Декілька порад щодо безпечного подорожування влітку

Декілька порад щодо безпечного подорожування влітку

Почалося літо – пора відпусток і подорожей. Після більш ніж року карантину багато людей прагнуть кудись поїхати на відпочинок. На щастя, більшість країн світу відкривають ще недавно закриті кордони і готуються прийняти туристів.

Хоча цього року літня відпустка може здаватися не такою безтурботною, як завше, вона все одно може стати цілком приємною – якщо взяти до уваги правила безпеки.

Якщо ви плануєте піти у відпустку в найближчі тижні, наведені нижче поради допоможуть вам налаштуватися на здорове, щасливе та приємне літо.

Будьте готові довести факт вашої вакцинації проти інфекційних хвороб

Якщо ви щеплені та подорожуєте, деякі країни та регіони можуть вимагати мати при собі паспорт щеплення.

Обов’язково перевірте поточні вказівки щодо таких вимог на національному та міжнародному рівнях, щоб бути в курсі подій, і під час подорожі мати відповідні медичні документи наготові.

Якщо ви не щеплені, перевірте пункт призначення, щоб переконатися, що вакцинація не є обов'язковою до прибуття. Більшість країн все ще вимагають підтвердження негативного тесту ПЛР та, в деяких випадках, навіть перебування у карантині після перетину кордону.

Основний зміст

  • Перевірте, чи потрібно для вашого пункту призначення паспорт вакцинації, наявність негативного тесту ПЛР та перебування у карантині.
  • Ознайомтесь з інформацією про внутрішні та міжнародні обмеження.
  • Постійно майте при собі необхідні медичні документи.
  • Будьте в курсі обмежень на подорожі.

Політ можна зробити більш безпечним, дотримуючись наступних вказівок і порад:

  • Носіть маску або дві одночасно, і міняйте маску кожну годину.
  • Тримайте вентиляційний отвір відкритим, щоб забезпечити циркуляцію повітря.
  • Використовуйте дезінфікуючий засіб для рук після отримання будь-яких предметів від стюардеси та під час користування туалетом та повернення з нього.

Тримайте дезінфікуючий засіб поблизу себе

І після польоту варто тримати дезінфікуючий засіб наготові.

Трансфер до аеропорту, торкання кнопки ліфта в готелі або перил на сходах може збільшити ризик інфікування.

Цілком можливо, що дезінфікуючий засіб не буде доступний скрізь у тих місцях, які ви будете відвідувати, тому тримайте його під рукою та часто використовуйте.

Переконайтесь, що вибраний вами дезінфікуючий засіб ефективний та відповідає стандартам безпеки. Центри контролю та профілактики захворювань США (CDC) рекомендують, щоб усі засоби для дезінфекції рук містили щонайменше 60 відсотків спирту.

Незалежно від того, щеплені ви чи ні, якщо ви буде мати при собі невелику пляшечку дезінфікуючого засобу для рук, це може мати великий вплив на захист від розповсюдження вірусу та його передачі.

Подумайте про приватне житло

Якщо під час літнього відпочинку ви зазвичай зупинялися в готелі, хостелі чи санаторії, зараз настав саме той час, коли варто подумати про щось інше.

Бронювання цілого будинку, котеджу або окремої квартири буде більш безпечним вибором як для вакцинованих, так і для невакцинованих мандрівників.

Відпочинок у кемпінгу чи наметі – доступна і безпечна екзотика

Ви завжди можете зупинити свій вибір на відпочинку на відкритому повітрі.

Перебування в закритих приміщеннях становить більшу загрозу здоров’ю, отже можна вважати, що ніколи ще не було кращого часу для єднання з природою, ніж сьогорічне літо.

Оренда авто

Забиті вщент пасажирами автобуси, переповнені вагони потягів та повністю заброньовані місці на авіарейси залишають мало місця для фізичного дистанціювання. Ці явища можуть навіть викликати певне занепокоєння щодо підвищення ризику через надто тісні контактів з іншими людьми.

Якщо є така можливість, розгляньте варіант оренди автомобіля. Якщо ви користуєтесь громадським транспортом, заздалегідь перевірте місцеві правила, щоб побачити, як кожна служба забезпечує фізичне дистанціювання.

«Незалежно від того, зупиняєтесь ви в загальнодоступному готелі чи їдете на трансфері до аеропорту, обов'язково дотримуйтесь усіх вимог задля забезпечення безпеки та захисту інших, включаючи використання двох масок та якнайшвидше щеплення», – пояснює Мелані Ліберман.

Уникайте великих скупчень людей

Дотримання фізичної дистанції є ключовим фактором захисту як себе, так і інших.

П'ятдесят відсотків опитаних мандрівників заявили, що вважають важливими правила фізичного дистанціювання.

Організація екскурсійних заходів поза піковими годинами – один із способів уникнути натовпу. Екскурсії на свіжому повітрі також представляють менший ризик, тож подумайте про поїздки в такі місця, як пляжі та національні парки.

Придбання туристичної страховки

Страхування подорожей завжди мало велике значення для відпустки, але цього року воно набуло особливої важливості. Страховку зазвичай пропонують співробітники авіакомпанії, коли ви бронюєте рейс, або ви можете порівняти варіанти страхування подорожей в Інтернеті.

Скасування бронювання з будь-яких причин часто коштує немалих грошей, але наявність такої можливості може заспокоїти вас у цей час невизначеності. Зараз багато авіакомпаній пропонують гнучке бронювання за додаткову плату.

«Для деяких мандрівників зростання витрат на першу літню відпустку з моменту початку пандемії COVID-19 коронавірусу може бути пов’язаним із забезпечення додаткового душевного спокою»,– каже Ліберман.

Якщо є така можливість, віддайте перевагу квиткам з гнучким тарифом, які ви у разі потреби зможете перебронювати.

Поміркуйте про те, чого ви насправді очікуєте від літнього відпочинку

Для багатьох людей це був важкий рік, і літня відпустка може стати вашою можливістю по-справжньому розслабитись. Подумайте, що вам дійсно потрібно від відпочинку.

Чи це мають бути веселі розваги і пригоди? Чи відпочинок та релаксація? Або й те, й інше?

Отримавши уявлення про те, що саме вам потрібне, ви можете спланувати діяльність, яка забезпечить вам оновлення душевних і фізичних сил.

Виберіть, що вам підходить, пам’ятаючи про необхідні заходи безпеки та рівень комфорту.

Бронюйте квитки й місця в готелі заздалегідь

Місця відпочинку під час літної відпустки часто обираються спонтанно, але, можливо, цього року буде розумним спланувати все заздалегідь.

Відвідування багатьох місць, включаючи національні парки, історичні пам’ятки тощо може потребувати попереднього бронювання.

Складіть список визначних пам’яток, які ви хочете відвідати, та з’ясуйте, чи існує у них система бронювання. Таким чином, коли ви приїдете туди, у вас не буде неприємних сюрпризів.

А якщо вас турбує безпека, телефонуйте наперед, щоб точно знати ситуацію.

Дізнайтесь заздалегідь, як організовані такі заходи профілактики у місцях, які ви збираєтесь відвідати.

Підготовка до відпустки – важливий момент

Куди б ви не поїхали, ви, мабуть, зіткнетесь з різними протоколами профілактики COVID-19.

Незалежно від того, чи це буде носіння маски для обличчя, чи дотримання фізичної дистанції, чи санітарна обробка рук, попередня підготовка може допомогти у тому, щоб ці заходи безпеки не марнували ваш час.

Подумайте про те, щоб заздалегідь організувати все необхідне. Запасіться додатковими масками для обличчя перед тим, як поїхати у відпустку, і візьміть із собою кілька флаконів із дезінфікуючим засобом.

Тримайте під рукою документацію про тести ПЛР, щеплення та хронічні захворювання (якщо вони у вас є). Такі папери слід зберігати в одній спеціальні теці, щоб мати зручний і швидкий доступ до них.

Хоча деякі країни, як-от Великобританія та Франція, пропонують застосунки до смартфонів для відстеження контактів COVID-19, ці додатки не вважаються ефективними та надійними, якщо їх не використовує більша частина населення країни. Тим не менше, не завадить вивчити такий додаток для країни, в яку ви плануєте поїхати, і завантажити його у свій смартфон.

Обов’язково перегляньте поточні вказівки щодо видів транспорту та напрямків, які прямують до пункту призначення.

Для додаткової готовності запишіть усі рекомендації та тримайте їх при собі під час відпустки.

Це може допомогти вам отримати додатковий душевний спокій і відчуття безпеки.

Основний зміст

  • Будьте напоготові і майте під рукою всі свої засоби безпеки.
  • Візьміть з собою папку з медичними документами, результатами ПЛР та підтвердженням факту вакцинації.
  • Завантажте додаток для відстеження контактів COVID-19 у тій країни, до якої ви плануєте подорож.

Джерело:

https://www.healthline.com/health/safe-travel-tips-for-a-healthy-happy-summer