Корневища и корни девясила инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна назва: Inula helenium L.;

основні фізико-хімічні властивості: шматочки коренів та кореневищ різної форми, що проходять крізь сито діаметром 7 мм; колір сірувато-бурий, жовтувато-білий або жовтувато-сірий;

склад: оману кореневища з коренями.

Форма випуску. Кореневища з коренями.

Фармакотерапевтична група. Відхаркувальні засоби. Код АТС RO5C A24 .

Фармакологічні властивості. Препарати із кореневищ з коренями оману, що містять ефірну олію, до складу якої входять геленін, алантол, проазулен, суміш сесквітерпенових лактонів, а також вітамін Е, сапоніни, смоли, каміді, слиз, пігменти, полісахариди та алкалоїди, мають відхаркувальну, протизапальну та антимікробну дію.

 Показання для застосування. Застосовують як відхаркувальний засіб при захворюваннях верхніх і нижніх дихальних шляхів і легенів.

Спосіб застосування та дози. 1 столову ложку сировини кладуть в емальований посуд, заливають 200 мл (1 склянка) гарячої кип’яченої води, закривають кришкою і нагрівають у киплячій воді (на водяній бані) 30 хвилин. Охолоджують при кімнатній температурі протягом 10 хвилин і проціджують. Сировину, що залишилася, віджимають, об’єм одержаного відвару доводять кип’яченою водою до 200 мл.

Приймають внутрішньо у теплому вигляді по 1/2 склянки 2-3 рази на добу за 1 годину до їжі. Перед вживанням відвар рекомендується збовтувати.

 Побічна дія. Відсутня.

Протипоказання. Підвищена чутливість до препарату.

Передозування. Не виявлено.

Особливості застосування. Безпека та ефективність застосування кореневищ із коренями оману у дітей не встановлені, тому не рекомендується без призначення лікаря застосовувати препарат дітям віком до 12 років.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Не досліджувалася.

Умови та термін зберігання. Зберігати у сухому, захищеному від світла та недоступному для дітей місці, при кімнатній температурі (15-25°С).

Термін придатності - 2 роки.