Листья толокнянки инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна назва: ARCTOSTAPHYLОS UVA-URSI

основні фізико-хімічні властивості: Листя з верхнього боку темно-зелені, блискучі, з виражено помітними вдавленими жилками, з нижнього боку трохи світліше, матові, голі, запах відсутній, смак сильно-в’яжучий, гіркуватий. Містять глікозид арбутин, який розщеплюється з утворенням в організмі гідрохінону, флавоноїди (кверцетин, ізокверцитрин, мирицитрин, гіперозид, мирицетин), органічні кислоти (яблучна, протокатехова та мурашина), дубильні та інші речовини. У медичній практиці застосовується як у вигляді монопрепаратів, так і в складі сечогінних зборів.

Форма випуску. Листя.

Фармакотерапевтична група. Діуретичний засіб. Код АТС С03ВХ10.

Фармакологічні властивості. Мають діуретичний і протизапальний ефекти, останній із яких пов`язаний з дезинфікуючим впливом на сечовивідні шляхи гідрохінону, який виділяється із сечею.

Показання для застосування. Застосовують як сечогінний засіб.

Спосіб застосування та дози. 1 столову ложку листя мучниці кладуть в емальований посуд, заливають 1 склянкою (200 мл) кип`ятку, закривають кришкою, кип`ятять 20-30 хвилин на водяній бані, після чого негайно проціджують, сировину, що залишилася, віджимають до процідженого відвару, охолоджують, доливають кип’яченою водою до початкового об`єму 200 мл. Приймають внутрішньо у теплому вигляді по 1 столовій ложці 5-6 разів на день через 40 хвилин після їди.

Для дітей відвар готують із розрахунку 3 г листя мучниці на 100 мл води. Разова доза для дитини 5 років складає 1 десертну ложку. Призначають 4 рази на день через 40 хвилин після їди.

Перед вживанням відвар рекомендується збовтувати.

Побічна дія. Забарвлення сечі в темно-зелений колір. Алергічні реакції при підвищеній чутливості до речовин, що містяться у листі.

Протипоказання. З обережністю призначають при вагітності. Безпечність та ефективність застосування мучниці листя у дітей не встановлені, тому не рекомендується без призначення лікаря застосовувати препарат дітям віком до 12 років.

Взаємодія з лікарськими засобами. Якщо Ви приймаєте будь-які інші лікарські засоби, обов`язково повідомте про це лікарю! Якщо Ви лікуєтесь самостійно, проконсультуйтеся з лікарем щодо можливості застосування препарату!

Передозування. Не виявлено.

Умови та термін зберігання. Зберігати у сухому, захищеному від світла, недоступному для дітей місці при кімнатній температурі (15-25ºС).

Термін придатності – 5 років.