Гровит инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: прозора коричнево-жовта рідина;

склад: 1 дозатор (0,6 мл рідини) містить:

вітаміну А (ретинола пальмітат ВР)

3000 МО;

вітаміну Е (альфа-токоферолу ацетат ВР)

5 мг;

вітаміну В1 (тіаміну мононітрат ВР)

2 мг;

рибофлавіну натрію фосфат, еквівалентно рибофлавіну – вітаміну В2 ВР)

1 мг;

вітаміну В6 (піридоксину гідрохлорид ВР)

1 мг;

вітаміну С (аскорбінова кислота ВР)

40 мг;

нікотинаміду, ВР

10 мг;

декспантенолу, ВР

3 мг;

вітаміну D3 (холекальциферол ВР)

400 МО;

допоміжні речовини: натрію гідроксид, пропіленгліколь, гліцерин, полісорбат 80, пропілгалат, бутилгідроксіанізол (Е 320), ароматизатор малиновий, ароматизатор абрикосовий, ароматизатор ананасовий, ароматизатор карамельний, ароматизатор масло скотч, динатрію едитат, тіомочевина.

Форма випуску. Краплі для перорального застосування.

Фармакотерапевтична група. Полівітамінний комплекс без добавок.

Код АТС А11ВА.

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Полівітамінний препарат. Фармакологічні властивості препарату зумовлені біологічними ефектами вітамінів, що входять до його складу. Жиророзчинний вітамін А чинить різноманітний вплив на життєдіяльність організму, підтримуючи нормальний стан шкіри та слизових оболонок (зокрема, активує процеси загоєння ран), відіграє роль у процесах фоторецепції, сприяючи адаптації людини до темряви. Вітамін Е має активну антиоксидантну, імуномодулюючу та радіопротекторну дії, а також виявляє судинно-протекторні властивості: нормалізує тонус та проникність судинної стінки. Вітамін D3 відіграє особливо важливу роль у регуляції мінерального обміну в організмі, зокрема, в забезпеченні нормального дозрівання кісткової тканини. Вітамін С бере участь у регулюванні окисно-відновних процесів, обміну вуглеводів та утворенні гормонів, регенерації тканин, регуляції проникності капілярів і згортання крові тощо. Вітаміни групи В - беруть участь в усіх видах обміну, забезпечуючи нормальну функціональну діяльність нервової, серцево-судинної, травної та видільної систем, процесів кровотворення тощо.

Показання для застосування. Лікування вітамінної недостатності та симптомів гіповітамінозу у доношених чи недоношених дітей із перших днів життя. Лікування рахіту, астенічних станів, в комплексному лікуванні застудних, інфекційних захворювань.

Спосіб застосування та дози. Новонародженим призначають спочатку в дозі 0,3 мл, що складає половину об’єму крапельного дозатора, який додається до упаковки, 1 раз на добу під час або після їди. Дітям, старше 1 року призначають по 0,6 мл 1 раз на добу, старше 3 років – по 0,6 мл (повний об’єм крапельного дозатора) 2 рази на добу. Препарат можна приймати з ложечки або додавати до молока, молочної суміші, каш, супів, десертів, соків та іншої рідкої їжі для дітей. Тривалість курсу лікування вітамінної недостатності визначається залежно від тяжкості гіповітамінозу.

Побічна дія. При підвищеній чутливості до компонентів препарату можливі алергічні реакції у вигляді свербіж шкіри, висипання на шкірі, кропивниці.

Протипоказання. Підвищена чутливість до компонентів препарату, гіпервітаміноз А та D.

Передозування. При перевищенні терапевтичної дози можливі нудота, блювання.

Терапія симптоматична.

Особливості застосування. При застосуванні Гровіту, як і інших полівітамінних препаратів, необхідна повноцінна білкова дієта, що сприяє їхньому кращому засвоєнню й обміну.

Можливе забарвлення сечі в жовтий колір, що є цілком безпечним фактором і обумовлюється наявністю в препараті рибофлавіну.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Необхідно уникати одночасного тривалого застосування з іншими лікарськими засобами чи біологічними добавками, що містять вітаміни. Особливо з тими, які містять жиророзчинні вітаміни (ретинол, холекальциферол, токоферол) через небезпечність передозування.

Умови та термін зберігання. Зберігати в сухому, захищеному від світла та недоступному для дітей місці, при температурі не вище 25°С. Не заморожувати.

Термін придатності – 2 роки.