Плоды укропа пахучего инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна назва: Anethum Graveolens;

основні фізико-хімічні властивості: окремі напівплодики (мерикарпії), іноді цілісні плоди (вислоплодники) довжиною 3-7 мм, шириною 1,5-4 мм. Колір плодів зеленкувато-бурий або бурий. Запах сильний ароматний. Смак солодкувато-пряний, трохи пекучий.

склад: кропу пахучого плоди 100%.

Форма випуску. Плоди.

Фармакотерапевтична група. Відхаркувальний та вітрогонний засіб. Код АТС А02Х.

Фармакологічні властивості. Препарати із плодів кропу, які містять ефірну та жирну олії, азотисті речовини, фітонциди, цукри, каротин, флавоноїди, вітамін С, підвищують секрецію травних залоз, виявляють жовчогінну, спазмолітичну, діуретичну та вітрогонну дію, регулюють моторику кишечнику, мають відхаркувальні властивості.

Показання для застосування. Застосовують як відхаркувальний засіб при захворюваннях дихальних шляхів, а також як спазмолітичний та вітрогонний препарат (метеоризм, диспепсії).

Спосіб застосування та дози. 10 г (2 столові ложки) сировини кладуть в емальований посуд, заливають 200 мл (1 склянка) гарячої перевареної води, закривають кришкою і нагрівають у киплячій воді (на водяній бані) 15 хвилин. Охолоджують при кімнатній температурі протягом 45 хвилин і проціджують. Залишок сировини віджимають, об`єм одержаного настою доводять перевареною водою до 200 мл.

Приймають внутрішньо у теплому вигляді по 1/3-1/2 склянки 2-3 рази на день після їжі. При захворюваннях верхніх дихальних шляхів приймають по 1/2- 1 столовій ложці 4-5 разів на день. Перед вживанням настій рекомендується збовтувати.

Побічна дія. Відсутня.

Протипоказання. Не встановлені.

Передозування. Не спостерігалося.

Особливості застосування. Досвіду застосування кропу пахучого плодів у дітей недостатньо, тому його застосовують за рекомендацією лікаря.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Не досліджена.

Умови та термін зберігання. У сухому, захищеному від світла та недоступному для дітей місці, при кімнатній температурі (15-25°С).

Термін придатності - 3 роки.