Все про донорство крові

Все про донорство крові

У всьому світі люди щорічно здають понад 100 мільйонів одиниць крові. Зберігати кров можна лише протягом обмеженого часу, тому заохочення до планової здачі крові є ключовим.

Рішення людини стати донором крові може врятувати життя, а то й декілька, якщо кров розділена на її компоненти - еритроцити, тромбоцити та плазму - які можна використовувати окремо для пацієнтів із певними станами.

Проте донорство оповите багатьма міфами і про деякі з ним ми поговоримо.

1. Здаючи кров можна захворіти

Той, хто здоровий до здачі крові, згодом не стане менш здоровим. Хоча лікарі рекомендують людям відпочивати один день і пити рідину після забору крові, здоров’ю цих людей нічого не загрожує. Приблизно протягом 48 годин після здачі крові об’єм крові людини нормалізується - переважно через збільшення плазми, а протягом 4-8 тижнів організм замінить усі втрачені еритроцити.

2. Літні люди не можуть здавати кров

Це не правда. Наприклад, у США можуть здавати кров люди, які старші 16 років і важать понад 50 кілограмів. Проте, варто зазначити, що правила в деяких країнах відрізняються. Наприклад, у Сполученому Королівстві донори мають бути у віці 17–66 років. Однак люди, які раніше здавали кров, можуть продовжувати це робити до 70 років, а усі, хто старше 70 років, але здавав кров протягом останніх 2 років, також мають право на донорство.

3. Якщо хтось приймає ліки, він не може бути донором

Частково - це міф. Особи, які приймають певні ліки, включаючи антикоагулянти, антитромбоцитарні препарати та деякі інші препарати, не повинні здавати кров. Однак у більшості випадків приймання лікарських препаратів не означає, що хтось не може здати кров. Перед тим, як здавати кров, людина повинна поговорити з сімейним лікарем, щоб дізнатись, чи не впливають ці препарати. Так само важливо, що якщо лікар призначив ліки, люди не повинні припиняти їх приймати.

4. Здача крові займає багато часу

Хоча реєстрація та обробка можуть зайняти певний час, процедура здачі крові займає лише близько 8–10 хвилин.

5. Можна заразитися інфекцією

Це міф, тому що використовується стерильний інструмент. Усі голки - нові, стерильні та використовуються лише один раз, тому немає шансів підхопити інфекцію здаючи кров.

6. Від донорської крові можна заразитися інфекцією

Ще одним міфом є інформація про те, що існує високий ризик зараження, отримуючи донорську кров. Це практично не можливо, оскільки кров ретельно перевіряється на наявність ряду вірусів та бактерій. Наприклад, ймовірність зараження гепатитом С від переливання крові оцінюється приблизно 1 на 100 мільйонів».

7. Здавати кров боляче

Знову ж таки, це частковий міф, оскільки при введенні голки відчувається певний біль, але він відносно легкий і короткочасний. Як тільки голка зафіксується, біль зникає. Також після здачі крові може виникнути певний біль у місці введення голки. У декого можуть з’явитися синці синці, але вони минають протягом декількох днів.

8. Можна здавати кров лише раз на рік

Це не правда. Після поповнення клітин крові, що триває до 8 тижнів, можна безпечно здавати кров знову.

9. Люди, які мають татуювання або пірсинг, не можуть бути донорами

Це також міф. За даними Американського Червоного Хреста, людина може бути донором через 3 місяці після нанесення татуювання або пірсингу.

10. Донором не може бути людина із високим рівнем холестерину

Це неправда-ні високий рівень холестерину в крові, ні препарати, що знижують рівень холестерину, не є проти показом до донорства.

Джерело:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/medical-myths-all-about-blood-donation#13.-Enough-people-already-donate-blood