Раствор натрия о-йодгиппурат, меченного йодом-131(20-200мбк) инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна назва: Sodium iodohippurate ( 131J);

основні фізико-хімічні властивості

гіпуран-131J - стерильний ізотонічний прозорий і безбарвний розчин, що містить орто-йодогіпурат, у молекулярній структурі якого частина молекул має радіоактивний йод-131І

склад: 1 мл натрію о-йодгіпурату, натрію йодид 131J; активністю 20,0 - 200,0 МБк.

допоміжні речовини: спирт бензиловий, натрію хлорид, вода для ін’єкцій

 

Форма випуску. Розчин для ін’єкцій

 

Фармакотерапевтична група.

Радіофармацевтичні засоби (РФП). Код АТС V09СХ02.

 

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Препарат містить карбонатний буферний розчин і бензиловий спирт як мікробний консервант; препарат накопичується в нирках, де він концентрується, а потім виділяється з міченим радіоактивним ізотопом 131J гіпуратом, не реабсорбується в канальцях, що дозволяє використовувати його в клінічних умовах для оцінки ниркового плазмотоку, уродинаміки.

Фармакокінетика.131J гіпурат (натрію йодгіпурат-131J) після внутрішньовенного введення виявляється в нирках дуже швидко - через 1-3 хвилини. Екскретується епітелієм проксимальних канальців. За нормальних умов ефективний період напіввиведення - близько 20 хв.

 

Показання для застосування.

Дослідження функціонального стану нирок, прохідності сечових шляхів, визначення ефективного ниркового плазмотоку.

 

Спосіб застосування та дози.

Розчин 131J гіпурату призначений для внутрішньовенного введенення. Рекомендована питома активність (доза) залежно від маси тіла і віку пацієнта 4,0-40,0 МБк/мл

 

Побічна дія. Побічні явища від діагностичних активностей не спостерігаються.

 

Протипоказання. Вагітність, період лактації.

 

Передозування.

У випадку застосування надмірної дози РФП поглинену дозу іонізуючого випромінення для пацієнта слід зменшити шляхом прискорення виведення радіонуклідов з організму. Ризик опромінення можна зменшити частим опорожненням сечового міхура.

 

Умови та термін зберігання.

Термін придатності при зберіганні розчину 131J гіпурату становить 20 діб від дати калібрування, що зазначена в спеціальному сертифікаті. Розчин 131J гіпурату необхідно зберігати у захищеному від світла місці при температурі 2-10 °С відповідно до правил радіаційної безпеки. Поставляється тільки в спеціалізовані медичні заклади, що мають дозвіл на роботу з РФП.