Учені допускають можливість створення вакцини проти ревматоїдного артриту

Учені допускають можливість створення вакцини проти ревматоїдного артриту

РА є виснажливим хронічним захворюванням, яке вражає суглоби в організмі. Захворювання може викликати біль і зменшувати здатність людей до нормального функціонування. Хоча існують препарати, що забезпечують значне зменшення симптомів, наразі повністю вилікуватися від РА поки що неможливо.

Нове дослідження, результати якого були нещодавно опубліковані у науковому виданні Proceedings of the National Academy of Sciences, повідомляє, що існує потенційна можливість створення вакцини, яка допоможе запобігти РА. У процесі дослідження його автори вивчали специфічний білок та його вплив на розвиток артриту у щурів.

Що таке РА?

Артрит відноситься до запалення суглобів. Термін охоплює широкий клас розладів, які впливають на суглоби.

РА є аутоімунним захворюванням; це означає, що організм помилково атакує власні тканини. Така атака викликає запалення в суглобах і їхнє пошкодження і може призвести до хронічного болю.

За даними Фонду артриту (AF), біль у суглобах, набряк або скутість зазвичай тривають протягом 6 тижнів або довше. РА спочатку вражає дрібні суглоби тіла, такі як кістки зап’ястя та кисті, і симптоми одночасно виникають в тих самих суглобах з обох боків тіла.

Оскільки ліків для повного позбавлення від РА поки що немає, лікування болю для людей з артритом має вирішальне значення.

У нещодавньому епізоді подкасту AF «Як жити з артритом» професійний терапевт Ребекка Гіллетт пояснювала, що «біль – це особистий досвід, на який впливає багато факторів […] Не існує універсального підходу до болю, підхожого для всіх пацієнтів, і одним із перших кроків є визначення унікальних проблем і тригерів».

Наразі люди з РА намагаються контролювати перебіг захворювання за допомогою ліків та інших стратегій. Наприклад, пацієнтам з артритом рекомендується залишатися активними, досягати помірної маси тіла і підтримувати її та вживати заходів для захисту своїх суглобів від травм.

Вакцина проти РА: перші дані

Автори нещодавнього дослідження зосередилися на конкретному білку – 14-3-3 зета, на визначенні його ролі в артриті.

Спочатку дослідники припустили, що цей білок сприяє розвитку артриту. Проте, врешті-решт вони виявили, що коли вони видалили цей білок на тваринній моделі РА, перебіг артриту ставав більш тяжким.

У інтерв’ю одному з наукових видань автор дослідження доктор Ріту Чакраварті (Ritu Chakravarti) пояснила, що цей білок діє як антиген, а це означає, що він запускає імунну систему.

Вчена повідомила: «У той момент, коли ми побачили, що це антиген, ми припустили, що це погано. У дослідників завжди є упередження щодо того, що антигени погані».

Учені досліджували розвиток артриту і зв’язок захворювання з білком 14-3-3 зета у щурів. Вони використовували генно-інженерних щурів, організми яких не виробляють 14-3-3 зета, і штучно викликали у них артрит.

У порівнянні з щурами, організми яких нормально виробляли 14-3-3 зета, ті тварини, у яких не вистачало цього білка, втрачали кістки та масу тіла і у них виникало тяжке запалення суглобів.

У піддослідних щурів було три фази розвитку артриту: період без симптомів, період із сильним запаленням суглобів та період, коли запалення почало зменшуватися.

Далі дослідники перевірили, чи допоможе введення антитіл до 14-3-3 зета після початку артриту зменшити симптоми захворювання. Вони виявили, що це лікування було неефективним.

Потім вчені перевірили, чи запобігатиме виникненню симптомів артриту імунізація щурів з допомогою 14-3-3 зета. Вони імунізували тварин через 1 добу після індукції артриту, у період безсимптомного розвитку. Дослідники також провели щурам ревакцинацію приблизно через 1 тиждень після того, як викликали артрит.

Учені виявили, що вакцинація білком 14-3-3 зета зменшувала запалення суглобів і тяжкість артриту. Уведення білка також допомагало зберегти міцність кісток.

Доктор Чакраварті була схвильована результатами дослідження, хоча спочатку і сама вона, і дослідники з її групи очікували отримати діаметрально протилежний результат. Учена повідомила під час інтерв’ю: «Наразі ліків від РА немає. І це, мабуть, одне з перших досліджень, яке показує, що існує потенційна можливість запобігання РА».

Що далі?

Це дослідження проводилося на щурах, і тому, для того щоб зробити остаточний висновок, вченим потрібно буде провести набагато більше досліджень. А втім, ця наукова робота, безумовно, є значним кроком уперед у пошуку кращих варіантів лікування хворих на РА.

Доктор Чакраварті визначила дві основні мети майбутніх досліджень. По-перше, сказала вона, «нам потрібно побачити, як цей механізм працює у пацієнтів з РА. Чи може ця вакцина насправді запобігти розвитку РА у людей?»

Другою важливою ціллю досліджень буде визначення того, як саме цей білок впливає на симптоми та розвиток артриту.

Доктор Чакраварті також сказала, що дослідники повинні зрозуміти, «як це працює. […] Нам справді потрібно розібратися в цьому явищі більш детально, тому що коли ми дізнаємося механізм його дії, то будемо знати, для попередження яких захворювань ми можемо використовувати цей метод. Чи можемо ми, наприклад, запобігти розсіяному склерозу, або чи будемо ми здатні запобігти будь-яким іншим захворюванням опорно-рухового апарату?»

Джерело:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/is-a-vaccine-for-rheumatoid-arthritis-possible