Лімфатичні вузли: функції і захворювання

Лімфатичні вузли: функції і захворювання

Лімфатичні вузли – це невеликі залози, що за своєю формою нагадують боби, які відіграють вирішальну роль в роботі імунної системи. Вони фільтрують лімфатичну рідину, що допомагає позбавити організм від мікробів і вивести продукти життєдіяльності.

Тіло містить сотні лімфатичних вузлів. Вони утворюють скупчення по всьому організму і особливо помітні в таких ділянках тіла, як шия, пахви, пах і за вухами.

Клітини і тканини організму утилізують відходи життєдіяльності в лімфатичну рідину, яку лімфатичні вузли потім фільтрують. Під час цього процесу вони затримують бактерії та віруси, які можуть завдати шкоди організму.

Лімфатичні вузли є важливою частиною імунної системи організму. Через особливості виконуваних ними функцій вони контактують з токсинами, з-за чого що лімфатичні вузли можуть набрякати. Незважаючи на те, що набряклі лімфатичні вузли виникають у досить великої кількості людей, іноді це явище може бути симптомом раку лімфатичних вузлів або лімфоми.

Де знаходяться лімфатичні вузли?

Лімфатичні вузли є частиною лімфатичної системи, яка являє собою складну мережу вузлів і судин.

У певних ділянках тіла, таких як шия, пахви та пах, лімфатичні вузли розміщаються близько до шкіри. Це означає, що людина може відчувати, як вони набрякають, коли розвивається інфекція.

Лімфатичні вузли також є в шлунку та між легенями. Однак лімфатичних вузлів немає у головному та спинному мозку.

Назва лімфатичного вузла залежить від його розташування в організмі.

Назва лімфатичних вузлів Розташування
шийні у тканинах шиї
пахвові у пахвах
пахові у паху

Як працюють лімфатичні вузли?

Лімфатичні вузли утворюють скупчення по всьому тілу. Їх основна функція – фільтрування потенційно шкідливих речовин.

Усі тканини та клітини в організмі виділяють лімфатичну рідину, або лімфу, з метою усунення продуктів життєдіяльності. Потім лімфа рухається по судинах лімфатичної системи і проходить через лімфатичні вузли для фільтрації.

Лімфатичні вузли містять лімфоцити. Це тип білих кров’яних тілець, які допомагають знищити патогени, такі як бактерії, віруси та грибки. Коли лімфатичні вузли виявляють збудника в лімфі, вони виробляють більше лімфоцитів, через що вони іноді й набрякають.

Зіткнувшись з бактеріями або пошкодженими клітинами, лімфатичні вузли руйнують їх і перетворюють на продукти життєдіяльності.

Коли лімфа повертається в кров, відходи надходять у нирки та печінку. Потім організм виводить відходи з сечею та калом.

Поширені причини збільшення лімфатичних вузлів

Набряклі лімфатичні вузли далеко не завжди свідчать про рак. Нижче перелічені деякі з багатьох розладів, які можуть викликати набряк лімфатичних вузлів.

Лімфаденіт

Лімфаденіт виникає, коли бактерії, віруси або грибки в лімфі вражають лімфатичні вузли. Коли це трапляється, лімфатичні вузли набрякають і стають болючі на дотик.

Якщо інфікуються кілька скупчень вузлів, людина може відчувати біль і набряк як, наприклад на шиї, так і в паху.

Найпоширенішим видом лімфаденіту є локалізований лімфаденіт. Це означає, що уражені лише кілька вузлів. Якщо зараження відбувається в декількох скупченнях вузлів, лікар, швидше за все, діагностує генералізований лімфаденіт.

Варто зазначити, що це захворювання, як правило, виникає внаслідок зараження в іншому місці тіла.

Симптоми

Симптоми лімфаденіту включають:

  • болючі на дотик, набряклі лімфатичні вузли;
  • м’які або спаяні разом вузли;
  • зміна кольору шкіри навколо вузлів;
  • абсцеси навколо вузлів;
  • рідина, що просочується зі шкіри у ділянці, де знаходяться лімфатичні вузли.

Лікування

Лікування лімфаденіту найчастіше передбачає застосування наступних препаратів і заходів:

  • антибіотики;
  • знеболюючі ліки;
  • протизапальні засоби;
  • хірургічне втручання.

Вибір типу необхідного лікування буде залежати від різних факторів, таких як тяжкість захворювання та наявність інших захворювань і алергії. Взявши до уваги ці фактори, лікар допоможе пацієнту вибрати найбільш підходяще лікування.

Вірусні або бактеріальні інфекції горла

Набряклі лімфатичні вузли на шиї можуть бути наслідком вірусної або бактеріальної інфекції горла, наприклад, стрептококової ангіни.

Вірусні інфекції

Вірусні інфекції горла, такі як застуда (ГРВІ), можуть спричинити набряклість лімфатичних вузлів, нежить та кон'юнктивіт.

Зазвичай ці інфекції проходять самостійно. Водночас хворий може приймати знеболюючі засоби, що продаються без рецепта, щоб полегшити біль, який він, наприклад, може відчувати при ковтанні.

Гострий фарингіт

Стрептококове ураження горла – це бактеріальна інфекція, яка розвивається в горлі та мигдалинах внаслідок інфікування стрептококом групи А. Заразитися цією інфекцію можна внаслідок контакту з дрібним краплями, що утворюються при кашлі чи чханні хворої людини, бо такі краплі містять багато стрептококів.

У хворого з стрептококовою інфекцією горла можуть спостерігатися набряки лімфатичних вузлів на шиї, біль у горлі, лихоманка та червоні плями на піднебінні.

Лікарі лікують стрептокок в горлі антибіотиками.

Імпетиго

Імпетиго – це інфекція, яка розвивається внаслідок стрептокока групи А і може призвести до набрякання лімфатичних вузлів в пахвинних западинах і паху.

Людина може заразитися імпетиго, коли бактерії потрапляють в організм через пошкоджену шкіру. Це може статися внаслідок спільного користування рушником, бритвою або килимком для йоги.

Симптоми

Симптоми імпетиго включають:

  • сверблячі плями або виразки навколо носа або рота, шкіра навколо яких має змінений колір;
  • набряклі лімфатичні вузли;
  • болючі виразки;
  • пухирі.

Лікування

Якщо у людини є симптоми імпетиго, їй слід звернутися по медичну допомогу задля лікування своїх симптомів та запобігання інфікуванню інших людей.

Лікування, як правило, включає антибіотики.

Стригучий лишай

Стригучий лишай або мікроспорія – це грибкова інфекція, яка може вражати багато ділянок тіла. Якщо грибок розвивається в паху, людина може відчувати набряк лімфатичних вузлів у цій області.

Зазвичай стригучий лишай починається як грибкове ураження. Грибок часто передається, коли люди використовують один і той самий рушник або бритву.

Стригучий лишай полюбляє вологе середовище, і тому слід подбати про те, щоб речі після прання ретельно просушувати і намагатися ніколи не залишатися у вологому одязі.

Симптоми

Загальні симптоми стригучого лишаю включають:

  • плямистий висип, що має кільцеподібний виглядом і чіткі межі;
  • свербіж;
  • пекуче відчуття;
  • лущення шкіри.

Лікування

Для лікування стригучого лишаю лікар зазвичай призначає протигрибкові препарати.

Найкращий спосіб запобігти стригучому лишаю – це носити одяг з тканин, що дозволяють шкірі дихати, уникати спільного використання рушників та бритв і ретельно висушувати речі після прання.

Рак лімфатичних вузлів

Лімфома – це тип раку, який вражає лімфатичну систему. Двома основними типами онкологічних захворювань лімфатичної системи є лімфома Ходжкіна (лімфогранулематоз) та неходжкінська лімфома.

Лімфома Ходжкіна виникає, коли ракові клітини поширюються з одного скупчення лімфатичних вузлів в інший. Навпаки, при неходжкінській лімфомі немає певного порядку розповсюдження ракових клітин по всій лімфатичній системі.

Симптоми

Типові симптоми лімфоми включають:

  • набряклі лімфатичні вузли;
  • лихоманка;
  • нічна пітливість;
  • втома;
  • незрозуміла втрата ваги.

    Ці ознаки також є загальними симптомами вірусних інфекцій, які можуть ускладнити діагностику лімфоми. Проте у пацієнтів з лімфомою симптоми зазвичай зберігаються протягом тривалого періоду часу.

    Слід зазначити, що ці симптоми не вказують чітко на рак. Якщо людина постійно відчуває якісь із перелічених вище симптомів, їй слід звернутися до лікаря для виявлення їх причини.

    Лікування

    Варіанти лікування лімфоми включають:

    • CAR T-клітинна терапія: Це тип імунотерапії, який використовує власну імунну систему людини для атаки ракових клітин.
    • Хіміотерапія: ця терапія використовує протипухлинні ліки для знищення ракових клітин.
    • Променева терапія: це лікування використовує промені високої енергії для знищення ракових клітин та зменшення пухлин.
    • Трансплантація стовбурових клітин: хворому трансплантують стовбурові клітини від донора. Після того, як пацієнт отримає високі дози хіміотерапії, що знищує ракові клітини та нездорові клітини крові, лікарі введуть йому стовбурові клітини, які почнуть виробляти нові, здорові клітини крові.

    Коли звертатися до лікаря

    Людина обов’язково повинна звернутися до лікаря, якщо у неї постійно набрякають лімфатичні вузли.

    Водночас варто зазначити, що набряки лімфатичних вузлів зазвичай свідчать про інфекцію, і тому не слід відразу турбуватися про лімфому.

    Після встановлення діагнозу лікар порекомендує відповідний курс лікування.

    Висновки

    Лімфатичні вузли є частиною лімфатичної системи. Вони фільтрують лімфу, яка містить патогени та пошкоджені клітини, і направляють мертві клітини в нирки та печінку для виведення з організму..

    Набряк лімфатичних вузлів зазвичай є наслідком інфекції. Однак у рідкісних випадках це може бути пов’язано з лімфомою – захворюванням онкологічного характеру.

    Якщо людину турбує частий набряк лімфатичних вузлів та інші симптоми, їй слід звернутися до лікаря.

    Джерело:

    https://www.medicalnewstoday.com/articles/lymph-nodes