Міжнародний обмін досвідом у галузі реабілітології: доктор з США Фархад Остоварі прочитав лекцію для українських лікарів

Міжнародний обмін досвідом у галузі реабілітології: доктор з США Фархад Остоварі прочитав лекцію для українських лікарів

16 серпня у бізнес-просторі Creative States, що розташований на території колишнього заводу “Арсенал”, відбулася лекція-тренінг для українських фізичних терапевтів та реабілітологів від лікаря-реабілітолога з США з 14-річним досвідом роботи — Фархада Остоварі.

Доктор Остоварі прибув до Києва на запрошення благодійного фонду Future For Ukraine, оскільки він є клінічним директором програми догляду за пацієнтами з ампутаціями та після протезування у Medical Center Orthotics and Prosthetics (MCOP), де проходять протезування та реабілітацію наші захисники у межах проєкту фонду “Протезування українських військових 2023”.

Клініка MCOP, з якою співпрацює фонд, є офіційним партнером Міністерства оборони Сполучених Штатів Америки та здійснює протезування будь-якого рівня складності для військових, постраждалих у війнах в Афганістані та Іраку, вже понад 17 років.

Візити фахівців такого рівня дуже важливі для практики наших лікарів, адже за понад півтора року війни в Україні значно зросла кількість людей, зокрема військових, які потребують фізичної терапії та реабілітації внаслідок отриманих поранень, після хірургічного втручання, протезування тощо. Для українських лікарів це абсолютно новий досвід і вони потребують експертної допомоги від висококваліфікованих міжнародних спеціалістів у галузі реабілітології.

Захід відкривала Олена Ніколаєнко, Голова Ради FFU США та Польща, волонтерка-кураторка зі стратегії та розвитку FFU Україна.

Дуже радію, що сьогодні ми маємо таку нагоду організувати для наших лікарів зустріч заради обміну міжнародним досвідом і таким чином зробити внесок у розвиток реабілітаційної галузі в Україні. Ми розуміємо, що потреби наших військових не обмежуються лінією фронту. Дуже багато захисників повертаються з війни скаліченими, а якісна реабілітація — це той місток, який допомагає їм повернутися до активного життя!

Саме тому, нашим фондом була започаткована програма протезування та реабілітації для українських військових, у межах якої вже 10 захисників отримали високотехнологічні протези та пройшли програму адаптації у провідних клініках за кордоном. Вдячна доктору Остоварі та клініці MCOP за на підтримку проєкту! Сподіваюся, що сьогоднішня лекція буде максимально корисною для кожного з вас, а засвоєна інформація допоможе покращити якість надання медичних послуг нашим захисникам!” — зазначила Олена Ніколаєнко у вітальному слові.

На лекції були присутні фахівці Територіального медичного об'єднання МВС України, Головного медичного центру МВС України, Головного військового-медичного центру Державної прикордонної служби України, Масажно-волонтерського центру реабілітації воїнів ЗСУ та санаторію “Перемога”.

Доктор Остоварі розповів про явище геміпарезу — часткового паралічу внаслідок ураження головного чи спинного мозку, яке часто трапляється у військових після важких поранень. На прикладі успішних кейсів своїх пацієнтів доктор Остоварі поділився схемою лікування та реабілітації за протоколом у клініках США, яка включає вправи на зміцнення м'язового корсета, кінезотерапію, електростимуляцію та роботу з мімічними змінами на обличчі в результаті паралічу, а також надав ефективний комплекс занять з фізіотерапевтом.

Ще однією важливою темою лекторію стала інформація про системи підтримки та інтеграції пацієнтів у реабілітаційний процес.

Нагадаємо, що доктор Фархад Остоварі безпосередньо працює і з нашими захисниками, які проходять реабілітацію після протезування у клініці у MCOP в США у межах благодійного проєкту “Протезування українських військових 2023”, заснованого фондом FFU за підтримки мецената Вадима Столара.

Сьогодні було зроблено ще один внесок у розвиток реабілітаційної галузі в Україні. За це вдячний нашим друзям з MCOP, які вже понад рік допомагають нашим захисникам отримувати протези та повертають їх до активного життя! Вдячний доктору Остоварі за візит та неоціненний досвід!

Низький уклін лікарям Головного медичного центру МВС України, Центрального клінічного госпіталю, Головного військового клінічного госпіталю та інших медичних закладів країни, що рятують життя наших захисників! Робимо все можливе, аби допомогти їм у цьому!” — зазначив Вадим Столар у своєму дописі на Facebook.

Організатори заходу сподіваються, що міжнародний досвід, яким поділився доктор Остоварі, допоможе українським лікарням та військовим госпіталям підвищити рівень проведення реабілітаційного лікування, а відтак — надання необхідної медичної допомоги ще більшій кількості українців, які постраждали від війни!

Лекція була максимально насичена практичною інформацією, без зайвих урочистих слів, аби усі присутні змогли отримати максимум знань від леткорію. Проте завершився захід на емоційній ноті з теплими словами підтримки від доктора Остоварі: “Для мене приїзд в Україну дуже символічний, адже державність Сполучених Штатів Америки базується на цінностях свободи та демократії. Я захоплююсь боротьбою українського народу за власну незалежність та не можу стояти осторонь! Мій досвід, яким я поділився сьогодні з українськими лікарями, це невеличкий, але важливий внесок у допомогу Україні у ці складні часи”.

Ви також можете допомогти нашим захисника, які зараз очікують на протезування за кордоном та долучитися до підтримки благодійного кейсу за посиланням.