Хлорофилипт инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основнi фiзико-хiмiчні властивостi: прозора рідина зеленого кольору;

склад: 1 мл розчину містить хлорофіліпту екстракту густого у перерахуванні на 100% вміст сухої речовини 10 мг;

допоміжні речовини: етанол (96%).

Форма випуску. Розчин спиртовий.

Фармакотерапевтична група. Антисептичні та дезінфекційні засоби. Код АТС D08АХ10**.

Фармакологiчнi властивостi.

Факмакодинаміка. Хлорофіліпт має антибактеріальну дію щодо антибіотикостійких і антибіотикочутливих стафілококів. Має регулюючий вплив на імунологічні реакції шляхом стимуляції гуморального та фагоцитарного захисту організму, збільшує вміст кисню у тканинах, надає виражену детоксикуючу дію. При місцевому застосуванні Хлорофіліпт сприятливо впливає на біохімізм рани і стимулює регенерацію ушкоджених тканин. При експериментальному дослідженні Хлорофіліпту виявлений тропізм даного препарату до легеневої тканини та відсутність будь-якого канцерогенного, мутагенного, тератогенного та ембріотоксичного ефектів.

Фармакокінетика. Не досліджена.

Показання для застосування. Лікування захворювань, спричинених антибіотикостійкими штамами стафілококів; опікова хвороба, трофічні виразки і виразки кінцівок, що довго загоюються, у комплексному лікуванні післяопераційних, післяпологових та іншого походження септичних станів; при лікуванні стафілококових дисбіозів кишечнику і санації стафілококових носійств, ерозіях шийки матки.

Спосіб застосування та дози. Дорослим і дітям віком від 12 років препарат призначають внутрішньо, місцево, у клізмах.

Внутрішньо Хлорофіліпт застосовують при носійстві стафілококів у кишечнику та для профілактики післяопераційних ускладнень. Дорослі приймають по 5 мл 1% спиртового розчину, розведеного 30 мл води 3 рази на добу за 40 хв до прийому їжі.

При носійстві стафілококів у кишечнику Хлорофіліпт призначають також у клізмі (по 20 мл 1% розчину розводять у 1 л води – це доза для однієї клізми). Процедуру проводять 1 раз на добу. Клізму з препаратом ставлять через кожні два дні.

Курс лікування становить 10 процедур.

Для місцевого застосування (лікування опіків і трофічних виразок) 1% розчин розводять у співвідношенні 1: 5 0,25% розчином новокаїну. При лікуванні ерозії шийки матки попередньо осушують тампоном усі складки слизової оболонки піхви і піхвової частини шийки матки і змазують 1% розчином Хлорофіліпту канал шийки матки. Для спринцювання піхви 15 мл 1% спиртового розчину розводять в 1 л води.

Тривалість курсу лікування залежить від перебігу захворювання та визначається лікарем індивідуально.

Побічна дія. Можливі алергічні реакції (набряклість губ, слизової оболонки рота).

Протипоказання. Підвищена чутливість до препарату. Вагітність і лактація. Дитячий вік до 12 років.

Передозування. Випадки передозування не описані.

Особливості застосування. До лікування визначають чутливість хворого до Хлорофіліпту, для чого хворий випиває 25 крапель препарату, розчиненого в 1 столовій ложці води. При відсутності через 6-8 годин ознак алергічної реакції (набряклість губ, слизової оболонки носа, зіва) та інших алергічних проявів препарат можна застосовувати.

Досвід застосування у дітей відсутній.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Поки що невідома.

Слід враховувати, що за наявності в рані залишків перекису водню Хлорофіліпт випадає в осад. Тому після промивання рани перекисом водню залишки його повинні бути вилучені стерильним ізотонічним розчином натрію хлориду.

Умови та термін зберігання. Зберігати в недоступному для дітей, захищеному від світла місці при температурі від 15°С до 25°С. Термін придатності – 2 роки.