Мать-и-мачехи листья инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна назва: Tussilago farfara;

основні фізико-хімічні властивості: подрібнене листя світло-бурого, світло-сірого, сріблястого або жовтувато-бурого кольору, зі слабким своєрідним запахом, сильно в'яжучим смаком.

Склад лікарського засобу: Мати-й-мачухи листя.

Форма випуску. Листя.

Фармакотерапевтична група. Засіб, що діє на чуттєві нервові закінчення, відхаркувальний засіб. Код АТС R05C A20.

Фармакологічні властивості. Препарати із мати-й-мачухи листя, які містять глікозид, сапоніни, каротиноїди, галову, яблучну і винну кислоти, ситостерин, аскорбінову кислоту, інулін, декстрани, слиз, дубильні речовини, сліди ефірної олії, мають відхаркувальний ефект, відновлюють активність війчастого епітелію трахеї та бронхів, виявляють протизапальну дію.

Показання для застосування. Застосовують як відхаркувальний засіб при захворюваннях верхніх та нижніх дихальних шляхів.

Спосіб застосування та дози. 1 столову ложку листя кладуть в емальований посуд, заливають 200 мл (1 склянка) гарячої кип'яченої води, закривають кришкою і нагрівають у киплячій воді (на водяній бані) при частому помішуванні 15 хвилин, охолоджують не менше 45 хвилин при кімнатній температурі, проціджують, сировину, що залишилася, віджимають. Об'єм одержаного настою доводять кип'яченою водою до початкового об'єму 200 мл. Приймають внутрішньо, теплим по 1/3-1/2 стакана 2-3 рази на день до їди.

Побічна дія. Алергічні реакції при підвищеній чутливості до речовин, що містяться у листі.

Протипоказання. Індивідуальна підвищена чутливість. Безпечність та ефективність застосування мати-й-мачухи листя у дітей не встановлені, тому не рекомендується без призначення лікаря застосовувати препарат дітям віком до 12 років.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Не досліджена.

Передозування. Не виявлено.

Умови та термін зберігання. Зберігати у сухому, захищеному від світла, недоступному для дітей місці при кімнатній температурі (15-25°С).

Термін придатності - 3 роки.