Масло семян тыквы инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: оліїста рідина від світло-жовтого до зеленувато-бурого кольору, із специфічним запахом;

склад: олія насіння гарбуза.

Форма випуску. Олія.

Фармакотерапевтична група. Засоби, що знижують рівень холестерину і тригліцеридів у сироватці крові. Код АТС С 10А Х10.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Препарат містить комплекс біологічно активних речовин насіння гарбуза (каротиноїди, токофероли, фосфоліпіди, фосфатиди, флавоноїди, вітаміни В1, В2, С, Р, РР, F, ненасичені, поліненасичені, напівнасичені жирні кислоти: пальмітинову, стеаринову, олеїнову, ліноленову, лінолеву, арахідонову, що зумовлюють антиоксидантну, протисклеротичну, протизапальну, гепатопротекторну, жовчогінну дію. Завдяки фосфатидилхоліну, який активує фермент лецитин - холестеринацетилтрансферазу, препарат переводить вільний холестерин в ефіри холестерину, що не беруть участі в розвитку атеросклерозу. Крім того, фосфатидилхолін включається до складу ліпопротеїнів високої щільності, що сприяє прискоренню транспорту холестерину у мембрани ендотелію та тромбоцитів, попереджає агрегацію останніх. Ненасичені жирні кислоти гальмують абсорбцію холестерину і полегшують екскрецію жирних кислот. Препарат поліпшує функціональний стан жовчовивідних шляхів, змінює хімічний склад жовчі, має незначну жовчогінну дію, зменшує запальні процеси в епітелії жовчовидільної системи. Препарат зменшує набряки і поліпшує мікроциркуляцію і епітелізацію, має протекторний вплив на грануляцію, стимулює трофічні і обмінні процеси в тканинах. Препарат має антигіпертензивну дію, пригнічує проліферацію клітин передміхурової залози при її доброякісній гіперплазії, зменшує вираженість запальних процесів, виявляє незначні бактеріостатичні властивості.

Фармакокінетика. Не вивчалась.

Показання для застосування. Профілактика атеросклерозу судин мозку, серця, гіперліпідемії IIа та IIв типу, профілактика та лікування доброякісної гіперплазії передміхурової залози I та II стадії, в комплексному лікуванні захворювань печінки (хронічний гепатит, цироз печінки, дистрофія печінки, холестаз, холелітіаз).

Спосіб застосування та дози. Препарат дорослі приймають внутрішньо: для профілактики гіперліпідемій – 1 чайну ложку олії 2 рази на день, звичайно протягом 2 місяців. У подальшому – по ½ чайної ложки 2 рази на день. Термін лікування залежить від тяжкості та перебігу захворювання, у середньому – 6 місяців. При гіперплазії передміхурової залози приймають по 1 чайній ложці 2 рази на день протягом у середньому 4-5 тижнів, в подальшому – по ½ чайної ложки 1 раз на день. Термін лікування визначає лікар, звичайно – 5 місяців.

Побічна дія. При тривалому застосуванні можливі рідкі випорожнення.

Протипоказання. Підвищена чутливість до препарату.

 

Передозування. Пронос, млявість. При наявності таких симптомів припинити приймання препарату.

Особливості застосування. Препарат не рекомендують приймати хворим на стадії загострення виразкової хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки, гастриту, езофагіту, дуоденіту, коліту та інших захворювань слизової оболонки травного тракту.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Антацидні засоби, блокатори Н2-гістамінових рецепторів, інгібітори Н++-протонної помпи і препарати вісмуту знижують всмоктування олії гарбуза і ефективність препарату.

Умови та термін зберігання. Зберігати в захищеному від світла місці при температурі від 8оС до 15оС.

Термін придатності - 2 роки.

Пользователей также интересует