Розповсюджені міфи про похмілля

Розповсюджені міфи про похмілля

Існує багато різноманітних міфів про похмілля. Мабуть їх так само багато, як і самих алкогольних напоїв. Проте, існують ті, які є найрозповсюденішими і мова про які піде далі.

МІФ1: Похмілля – це не проблема

ФАКТ: Насправді вживання алкоголю порушує роботу центральної нервової системи. Він впливає на хімічні речовини мозку, що призводить до головного болю, запаморочення та нудоти, і викликає блювоту, що призводить до зневодненення.

МІФ2: Похмілля – не залежить від статі

ФАКТ: Якщо чоловік і жінка п’ють однакову кількість алкоголю, жінка, швидше відчує його наслідки. Це пов’язано з тим, що в організмі чоловіків більший відсоток води, що допомагає розбавити алкоголь, який вони вживають. Тому, коли жінки п’ють однакову кількість алкоголю із чоловіками, у них в крові накопичується більше алкоголю.

МІФ 3 Похмілля буває тільки у алкозалежних

ФАКТ: Насправді, щоб зранку відчути усі симптоми похмілля не завжди потрібно напиватися. Навіть незначна кількість алкоголю може викликати головний біль та інші симптоми похмілля у деяких людей. Стакан води або безалкогольного напою між кожним келихом пивом або міцного напою може допомогти зберегти гідратацію та зменшити загальну кількість випитого алкоголю.

МІФ 4: Вино – не викликає похмілля

ФАКТ: Червоне вино містить дубильні речовини, сполуки, які, як відомо, викликають головний біль у деяких людей. Також більш сильне похмілля здатні викликати солодові напої, наприклад, віскі. Менше шансів отримати головний біль вранці можна, якщо вживати пиво та прозорі спиртні напої, такі як горілка та джин.

МІФ 5: Порядок напоїв має значення

ФАКТ: Найбільше значення має кількість випитого алкоголю (а не порядок напоїв). Стандартні напої - келих пива, келих вина або "шот" спиртного - містять приблизно однакову кількість алкоголю. Не дозволяйте вести себе в оману розміром келиху.

МІФ 6: Їжте перед сном

ФАКТ: Неправда за двома пунктами. По-перше, їжа перед сном (після того, як ви вже п’яні) не допомагає. Їжа має бути у вашому шлунку до вживання алкоголю, щоб мати якийсь вплив. По-друге, хоча будь-яка їжа може сповільнити сп’яніння, жирна їжа робить це найкраще. Тож краще з’їсти стек аби уникнути похмілля. А перед сном краще пити вводу, щоб боротися з зневодненням.

МІФ 7: Знеболююче перед сном допоможе уникнути головного болю

ФАКТ: Пік дії знеболюючих препаратів, що відпускаються без рецепта, досягається приблизно через чотирьох годин, тому доза перед сном не допоможе від ранкового головного болю. Кращий план - прийняти таблетки одразу після пробудження. Не слід приймати ацетамінофен після вживання алкоголю, оскільки така комбінація може пошкодити печінку.

МІФ 8: Алкоголь допомагає добре спати

ФАКТ: Якраз навпаки. Хоча алкогольний коктейль може допомогти швидше заснути, занадто велика кількість алкоголю погіршує якість сну, особливо у другій половині ночі, коли може виникнути похмілля.

МІФ 9: Кава - це ліки

ФАКТ: кофеїн може звузити кровоносні судини і погіршити похмілля. Після ночі сп’яніння краще випити води, щоб протистояти зневодненню та замістити втрачені електроліти, особливо якщо є нудота.

МІФ 10: Ліки на травах можуть допомогти

ФАКТ: Британські дослідники переглянули дослідження таблеток від похмілля, таких як дріжджі та екстракт артишоку. Вони не знайшли переконливих доказів того, що вони працюють. Інша британська команда виявила, що добавка, виготовлена з кактуса опунції, може зменшити нудоту і сухість у роті від похмілля, але не зменшити головний біль.