Грудной сбор №1 инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: суміш білих, волокнистих шматочків кореня алтею, шматочків листя мати-й-мачухи, зверху зелених, знизу – біло-повстяних, трави материнки, яка складається з темно-фіолетових квіток, зелених шматочків листків з темними крапками (під лупою) та шматочків стебел з фіолетовим відтінком.

Запах слабкий, ароматний; смак водного витягнення трохи слизистий, пряний;

склад: листя мати-й-мачухи подрібненого 40 %, кореня алтею подрібненого 40 % , трави материнки подрібненої 20 %.

Форма випуску. Збір.

Фармакотерапевтична група. Відхаркувальний засіб. Код АТС R05C A10.

Фармакологічні властивості. Листя мати-й-мачухи, яке входять до складу препарату, містить глікозиди, сапоніни, каротиноїди, галову, яблучну і винну кислоти, ситостерин, аскорбінову кислоту, інулін, декстрани, слиз, дубильні речовини, сліди ефірної олії, мають відхаркувальний ефект, відновлюють активність війчастого епітелію трахеї та бронхів, виявляють протизапальну дію. Трава материнки має відхаркувальну дію завдяки вмісту в ній ефірної олії, фенолів, тимолу, геранілацетату, карвакролу та інших летких й ароматичних сполук, жирної олії, аскорбінової кислоти та дубильних речовин. Корінь алтею містить слиз, крохмаль, цукор, аспарагін, пектини, завдяки чому виявляє протизапальну, пом’якшувальну, відхаркувальну та захисну обволікаючу дію на слизову оболонку шлунка.

Показання для застосування. Як відхаркувальний засіб призначають при запальних захворюваннях дихальних шляхів.

Спосіб застосування та дози. Для приготування настою столову ложку збору кладуть в емальований посуд, заливають 200 мл (1 склянка) холодної кип’яченої води, закривають кришкою, нагрівають у киплячій воді на водяній бані 15 хвилин, настоюють при кімнатній температурі 45 хвилин, проціджують. Сировину, що залишилася, віджимають у проціджений настій. Об’єм останнього доводять кип’яченою водою до 200 мл. Приймають внутрішньо по 1/2 склянки (100 мл), 3 - 4 рази на день, після їди. Термін лікування визначає лікар.

Побічна дія. Можливі алергічні реакції на компоненти препарату.

 

Протипоказання. Препарат протипоказаний у разі алергії до будь-якого з його компонентів.

Передозування. Не встановлене.

Особливості застосування. Безпечність та ефективність застосування грудного збору № 1 для лікування дітей не встановлені. Не рекомендується призначати дітям віком до 12 років і жінкам у періоди вагітності та годування груддю.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Не встановлена.

Умови та термін зберігання. У сухому, захищеному від світла, недоступному для дітей місці (кімнатна температура 15-25°С).

Термін придатності 2 роки