Ренни мятные без сахара инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: кремово-білі квадратні таблетки з увігнутими поверхнями, на обох боках видавлено “RENNIE”, зі смаком і запахом м’яти;

склад: 1 таблетка містить 680 мг кальцію карбонату та 80 мг магнію карбонату;

допоміжні речовини: сорбітол, крохмаль кукурудзяний прежелатинізований, крохмаль картопляний, тальк, магнію стеарат, легкий рідкий парафін (масло вазелінове), ароматизатор м'ятний, натрію сахаринат.

Форма випуску. Таблетки жувальні.

 

Фармакотерапевтична група. Антациди. Комбінації простих солей. Код АТС А02АD01.

 

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Препарат містить антацидні речовини - кальцію карбонат і магнію карбонат, які забезпечують швидку й тривалу нейтралізацію надлишкової соляної кислоти шлункового соку, тим самим здійснює захисну дію на слизову оболонку шлунка. Досягнення позитивного ефекту протягом 3 – 5 хвилин обумовлено швидкою розчинністю таблеток і високим вмістом кальцію карбонату.

Фармакокінетика. В результаті взаємодії Ренні зі шлунковим соком у шлунку утворюються розчинні солі кальцію й магнію. Рівень абсорбції кальцію й магнію із цих сполук залежить від дози препарату. Максимальний рівень абсорбції – 10% кальцію й 15 – 20% магнію.

Невелика кількість абсорбованого кальцію й магнію виводиться через нирки. При порушенні функції нирок рівень концентрації кальцію й магнію в плазмі може зростати. У кишечнику з розчинних солей утворюються нерозчинні сполуки, які видаляються з калом.

Показання для застосування. Симптоматичне лікування печії, спричиненої підвищеною кислотністю шлункового соку.

Спосіб застосування та дози. Дорослі та діти віком від 12 років: 1-2 таблетки, розжовуючи (або тримати в роті до повного розсмоктування). За необхідності прийом препарату можна повторити через 2 години.

Рекомендується для короткотривалого застосування.

 

Побічна дія. Можливі алергічні реакції (висип, набряк Квінке, анафілактичні реакції); диспепсичні явища. При застосуванні препарату у високих дозах у межах декількох годин з моменту останнього прийому може спостерігатися гіперсекреція шлункового соку.

У хворих з нирковою недостатністю застосування Ренні може спричинити гіпермагніємію і гіперкальціємію.

 

Протипоказання. Виражені порушення функції нирок, гіперкальціємія, підвищена чутливість до компонентів препарату.

Передозування.

Тривале застосування препарату у високих дозах у пацієнтів з порушенням функції нирок може викликати гіпермагніємію, гіперкальціємію, алкалоз, які проявляються нудотою, блюванням, м'язовою слабкістю. Лікування симптоматичне.

Особливості застосування.

При призначенні препарату “Ренні” особам з порушенням функції нирок, слід регулярно контролювати концентрацію магнію та кальцію в сироватці крові. Частота таких досліджень залежить від ступеня тяжкості та визначається у кожному конкретному випадку. В таких випадках не слід призначати препарат у високих дозах протягом тривалого часу.

З обережністю застосовувати при нефролітіазі.

Хворим на цукровий діабет: 1 таблетка Ренні містить 400 мг сорбітолу й сахарин і може застосовуватися пацієнтами, що страждають на цукровий діабет.

Прийом препарату “Ренні” в період вагітності та лактації в рекомендованих дозах є безпечним. Рішення про прийом ліків у цей період приймає лікар у випадку, коли користь від застосування препарату переважає потенційний ризик для плода/дитини.

Здатність керувати транспортними засобами та механізмами: не впливає.

Досвіду застосування у дітей до 12 років немає.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами.

Інші лікарські препарати рекомендується застосовувати за 1-2 години до або після прийому антацидних препаратів.

У разі одночасного прийому Ренні знижує всмоктування тетрациклінів, фторхінолонів, фосфатів, дигоксину та пероральних препаратів заліза. У зв’язку з цим між прийомом Ренні та переліченими вище препаратами слід робити перерву тривалістю 2 години.

Кальцію карбонат посилює виведення саліцилатів нирками, що призводить до зменшення їх концентрації у плазмі крові.

 

Умови та термін зберігання.

Зберігати у сухому місці при температурі не вище 25° С. Зберігати у недоступному для дітей місці.

Термін придатності – 5 років.