Неприємний запах з рота: 10 поширених причин докучливої проблеми

Неприємний запах з рота: 10 поширених причин докучливої проблеми

Людина, яка не усвідомлює того факту, що в неї неприємно пахне з рота, може мимоволі опинитись у соціальній ізоляції, у неї можуть виникнути проблеми у спілкуванні с колегами по роботі, до того ж «пахучий» подих аж ніяк не сприяє щасливому особистому життю.

Але й усвідомлення цієї проблеми, якщо боротьба з неприємним запахом з рота виявиться марною, навряд чи полегшить психологічний стан: людина може відчувати страх перед спілкуванням з іншими, страждати від комплексу меншовартості, і зрештою опиниться в самоізоляції. Причини неприємного запаху з рота є різноманітними, і варто знати про найпоширеніші з них.

1. Товариська вечірка

Дівчача вечірка або хлопчачі «посиденьки» з пивом можуть мати більш неприємні наслідки, ніж похмілля. Незважаючи на те, що алкогольні напої є рідиною, вони насправді можуть викликати сухість слизової оболонки рота, що стимулює бактерії, які викликають галітоз – медичний термін для неприємного запаху з рота. Напої з кофеїном, гостра їжа та сигарети теж можуть викликати неприємний запах з рота. Сухість у роті через недостатнє виділення слини під час сну також пояснює специфічний, дуже неприємний «ранковий подих».

2. Наліт на язиці

Бактерії на язиці є основною причиною неприємного запаху з рота. Варто щодня (особливо зранку) під час умивання чистити язик за допомогою зубної щітки або спеціального скребка для язика. Уникайте крихких пластикових скребачок, які можуть зламатися, а також металевих, які можуть бути надто гострими.

3. Дієта з низьким вмістом вуглеводів

Коли ви виключаєте з раціону вуглеводи і збільшуєте кількість споживаного білка, ваше тіло починає спалювати жир для отримання енергії. Під час цього процесу утворюються сполуки, які називаються кетонами. Кетони викликають неприємний запах з рота. У цьому випадку навіть найретельніша гігієна ротової порожнини проблему не вирішить, оскільки стан зубів і ясен не є першопричиною неприємного запаху. Найкраще «замаскувати» подих жувальною гумкою без цукру.

4. Застуда

На додаток до загального погіршення самопочуття і інших симптомів, інфекції дихальних шляхів, такі як застуда та бронхіт, також можуть викликати неприємний запах з рота. Це пояснюється тим, що бактерії, які викликають запах, люблять харчуватися слизом, що виділяється. А якщо у вас закладений ніс, ви, швидше за все, почнете дихати ротом, що може пересушити слизову оболонку і призвести до відповідних неприємних наслідків.

5. Виразка шлунку

Сама виразка може й не бути надто великою проблемою. Але мікроорганізми виду Helicobacter pylori (тип бактерій, що викликає виразку) також можуть стати причиною сильного неприємного запаху з рота. Такого висновку, наприклад, дійшли автори дослідження, опублікованим нещодавно в Journal of Medical Microbiology. Лікування виразки може допомогти позбутися від сморідного подиху. Лікар сімейної медицини призначить спеціальне дослідження на наявність виразки шлунку або дванадцятипалої кишки і у разі виявлення H. pylori призначить відповідне лікування.

6. Лікарські засоби

Більше 400 препаратів, що відпускаються за рецептом і без рецепта, включаючи антидепресанти та поширені засоби від алергії, можуть пригнічувати виділення слини і викликати сухість у роті. Слина допомагає вимивати дрібні залишки їжі та бактерії, запобігаючи неприємному запаху з рота. Варто зазначити, що зміна ліків не завжди забезпечує зникнення неприємного запаху, тому Американська стоматологічна асоціація рекомендує уникати зневоднення організму і жувати жуйку без цукру, щоб порожнина рота залишалася вологою. Також можуть допомогти спеціальні ополіскувачі для порожнини рота.

7. Пробки в мигдаликах

Ці маленькі білі скупчення, що складаються із затверділих бактерій, частинок їжі, мертвих клітин і слизу, локалізуються в складках піднебінних мигдаликів і задній частині язика. Вони зазвичай нешкідливі, за винятком запаху. Вони часто зникають самі по собі, але іноді ви можете прискорити процес за допомогою полоскання горла солоною водою. У разі більш серйозної проблеми з пробками в піднебінних мигдаликах (виникнення гнійних пробок) треба обов’язково звернутись до лікаря.

8. Сушені фрукти

У сухофруктах дуже багато цукру, і бактерії, що викликають запах, люблять харчуватися цим продуктом. Порція у 60 г родзинок містить 21 грам цукру; а 60 г кураги має 17 грамів цукру. Це все одно що з’їсти 4-5 чайних ложок чистого цукру. Крім того, сухофрукти липкі, тому вони можуть прилипати до зубів та затримуватись між ними. Після «підбадьорення» себе порцією смачних і поживних сухофруктів треба обов’язково почистити зуби ниткою і щіткою з зубною пастою.

9. Кислотний рефлюкс або печія

Це два симптоми ГЕРХ (гастроезофагеальна рефлюксна хвороба), поширеного розладу травлення. Неприємний запах з рота може бути пов’язаний із відрижкою неперетравленою їжею. Якщо у вас часто виникає печія, треба обов’язково звернутися до лікаря.

10. Пошкодження зубів і пломб

Тріщини в зубах і зубних пломбах можуть затримувати частинки їжі і тим самим сприяти розмноженню бактерій, що призводить до карієсу, захворювань ясен і неприємного запаху з рота. Аналогічні проблеми можуть викликати неправильно підігнані зубні протези. Цьому можна запобігти, якщо регулярно відвідувати стоматолога.

Джерело:

https://www.webmd.com/oral-health/ss/slideshow-bad-breath-causes