Валевигран инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: тверді желатинові капсули циліндричної форми, з напівсферичними кінцями, з кришечкою оливково-зеленого і корпусом білого кольору. Вміст капсул гранули світло-коричневого кольору із слабким специфічним запахом. Допускаються включення білого кольору;

склад: 1 капсула містить валеріани комплекс гідрофільний - 50 мг ;

допоміжні речовини: целюлоза мікрокристалічна, крохмаль картопляний, аеросил.

 

Форма випуску. Капсули.

Фармакотерапевтична група. Снодійні та седативні засоби. Код АТС N05C.

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Дія препарату зумовлена властивостями гідрофільного комплексу валеріани лікарської. Крім складних ефірів борнеолу та ізовалеріанової кислоти, які входять до складу валеріани, у препараті міститься сума гідрофільних амінокислот. Наявність гідрофільного комплексу амінокислот, який представлений в основному γ‑аміномасляною кислотою (ГАМК), забезпечує препарату виражений вплив на мозковий метаболізм. Це проявляється покращанням та інтенсифікацією обміну речовин у ЦНС, розширенням капілярів мозкової тканини. ГАМК одночасно забезпечує стійкість нейронів до гіпоксії. Складні ефіри борнеолу та ізовалеріанової кислоти, що містяться у валеріані, зменшують збудливість центральної нервової системи, знижують напруження і дратівливість, виявляють седативні, снодійні, спазмолітичні властивості і тим самим запобігають виникненню та розвитку побічних явищ, що властиві γ‑аміномасляній кислоті. Крім того, складний фітокомплекс біологічно активних речовин валеріани уповільнює серцевий ритм, розширює вінцеві судини серця, має жовчогінну дію, посилює секреторну активність залоз слизової оболонки шлунково-кишкового тракту.

Препарат навіть при тривалому застосуванні не викликає розвитку залежності, не пригнічує психомоторну функцію, не погіршує працездатність.

Фармакокінетика. Не встановлена.

 

Показання для застосування. Психічне та розумове перенапруження, хвилювання, що супроводжуються пригніченістю, втомленістю, неуважністю, підвищеною нервовою збудливістю, напруженням, легкими формами розладу сну, головним болем; нейроциркуляторна дистонія з тахікардією, кардіалгією і артеріальною гіпертензією. Лікування початкових форм психоорганічного синдрому (у т. ч. у пацієнтів похилого віку при недостатній концентрації уваги, зниженні процесів запам’ятовування та частій зміні настрою).

Спосіб застосування та дози. Дорослим та дітям старше 12 років призначають Валевігран по 1-2 капсулі 2-3 рази на добу за півгодини до їжі; при початковій формі безсоння – по 1-2 капсулі за 1-1,5 години до сну. Тривалість лікування становить 3-4 тижні.

Побічна дія. Препарат добре переноситься, але при підвищенні рекомендованих доз можлива поява в’ялості, пригніченості, слабкості, гіпотензії, сонливості, головного болю, зниження працездатності та концентрації уваги. Можливі нудота, біль у животі.

Протипоказання. Підвищена чутливість до компонентів препарату, гіпотензія, депресивний стан, сонливість, жовчокам’яна хвороба, дитячий вік до 12 років.

Передозування. Клінічних симптомів передозування Валевіграном немає. При перевищенні рекомендованих доз підвищується ймовірність виникнення побічних ефектів.

Особливості застосування. Не слід перевищувати рекомендовані дози препарату. Не рекомендується застосування великих доз у пацієнтів, професійна діяльність яких вимагає швидкої фізичної та психічної реакції. При застосуванні з алкоголем можливе посилення снодійного ефекту.

При вираженому атеросклерозі мозкових судин та при артеріальній гіпотензії препарат можна застосовувати тільки під контролем лікаря.

Необхідно з обережністю застосовувати при вагітності та лактації.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Препарат можна застосовувати з іншими заспокійливими засобами, які пригнічують діяльність ЦНС, але потрібно мати на увазі, що Валевігран підсилює дію снодійних препаратів, транквілізаторів, спазмолітичних, антигіпертензивних засобів центральної дії, нейролептиків, спирту етилового, ноотропних засобів, засобів для наркозу, курареподібних міорелаксантів.

Умови та термін зберігання. Зберігати в сухому, недоступному для дітей, захищеному від світла місці при температурі не вище 25°С.

Термін придатності – 2 роки.