Вазосерк форт инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: betahistine; 2[2(метиламіно)етил] піридин;

основні фізико-хімічні властивості: білі, круглі таблетки з рискою з одного боку;

склад: 1 таблетка містить бетагістину дигідрохлориду 16 мг;

допоміжні речовини: маніт, целюлоза мікрокристалічна, тальк, кремнію діоксид колоїдний.

Форма випуску. Таблетки.

Фармакотерапевтична група. Засоби, що застосовують при вестибулярних порушеннях (запамороченнях). Бетагістин. Код АТС N07СА01.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Бетагістин є інгібітором діамінооксидази – ферменту, який інактивує гістамін. Стабілізуючи гістамін, що утворюється в організмі, бетагістин проявляє гістаміноподібну дію. Препарат ефективний при пероральному застосуванні. Він розширює прекапілярні сфінктери судин внутрішнього вуха, регулює кровообіг у вушному лабіринті, поліпшує мікроциркуляцію, зменшує ендолімфатичний тиск.

Фармакокінетика. Прийнятий усередину бетагістин повністю всмоктується в шлунково-кишковому тракті. Абсорбований бетагістин перетворюється у плазмі на два метаболіти, які досягають пікових рівнів у плазмі за 3 - 5 годин. Прийнятий бетагістин повністю екскретується з сечею у вигляді метаболітів упродовж 3 днів.

Показання для застосування. Лікування синдрому Меньєра, який характеризується наступними симптомами:

- запаморочення (що поєднується з нудотою і блюванням);

- втрата слуху (туговухість);

- дзвін у вухах.

Спосіб застосування та дози. Добова доза препарату – 24 - 48 мг. Препарат бажано приймати під час їжі. Рекомендована доза Вазосерку Форт, таблетки – 0,5 - 1 таблетка 3 рази на добу. Лікування тривале – від кількох тижнів до кількох місяців до досягнення вираженого клінічного ефекту.

Побічна дія.

Шкірні прояви: почервоніння, свербіж, висипи, кропив’янка.

Прояви з боку центральної нервової системи і психічні: головний біль, знервованість (рідко).

Очні прояви: печія в очах (рідко).

Шлунково-кишкові прояви: гастроінтестинальні скарги, нудота, блювання, печія, підвищена кислотність шлункового соку, діарея.

Інше: почервоніння обличчя.

Протипоказання. Протипоказаний для пацієнтів із феохромоцитомою, з попередніми реакціями гіперчутливості на будь-який компонент препарату.

Вазосерк Форт не повинен застосовуватись під час вагітності та у дітей через відсутність достатньої інформації.

Передозування. При передозуванні Вазосерку Форт можуть спостерігатись такі симптоми: головний біль, почервоніння обличчя, тахікардія, гіпотензія, бронхоспазм, набряк верхніх дихальних шляхів.

У випадку передозування крім промивання шлунка можна призначити антигістамінні препарати та симптоматичне лікування. При бронхоспазмі і серцево-судинній недостатності можливе призначення парентерально адреналіну, швидко діючих антигістамінних препаратів, кортизону та епінефрину.

 

Особливості застосування. З обережністю слід застосовувати у пацієнтів із бронхіальною астмою.

Хоча не встановлено кореляції між лікуванням Вазосерком Форт і рецидивом пептичної виразки, Вазосерк Форт слід з обережністю призначати пацієнтам із попереднім анамнезом пептичної виразки.

У дітей: призначати дітям не рекомендується через відсутність даних про надійність і ефективність препарату для цієї популяції пацієнтів.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Антагонізм між Вазосерком Форт і антигістамінами можливий, тому одночасне призначення призводить до послаблення їх дії.

 

Умови та термін зберігання. Зберігати при температурі не вище 30˚С. Захищати від вологи. Збepiгaти в нeдocтyпнoмy для дiтeй мicцi.

Термін придатності – 2 роки.