Крапивы листья инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна назва: Urtica dioica;

основні фізико-хімічні властивості: кусочки листя різної форми; колір темно-зелений, черешків – зелений; запах слабкий; смак гіркуватий;

склад: листя кропиви.

Форма випуску. Листя.

 

Фармакотерапевтична група. Гемостатичні засоби рослинного походження.

Код АТС В02ВХ04.

 

Фармакологічні властивості. У листі кропиви дводомної (Urtica dioica L.) містяться дубильні та білкові речовини, мурашина кислота, глікозид уртицин, вітамін К та аскорбінова кислота, пантотенова кислота, каротиноїди, хлорофіл, ситостерин, гістамін, віолаксантин, солі заліза та віск.

Препарати кропиви збільшують швидкість згортання крові, нормалізують обмін ліпідів, стимулюють еритропоез, сприяють регенерації слизових оболонок органів шлунково-кишкового тракту, мають жовчогінну та протизапальну дію.

Показання для застосування. Препарати кропиви застосовують при легеневих, ниркових, маткових та кишкових кровотечах.

Спосіб застосування та дози. 10 г листя (2 столові ложки) кладуть в емальований посуд, заливають 200 мл (1 склянка) перевареної води кімнатної температури, закривають кришкою та нагрівають на киплячій водяній бані 15 хвилин, охолоджують при кімнатній температурі 45 хвилин, проціджують. Сировину, що залишилася, віджимають до процідженого настою. Об’єм настою доводять перевареною водою до початкового об’єму 200 мл.

Настій вживають внутрішньо за 15 – 20 хвилин до їжі, попередньо збовтуючи.

Дорослим і підліткам призначають по 1/3 – 1/2 склянки настою 3 - 5 разів на день, дітям 1 - 12 років, залежно від віку, - від 2 чайних ложок до 1/4 склянки 3 – 4 рази на день.

Тривалість курсу лікування визначають індивідуально для кожного пацієнта з урахуванням характеру, ступеня тяжкості та особливостей перебігу захворювання, стабільності досягнутого терапевтичного ефекту і переносимості препарату.

 

Побічна дія. При індивідуальній підвищеній чутливості до препарату можливий розвиток алергічних реакцій (висипи, свербіж, гіперемія та набрякання шкіри).

Протипоказання. Препарат протипоказаний при індивідуальній непереносимості біологічно активних речовин, що містяться в лікарській рослинній сировині.

 

Передозування. Повідомлень щодо передозування препарату не надходило.

 

Особливості застосування. Перед вживанням настій рекомендується збовтувати.

Застосування препарату в періоди вагітності та лактації.

Питання щодо призначення препаратів кропиві вагітним жінкам і матерям-годувальницям доцільно вирішувати з урахуванням співвідношення необхідності лікування для жінки та потенційної небезпечності препарату для дитини.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Взаємодія препарату з іншими лікарськими засобами невідома.

Умови та термін зберігання. Листя кропиви зберігають у сухому, захищеному від світла місці при температурі від 15°С до 25°С . Термін придатності – 2 роки.

Не можна застосовувати препарат після дати, зазначеної на упаковці.

Приготовлений настій зберігають при температурі від 8°С до 15 °С не більше 2 діб.