Трава череды инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна назва: Bidens tripartita ;

основні фізико-хімічні властивості: зібрана в фазу початку цвітіння і висушена трава причепи трироздільної; колір – зелений, бурувато-зелений або зеленувато-фіолетовий з бруднувато-жовтими включеннями, запах слабкий, смак гіркуватий, злегка в’яжучий;

склад: трава причепи – 100 г.

Форма випуску. Трава.

 

Фармакотерапевтична група. В’яжучі, обволікаючі та антацидні засоби.

Код АТС D11AX10**.

 

Фармакологічні властивості.

Біологічно активні речовини, що містяться в траві причепи (флавоноїди, конденсовані дубильні речовини і гіркі речовини, каротин, кумарини, аскорбінова кислота, пігменти, мікроелементи, полісахариди) нормалізують порушений обмін речовин, мають сечогінну, потогінну, протизапальну, протиалергічну, помірну бактерицидну дію, покращують травлення.

Показання для застосування. Застосовують у педіатричній практиці при діатезах. Внутрішньо застосовують як сечогінний засіб, як потогінний засіб при застудних захворюваннях. Зовнішньо застосовують як протизапальний засіб при захворюваннях шкіри (піодермія, псоріаз, екзема, ексудативний діатез, фурункульоз, гнійні захворювання шкіри), запальних захворюваннях жіночих статевих органів. В косметології застосовують при себорейних ураженнях шкіри голови, для лікування вугрового сипу.

 

Спосіб застосування та дози. 8 г (1 столова ложка) трави причепи кладуть в емальований посуд, заливають 200 мл (1 склянка) перевареної води, настоюють 15 хвилин, охолоджують 45 хвилин і проціджують. Сировину, що залишилася, віджимають, об’єм одержаного настою доводять перевареною водою до 200 мл. Внутрішньо дорослі приймають після їжі по 1 столовій ложці вранці та ввечері. Дітям препарат внутрішньо не призначають. Місцево одержаний настій застосовують у вигляді мікроклізм та ванночок, зовнішньо для дітей та дорослих – для промивання та примочок. Для прийняття загальної ванни 100 г трави причепи заливають 1 л перевареної води, настоюють 15 хвилин, охолоджують 45 хвилин і проціджують, для ванни беруть 1 л одержаного настою.

 

Побічна дія. Не виявлена.

 

Протипоказання. Підвищена індивідуальна чутливість.

Передозування. Не виявлено.

Особливості застосування. Відсутні.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Невідома.

 

Умови та термін зберігання. Зберігати у сухому місці, при температурі від 80С до 150С, приготовлений настій – при температурі від 80С до 150С не більше 2 діб.

 Термін зберігання – 3 роки.