Далерон Колд 3 инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: світло-зелені, овальні, двоопуклі, вкриті плівковою оболонкою, таблетки;

склад:

діюча речовина: одна таблетка містить 325 мг парацетамолу, 30 мг псевдоефедрину гідрохлориду і 15 мг декстрометорфану гідроброміду;

допоміжні речовини: мікрокристалічна целюлоза, колоїдний безводний діоксид кремнію, клейстеризований крохмаль, тальк, кукурудзяний крохмаль, магнію стеарат, гідроксипропілметилцелюлоза, діоксид титану, хіноліновий барвник Е104, індигоїдний барвник Е132, макрогол.

Форма випуску. Таблетки, вкриті плівковою оболонкою.

Фармакотерапевтична група. Аналгетики та антиперетики. Код АТС N02BE51.

Фармакологічні властивості. Далерон® КОЛД 3 містить знеболювальний та жарознижувальний засіб – парацетамол, засіб проти набряку – псевдоефедрину гідрохлорид і засіб проти кашлю – декстрометорфану гідробромід. Ці ліки одночасно послаблюють кілька симптомів, які спостерігаються при застудах. Механізм дії парацетамолу досі не повністю визначений. Знеболювальна дія, можливо, є результатом пригнічення ферменту циклооксигенази і синтезу простагландінів у ЦНС. Парацетамол майже не впливає на синтез простагландінів у місцях запалення, тому він має лише слабку протизапальну дію. У порівнянні з нестероїдними протизапальними засобами, парацетамол спричиняє менше побічних ефектів, в травному тракті, оскільки він має лише слабкий вплив на синтез простагландінів у периферичних тканинах.

Жарознижувальна дія парацетамолу є результатом його безпосередньої дії на центри регуляції температури тіла у гіпоталамусі. Парацетамол підвищує виділення тепла за рахунок розширення периферичних кров’яних судин, і за рахунок сприяння кровообігу та виділенню поту.

Псевдоефедрин є аміном - симпатоміметиком, який має пряму і побічну дію на адренергічні рецептори. Він діє як агоніст β-адренергічних рецепторів у серці і гладких м’язах бронхів, а також як агоніст периферичних α-адренергічних рецепторів; побічно він впливає на виділення нейротрансмітерів (норепінефрин) з адренергічних нейронів.

Послаблююча набряк дія псевдоефедрину є результатом його прямої дії як агоніста α-адренергічних рецепторів гладких м’язів бронхів та слизової оболонки дихальних шляхів. Через звуження розширених артеріол, кровообіг і набряк у слизовій оболонці носоглотки зменшуються, що призводить до зменшення застою і секреції у носі.

У порівнянні з ефедрином, псевдоефедрин значно менше стимулює β-адренергічні рецептори. Псевдоефедрин має слабку стимулюючу дію на ЦНС. При прийомі у рекомендованих дозах, він практично не підвищує кров’яний тиск.

Декстрометорфан є D-ізомером кодеїнового аналога леворфанолу. Він діє на центральну нервову систему, центри кашлю, піднімаючи поріг рефлексу кашлю, і таким чином зменшує сухий кашель, пов’язаний з подразненням горла при застудах. Протикашлевий ефект цієї активної речовини аналогічний такому ефекту кодеїну, але він не має значної знеболювальної дії. Декстрометорфан не пригнічує дихальні

центри і не призводить до розвитку залежності.

Фармакокінетика.

Фармакокінетика препарату обумовлена фармакокінетичними властивостями речовин, які входять до складу препарату.

Показання для застосування.

Далерон КОЛД 3 пом’якшує симптоми простудних захворювань і грипу:

знімає слабкий та помірний біль (головний біль, біль у м’язах та суглобах, біль у горлі);

знижує температуру тіла;

зменшує секрецію з носа і полегшує дихання при застійних явищах у носі; пом’якшує сухий кашель.

Спосіб застосування та дози. Дорослі та діти, старші 12 років, приймають по 2 таблетки не частіше ніж 4 рази на добу.

Проміжок часу між окремими прийомами повинен становити не менше 4 годин, термін лікування 5 днів.

Побічна дія. При прийомі рекомендованих доз препарату побічні ефекти спостерігаються рідко і є помірними. Іноді може спостерігатись нудота, сухість у роті, подразнення та збудження; рідко може спостерігатись підвищення кров’яного тиску.

Протипоказання. Підвищена чутливість до парацетамолу, псевдоефедрину, декстрометорфану або будь-якого іншого компонента препарату.

Порушення функції печінки або нирок, тяжка гіпертонія або тяжке захворювання коронарних артерій (стенокардія).

Діти до 12 років.

Передозування. Особливо у пацієнтів із порушеннями функції нирок і печінки, передозування парацетамолу може спричинити нудоту, блювання і тяжке ураження печінки.

Передозування псевдоефедрину може спричинити сильне збудження, підвищення кров’яного тиску й аритмію.

Передозування декстрометорфану може спричинити нудоту, блювання, запаморочення, сонливість, порушення зору, летаргію, відсутність координації рухів і утруднене дихання.

 

Особливості застосування.

З обережністю застосовують у пацієнтів з порушенням функцій печінки і нирок, у пацієнтів, які страждають на захворювання серцево-судинної системи, захворювання щитовидної залози, діабет або для пацієнтів, які мають проблеми із сечовипусканням через гіперплазію передміхурової залози.

Таблетки Далерон КОЛД 3 не можна приймати паралельно з іншими ліками, які містять парацетамол.

Не можна перевищувати рекомендовані дози.

Не вживати алкоголь, при застосуванні таблеток Далерон КОЛД 3.

З обережністю призначати пацієнтам, виснаженим після перенесених тяжких захворювань та пацієнтам, які страждають на алкоголізм.

Вагітність та лактація

Безпечність вживання цих ліків під час вагітності та лактації ще не встановлена.

Вживання цих ліків під час вагітності й годування груддю не рекомендується.

Вплив на здатність керувати автомобілем і використовувати іншу техніку

Ці ліки можуть порушити психомоторні реакції, тому рекомендується виявляти обережність при керуванні автомобілем і використанні технічних пристроїв.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Не слід призначати препарат разом з інгібіторами моноамінооксидази (МАО), ліками, призначеними для лікування депресії і деяких інших психічних станів, і ліками для лікування хвороби Паркінсона. Не призначати Далерон Колд 3 протягом двох тижнів після завершення терапії інгібіторами МАО. Одночасне призначення цих ліків може спричинити гіпертонічну кризу, головний біль, гіпертермію, а також небезпечну аритмію серця.

З обережністю слід призначати препарат з ліками, які містять метоклопрамід, домперидон, холестирамін і варфарин. Не призначають Далерон КОЛД 3 разом із барбітуратами, засобами проти епілепсії, рифампіцином, хлорамфеніколом, дигідроерготаміном, метилдопою, флуоксетином або галоперидолом.

Термін зберігання. 2 роки. Препарат Далерон КОЛД 3 не слід використовувати після закінчення строку придатності, який вказано га упаковці.

Умови зберігання.

Зберігайте в сухому й темному місці. Не зберігайте при температурі не вище 30 °С.

Зберігайте в місці, недоступному для дітей.