Погіршення симптомів артриту у нічний час: причини та методи лікування

Погіршення симптомів артриту у нічний час: причини та методи лікування

Багато людей, що страждають на артрит, помічають, що симптоми їхнього захворювання посилюються вночі. Коли відбуваються такі нічні загострення артриту, сон хворих погіршується, вранці вони почуваються виснаженими, що потенційно сприяє посиленню денного болю або втомі.

Загалом посилення вночі є характерним для багатьох видів болю. Дослідження 2020 року показало, що пошуки в Інтернеті інформації про лікування болю досягають свого піку між 23:00 та 4:00 ранку.

Лікарі все ще не повністю розуміють, чому біль при артриті часто посилюється вночі; серед можливих причин зазвичай називають зміни рівня гормонів і цитокінів, що є білками, які регулюють взаємодію клітин в організмі. Окрім цього, посиленню болю вночі може сприяти зменшення або припинення дії лікарських засобів від артриту, які хворі приймають вранці або вдень.

Так чому ж симптоми артриту посилюються вночі

Дослідники мають кілька теорій, щоб пояснити, чому багато людей з артритом відчувають сильний біль саме вночі.

Одна з теорій полягає в тому, що у виникненні цього явища може грати роль циркадний ритм організму. У людей з ревматоїдним артритом (РА) організм вночі виділяє менше протизапальної сполуки кортизолу, що призводить до посилення болю, пов’язаного із запаленням.

Інші процеси також можуть посилювати біль при РА, включаючи нічне вивільнення прозапальних цитокінів, збільшення кількості клітин, що мігрують до запаленої тканини, та зміни імунної відповіді організму.

Крім того, вночі організм виділяє більш високі рівні мелатоніну та пролактину, що може спричинити збільшення рівня запальних цитокінів.

Запалення та біль у людини при артриті також можуть посилюватися у таких випадках:

  • хворий вже відчуває біль, коли лягає спати;
  • матрац або подушка тисне на суглоби і стимулює больові відчуття, викликані артритом;
  • у хворого є інші фактори ризику безсоння, як-от високий рівень стресу або вживання кофеїну перед сном.

Як артрит порушує сон

Багато досліджень показують зв'язок між артритом і дефіцитом сну. Люди з артритом можуть мати проблеми з засипанням і порушення сну. Такі пацієнти також часто повідомляють про низьку якість сну через біль, викликаний артритом.

Дослідження 2021 року, в якому брали участь 133 людини з артритом та 76 учасників з контрольної групи, які на артрит не страждали, показало, що про погану якість сну повідомляли 54,1% людей з артритом. Найбільш частими проблемами у цій групі були наступні:

  • більші труднощі з засипанням;
  • коротший період сну;
  • погана якість сну;
  • зростання кількості денних проблем, пов'язаних з поганою якістю сну.

До подібного висновку прийшли й автори дослідження 2018 року. Дослідники порівняли дані 178 людей з артритом – 120 з РА та 58 з остеоартритом (ОА) – з даними 51 людини без артриту. Рівень безсоння був порівнянним між ОА та контрольною групами – на рівні 32% та 33% відповідно. Однак безсоння було значно більш поширеним серед учасників з групи РА – воно спостерігалося у 71% пацієнтів.

Обидва дослідження також виявили зв'язок між артритом та психічним здоров'ям. Люди з артритом частіше повідомляли про проблеми у шлюбі та відчували депресію, що свідчить про те, що безсоння може бути реакцією не тільки на артрит, а й на стрес.

Зв’язок між болем при артриті та сном є обопільним. Наприклад, артрит може погіршити сон, але водночас недосипання може посилити біль при артриті. Дослідження 2018 року показало, що біль посилюється в міру погіршення сну. Крім того, у процесі дослідження 2017 року було виявлено, що люди з ОА колінного суглоба, які мали неякісний сон, частіше думали про свій біль.

Поради щодо поліпшення сну при артриті

Оскільки безсоння може погіршити біль, важливо, щоб люди з артритом вживали заходів для поліпшення свого сну, а також для лікування болю.

Практикування кращої гігієну сну

Часті перевертання у ліжку вночі, коли неможливо заснути, можуть викликати фіксацію людини на своєму болю.

Дотримання гігієни сну допоможе людині заснути швидше і спати довше. Пацієнтам з артритом і порушеннями сну можна порадити наступне:

  • лягати спати щовечора в один і той же час і встановити певний «ритуал» перед сном, наприклад, приймати ванну, медитувати або виконувати іншу заспокійливу діяльність;
  • уникати сну вдень;
  • виконувати протягом дня вправи для полегшення симптомів артриту та підтримки здоров’я; водночас слід уникати фізичних вправ за 4 години до сну;
  • уникати вживання стимуляторів, таких як кофеїн і нікотин, особливо вдень і ввечері;
  • утримуватися від вживання алкоголю або пити його лише в дуже помірних кількостях;
  • розробляти стратегії управління денним стресом, щоб запобігти виникненню негативних думок, які здатні погіршити засипання або стати тригером болю в суглобах;
  • дотримуватись правила збалансованого харчування за кілька годин до сну або споживати невелику кількість їжі безпосередньо перед сном, якщо нічний голод є проблемою;
  • використовувати ліжко тільки для сну, а не для телеперегляду чи виконання роботи;
  • підтримувати у спальні прохолоду та забезпечити для сну темряву – наприклад, за допомогою щільних штор;
  • придбати зручний, підтримуючий матрац та якісні подушки;
  • спробувати інше розташування подушки, щоб полегшити біль у суглобах, наприклад, покласти подушку між колінами або під стегнами.

Якщо людина не може довго заснути варто не лежати у ліжку, а встати і трохи посидіти – можна випити гарячого молока або неміцного чаю з медом. Це допоможе зберегти міцний психологічний зв’язок між ліжком і сном.

Розроблення стратегії боротьби з артритом

Пацієнту також треба тісно співпрацювати з лікарем заради того, щоб розробити план лікування болю при артриті.

По змозі важливо уникати лягати спати з болем. Лікар може порекомендувати відповідні знеболюючі ліки для запобігання болю перед сном, а саме:

  • нічні ліки від артриту;
  • препарати, які діють протягом 24 годин;
  • прийом вечірньої дози знеболюючого.

Також може бути корисним виявлення та лікування тригерів артриту. Пацієнт може спробувати вести журнал болю та сну, щоб визначити ті дії, які погіршують сон або біль, та намагатися уникати їх.

Психотерапія як варіант позбавлення від нічного болю при артриті

Відчуття болю, що виникає кожну ніч, може вплинути на емоційне самопочуття людини і викликати у неї ще більший біль. Дослідження, проведене у 2017 році з участю людей з ОА колінного суглоба, виявило, що люди з проблемами сну, як правило, схильні до катастрофізації болю і надмірної концентрації уваги на ньому – це зі свого боку посилює біль і погіршує безсоння.

Терапія може допомогти людині краще впоратися зі своїм болем і ефективно долати стреси вдень, які погіршують сон у нічний час. Когнітивно-поведінкова терапія безсоння (КПТ-Б) – це науково обґрунтоване втручання, яке допомагає людині освоїти нові навички для поліпшення сну.

Висновки

Нічний біль при артриті – поширене явище. Проте наявність артриту не означає, що людині доведеться жити з хронічним недосипанням. Правильне поєднання ліків, правил гігієни сну та коригування способу життя може допомогти хворому спати краще і довше.

Люди з артритом повинні знати, що хоча біль може погіршити сон, сон низької якості також може посилювати біль та стрес. Це може створити порочне коло – у такому разі, щоб розірвати його, одного препарату від артриту може бути недостатньо.

Найкращий шлях до значного полегшення – це лікування як безсоння, так і артриту. Пацієнт разом зі своїм лікарем може створити план лікування, який забезпечить виконання цих двох умов.

Джерело:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/arthritis-symptoms-worse-at-night