту жирних кислот у його тканинах та високій потребі в кисні.

Окислювальне пошкодження посилює вироблення шкідливих сполук, які можуть впливати на пам’ять, увагу та інші когнітивні функції мозку.

CoQ10 здатний зменшити рівень таких шкідливих сполук у мозку, що має потенціал для уповільнення прогресування хвороб Альцгеймера та Паркінсона.

Основні висновки: вчені довели, що CoQ10 захищає клітини мозку від окислювальних пошкоджень та зменшує дію шкідливих сполук, які можуть призвести до нейродегенеративних захворювань.

9. CoQ10 здатний захищати легені

З усіх органів легені мають найбільший контакт з киснем. Це робить їх дуже сприйнятливими до окислювальних пошкоджень.

Збільшення оксидативного ураження в легенях і поганий антиоксидантний захист, включаючи низький рівень CoQ10, може призвести до таких захворювань легень як астма та хронічне обструктивне захворювання легень (ХОЗЛ).

Крім того, вчені довели, що люди, які страждають на ці захворювання, зазвичай мають нижчий рівень CoQ10.

Одне дослідження показало, що прийом CoQ10 зменшує запалення у осіб, які страждали на астму і потребували стероїдних препаратів для її лікування.

Автори іншого дослідження повідомляють про покращення ефективності фізичних вправ у пацієнтів, які страждали на ХОЗЛ, завдяки прийому CoQ10. Причиною цього позитивного явища була покращення оксигенації тканин та частоти серцевих скорочень після приймання добавок з CoQ10.

Основні висновки: CoQ10 здатний зменшити окислювальну шкоду та запалення, що призводять до захворювань легень.

Дозування та побічні ефекти

CoQ10 поставляється у двох різних формах – убихінол та убихінон.

На убихінол припадає 90% CoQ10 у крові і він є формою коферменту, що абсорбується максимально. Таким чином, рекомендується вибирати ті добавки, що містять убихінол.

Стандартна доза CoQ10 коливається від 90 мг до 200 мг на добу. Дози до 500 мг переносяться добре, і в ряді досліджень використовувались навіть більш високі дози без будь-яких серйозних побічних ефектів.

Оскільки CoQ10 є жиророзчинною сполукою, його всмоктування відбувається повільно та обмежено. Однак прийом добавок CoQ10 разом з їжею може допомогти організму засвоїти його втричі швидше, ніж прийом без їжі.

Крім того, деякі продукти пропонують солюбілізовану форму CoQ10 або комбінацію CoQ10 та жирів (олій) для поліпшення його засвоєння.

Значного накопичення CoQ10 в організмі не відбувається. Тому, щоб побачити його переваги, фахівці рекомендують продовжувати використання коферменту впродовж досить тривалого часу.

Кофермент CoQ10 добре переноситься людиною та має низьку токсичність.

Як повідомляють вчені, учасники деяких досліджень не виявляли значних побічних ефектів, приймаючи CoQ10 щоденно у дозі 1200 мг протягом 16 місяців.

Водночас дослідники рекомендують у разі появи побічних ефектів розділити добову дозу на дві-три менші дози.

Основні висновки: оскільки CoQ10 є жиророзчинною сполукою, рекомендується приймати його з їжею або використовувати продукти, що поєднують його з жирами для поліпшення його засвоєння. Кофермент CoQ10 добре переноситься та має низьку токсичність.

Продукти харчування з високим вмістом CoQ10

Кофермент CoQ10 можна приймати у вигляді дієтичних добавок, крім того, джерелом цієї корисної речовини можуть бути й деякі продукти харчування.

Засвоєння CoQ10 не залежить від того, чи він надходить в організм у формі капсул, чи з продуктів харчування.

Досить багато CoQ10 містять наступні продукти:

  • продукти тваринного походження: серце, печінка та нирки;
  • деякі види м’яса: свинина, яловичина та курка;
  • жирна риба: форель, оселедець, скумбрія та сардини;
  • овочі: шпинат, цвітна капуста та броколі;
  • фрукти: апельсини та полуниця;
  • бобові: соя, сочевиця та арахіс;
  • горіхи та насіння: насіння кунжуту та фісташки
  • масла: соєва олія та ріпакова олія

Основні висновки: CoQ10 міститься в деяких продуктах харчування, особливо в м’ясних продуктах. Крім того, засвоєння CoQ10 організмом не залежить від того, чи він надходить в організм у формі капсул, чи з продуктів харчування.

Висновки

CoQ10 – це жиророзчинна вітаміноподібна сполука, яка є дуже корисною для здоров’я.

Кофермент CoQ10 бере участь у виробленні клітинної енергії і служить антиоксидантом.

Ці властивості CoQ10 сприяють збереженню клітин та профілактиці та лікуванню деяких хронічних захворювань.

Вчені довели, що CoQ10 допомагає поліпшити стан серця та регулювати рівень цукру в крові, а також допомагає у профілактиці та лікуванні раку та зменшує частоту нападів мігрені.

Цей кофермент також може зменшувати оксидативний стрес, яка призводить до втоми м’язів, пошкодження шкіри та захворювань мозку та легень.

У аптеках можна придбати дієтичні добавки з CoQ10. Крім того, він міститься в деяких продуктах харчування, переважно тваринного походження, а також у овочах та бобових.

Оскільки продукування CoQ10 організмом зменшується з віком, прийом CoQ10 може бути показаний більшості дорослих людей.

Регулярне споживання продуктів харчування із високим вмістом CoQ10 або прийом добавок з цим коферментом може принести значну користь здоров'ю.

Джерело:

https://www.healthline.com/nutrition/coenzyme-q10