Раствор натрия фосфата меченного фосфором-32 для инъекций (37-1 110 Мбк) инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна назва: Sodium phosphate (32P);

основні фізико-хімічні властивості: безбарвна прозора рідина, стерильний ін’єкційний розчин pH – 6,0-7,0 з питомою активністю 74-370 МБк/мл або 370-1 110 МБк/мл, період напіврозпаду радіонукліду 32Р-14,3 доби, радіохімічна чистота-не нижче 99,0 %, радіонуклідна чистота-не нижче 99,5 %.

склад: 1 мл розчину містить натрію фосфату (32P) активністю 74-1 110 МБк/мл

допоміжні речовини: натрію фосфат, вода для ін’єкцій.

 

Форма випуску. Розчин для ін’єкцій.

 

Фармакотерапевтична група.

Терапевтичні радіофармацевтичні засоби. КОД АТС V10XX01.

 

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка.Після ін’єкції розчинний радіоактивний фосфат поглинається тканинами, що швидко розростаються . Радіонуклід 32P, присутній у натрію фосфаті (32P), вибірково концентрується у мітотично активних клітинах кісткового мозку і в губчастому і кортикальному шарах кістки.

Фармакокінетика.Лікування здійснюється шляхом радіаційного опромінення попередників клітин і кісткового мозку внаслідок накопичення 32P у кістках.

 

Показання для застосування.

Розчин 32P-фосфату натрію для ін’єкцій призначений для лікування істинної поліцитемії, тромбоцитемії, лейкемії та інших неопластичних гематологічних порушень. Іноді він застосовується як діагностичний засіб при пухлинах. 32P-фосфат натрію можна застосовувати як паліативний засіб лікування метастазів у кістки.

 

Спосіб застосування та дози. Основний спосіб введення розчину 32P-фосфату натрію- внутрішньовенний. Активність залежить від особливостей конкретної методики і може коливатися в межах : середня –370 МБк/мл, вища –1 110 МБк/мл.

 

Побічна дія. Лікування 32P-фосфатом натрію призводить до ризику розвитку лейкемії у 2-15% хворих протягом 10 років (подібно за хіміотерапії). 32P не слід застосовувати для лікування у тому випадку, коли кількість тромбоцитів нижче 15 000.

 

Протипоказання. Вагітність, період лактації. Обмеження - дитячий вік до 16 років.

 

Передозування. Завдяки короткому періоду напіврозпаду побічні наслідки при використанні навіть високих активностей 32P-ортофосфату натрію не спостерігаються.

 

Особливості застосування. З розчином 32P-фосфату натрію для ін’єкцій, як і з іншими радіоактивними лікарськими засобами, треба поводитись обережно і застосовувати запобіжні заходи, щоб звести до мінімуму радіоактивне опромінення медичного персоналу і пацієнта.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Не повідомлялося.

 

Умови та термін зберігання. Термін придатності становить 15 діб від дати калібрування, що зазначена в спеціальному сертифікаті, при кімнатній температурі (15-25 °С). Поставляється тільки в спеціалізовані медичні заклади, що мають дозвіл на роботу з радіотерапевтичними препаратами.