Льна семена инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна назва: Semen Lini;

основні фізико-хімічні властивості: спіле насіння льону звичайного (Linum Usitatissimum L.), сім. льонових (Linaceae);

Cклад лікарського засобу: льону насіння.

Форма випуску. Насіння.

Фармакотерапевтична група. Засіб, що діє на чуттєві нервові закінчення - обволікаючий засіб. Код АТС N05CM50 .

Фармакологічні властивості. Льону насіння, до складу якого входить: жирна олія (до 40%), що містить гліцериди лінолевої, ліноленової, олеїнової, пальмітинової та стеаринової кислот, а також білок, вітамін А, вуглеводи, органічні кислоти, ферменти, слиз, глікозид лінамарин, має обволікаючу дію, завдяки якій захищаються від подразнення чутливі нервові закінчення слизової оболонки шлунково-кишкового тракту. Препарати із насіння льону, покриваючи тонким шаром слизові оболонки стравоходу та шлунка, захищають їх від подразнення. Шар слизу утримується досить довго, виявляючи захисну дію при запаленні. Жирна олія, що міститься в насінні, виявляє пом`якшувальну, протизапальну та посилюючу регенерацію тканин дію.

Показання для застосування. Застосовують як обволікаючий і пом`якшувальний засіб при запальних і виразкових процесах слизових оболонок шлунково-кишкового тракту (ентерити, коліти, езофагіти, виразкова хвороба шлунка та 12-палої кишки і т.ін.), а також при запальних процесах у вигляді компресів і припарок.

Спосіб застосування та дози. Готують слиз: 1 частину цілого насіння заливають 30 частинами гарячої кип`яченої води і збовтують протягом 15 хвилин, проціджують, віджимають. Для прийому внутрішньо використовують тільки свіжоприготовлений слиз насіння, по ¼ склянки 3 рази на день за 30 хвилин до їди.

Зовнішньо використовують сухе нагріте насіння у полотняних мішечках.

Побічна дія. Відсутня.

Протипоказання. Безпечність і ефективність застосування насіння льону для лікування у дітей не встановлені, тому не рекомендується без призначення лікаря застосовувати препарат дітям віком до 12 років.

Передозування. Не виявлено.

Взаємодія з лікарськими засобами. Не встановлена.

Умови та термін зберігання. Зберігати у сухому, захищеному від світла та недоступному для дітей місці при кімнатній (15-25°С) температурі .

Термін зберігання – 3 роки.