Листья мяты перечной инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна назва: Mentha piperita;

основні фізико-хімічні властивості: шматочки листів різної форми, колір листів від світло-зеленого до темно-зеленого. Запах сильний, ароматний. Смак трохи пекучий, ментоловий.

склад: м'яти перцевої листя містять ефірну олію, яка має не менше 1% ментолу, β-пінен, лимонен, цінеол, дипентен, пулегон, α-феландрен та інші терпеноїди, органічні кислоти, дубильні речовини, флавоноїди, каротин, гесперидин, ряд мікроелементів.

Форма випуску. Листя.

Фармакотерапевтична група. Засіб, що подразнює чуттєві нервові закінчення, протиблювотний засіб, пригнічує нудоту. Код АТС А04А D10.

Фармакологічні властивості. Препарати з м'яти перцевої мають легку заспокійливу і помірну спазмолітичну дії, незначний жовчогінний ефект, антисептичні та знеболювальні властивості. Механізм дії в основному обумовлений стимуляцією чутливих нервових закінчень органів і тканин та виникненням внаслідок цього рефлекторних реакцій, які призводять до розвитку специфічного ефекту.

Показання для застосування. Застосовують як заспокійливий, седативний, спазмолітичний, жовчогінний, а також як засіб проти нудоти.

Спосіб застосування та дози. 1/2 столової ложки листя заливають 200 мл (1 склянка) окропу, закривають кришкою і нагрівають на водяній бані 15 хвилин, охолоджують 45 хвилин при кімнатній температурі. Проціджують, залишки сировини віджимають. Об'єм одержаного настою доводять кип'яченою водою до 200 мл. Вживають теплим по 1/2-1/3 склянки 2-3 рази на день за 15 хвилин до їди. Діти від 3 років - 1-2 столові ложки 2-3 рази на день.

Побічна дія. В окремих випадках можуть з’являтися алергічні реакції (кропив'янка, свербіж).

Протипоказання. Дитячий вік до 3 років, спазмофілія, круп.

Передозування. Посилення седативного ефекта.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Якщо Ви приймаєте будь-які інші лікарські засоби, обов'язково повідомте про це лікарю! Якщо Ви лікуєтесь самостійно, проконсультуйтесь з лікарем щодо можливості застосування препарату

Умови зберігання. Листя зберігають у сухому, захищеному від світла місці при кімнатній температурі.

Термін придатності – 2 роки.