Валерианы экстракт инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: двоопуклі таблетки в оболонці, жовтого кольору;

склад: 1 таблетка містить: валеріани екстракту густого - 20 мг;

допоміжні речовини: магнію карбонат основний, цукор молочний, натрію кроскармелоза, олія рицинова, кислота стеаринова, гідроксипропілметилцелюлоза, тальк, полівінілпіролідон, цукор-рафінад, аеросил, титану діоксид, віск бджолиний, парафін, олія соняшникова, тартразин.

Форма випуску. Таблетки, вкриті оболонкою.

Фармакотерапевтична група.. Снодійні і седативні препарати.

Код АТС N05СМ09

 

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Препарат зменшує збудливість центральної нервової системи. Дія обумовлена вмістом ефірної олії, більша частина якої - складний ефір спирту борнеолу та ізовалеріанової кислоти. Седативні властивості мають також валепотріати і алкалоїди - валерин і хотінін. Седативна дія проявляється повільно, але досить стабільно. Валеріанова кислота і валепотріати мають слабу спазмолітичну дію. Препарат практично не викликає відчуття втоми, не впливає на розумову та фізичну працездатність.

Фармакокінетика. Не вивчалась.

Показання для застосування. Підвищена нервова збудливість, безсоння, мігрень; у складі комбінованої терапії при легких функціональних порушеннях з боку серцево-судинної системи та травного тракту.

Спосіб застосування та дози. Застосовується внутрішньо дорослим по 2 - 4 таблетки 3 рази на добу. Дітям віком до 6 років - по1 таблетці 3 рази на добу. Тривалість курсу лікування 14 днів.

Побічна дія. Сонливість, пригнічення, зниження працездатності, які минають при зменшенні дози або ( у разі їх прояву) відміни препарату.

 

Протипоказання. Підвищена чутливість до препаратів валеріани; депресія або інші стани, що супроводжуються пригніченням діяльності центральної нервової системи.

Передозування. Можливе посилення описаних побічних ефектів. Лікування симптоматичне.

 

Особливості застосування. Лікувальна дія проявляється при систематичному і тривалому лікуванні. При застосуванні препарату не спостерігається розвитку лікарської залежності.

Застосування в період вагітності і годування груддю можливе лише у разі, коли очікувана користь для матері перевищує потенційний ризик для плоду або дитини.

При застосуванні препарату слід утримуватися від керування транспортними засобами та роботи з потенційно небезпечними механізмами.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Посилює ефект снодійних, седативних засобів, спазмолітиків.

Умови та термін зберігання. Зберігають у сухому, недоступному для дітей місці при температурі 8-15ºС. Термін придатності - 2 роки.